Hur gör man egentligen för att frigöra tid? Det är en fråga jag får ofta. Idag bjuder jag på mina bästa tips.

Jag vill börja med att säga att vi har alla väldigt olika livssituationer. För någon är det lätt att lägga om och frigöra tid medan för någon annan kan det vara nästintill omöjligt. Vi jämför oss lätt med hur andra har det. Grannen som alltid har den perfekta gräsmattan, tvättar bilen varje vecka och dessutom alltid hinner med att träna. Kanske är det du som är den grannen för någon annan. När det gäller tid kan du bara utgå ifrån dig själv och den situation du befinner dig i. Vissa delar av livets agenda väljer vi själva medan andra styrs. Vi går i skolan på bestämda tider och sedan arbetar vi på samma vis men när du ska träna, vilken middag du ska laga och om du ska ta en spontan fika med väninnan det är upp till dig.

Det grundläggande som gäller när du vill få tid till det du önskar:

1. Prioritering
När det handlar om att finna tid i sin agenda återkommer vi alltid till samma sak och det är prioritering. Hur ser din agenda ut? Har du planerat in relevanta saker? Gör du saker som egentligen inte är nödvändiga? Vilka saker kan du påverka och vilka saker ligger utanför din påverkan? Med andra ord har du koll på din dag och vad du gör?

2. Planering
För att få tid över för saker du önskar göra behöver du planera. Skriv ner vad du ska göra under dagen och se över hur lång tid dessa saker tar. Du behöver inte tidsbestämma varje sak om du inte vill men ett överslag är bra. Det är lätt att planera in för mycket.

3. Boka in
Ett knep för att verkligen kunna göra det du vill är att boka in det i din kalender. Det du bokar gör du. Det som är viktigt för dig ska synas tydligt. Bestäm kanske en bestämd tid för uppgiften du önskar göra.

4. Använd mellantiden
När du ser över din tid så kommer du märka att du har stunder under dagen/kvällen då du har så kallad mellantid. Mikrostunder då det egentligen inte händer någonting. Medan du väntar på att ett möte ska börja. Under reklampausen. När du väntar på att vattnet till makaronerna kokar upp. Använd de stunderna till sådant du känner att du inte hinner med men som egentligen inte tar så lång tid att göra. Lägger du ihop mellantiderna under en dag blir det ganska mycket tid faktiskt.

Vill du veta mer
1. Läs igenom inläggen länkade nedan.
2. Köp boken 5 AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil. Den finns i nätbokhandlarna eller här.
3. Skicka in en intresseanmälan för coaching här.

Att göra en veckoplanering
Boka in återhämtning och nöje i din kalender
Parkinsons lag
Är din tid som min tid
10 viktiga livsingredienser som minskar stress
Hur du lurar dig själv att du är morgonmänniska

Skärmavbild 2014-12-28 kl. 21.35.31

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *