Måndag är min dag. Jag har ingen som helst ångest över att helgen är slut och att jobbveckan börjar. Jag har i stort sett aldrig känt på det viset. Inte när jag var anställd och inte nu. Jag tycker om börjor (inget ord jag vet men det borde vara). Jag tycker om känslan av nya möjligheter, det vita tomma arket.

Måndag ger mig möjlighet att ta tag i saker som legat och väntat under helgen. Jag tar mitt vita ark och skriver ner min veckoplanering och känner av vad som behöver göras och vad som kan bli gjort. Det ligger så många möjligheter i måndagen. Dessa möjligheter finns förstås varje dag men de blir extra tydliga just denna första dag på veckan. För mig i alla fall.

På måndagar använder jag hela min första timme till planering. Jag går igenom föregående veckas planering och för över sådant som inte blev gjort då på veckans planering. På min planering delar jag upp saker i olika kategorier. Jag har en del på pappret där det som redan är inbokat i kalendern skrivs ner, jag har en del av pappret där jag listar alla saker som ska göras utan inbördes ordning och så har jag delar för det viktigaste för veckan, bloggen och veckans mål. Ja, jag får plats med allt detta på ett enda A4. När min veckoplanering är klar har jag sedan något att utgå ifrån när jag gör min planering för dagen. Dagsplaneringen är detaljerad med varje sak som ska göras i prioriteringsordning och varje sak är tidsbestämd. Med tidsbestämd menar jag att jag skriver ner när jag ska göra den saken och hur lång tid den ska ta mig att göra. På det viset kan jag avgöra om det jag har planerat för dagen är rimligt. Förutom denna detaljerade lista har jag en liten lista vid sidan om över saker som inte tar så lång tid att göra som jag kan ta tag i när jag för en stund tappar motivationen eller medan jag sitter och väntar på att någon ska ringa mig eller medan jag väntar på en klient. Jag vill använda all min tid till vettiga saker. När jag planerar lämnar jag alltid utrymme för det oväntade. Det händer saker hela tiden som vi inte styr över och då gäller det att kunna göra även det utan att bli allt för stressad över den noggrant planerade att-göra-listan.

Veckoplanering:

  • tydliggör bestämda möten så du inte missar dessa när du gör resten av din planering.
  • lista alla saker som du tänker dig ska göras under veckan.
  • välj ut de saker som är viktigast och störst och skriv dem på en egen plats.
  • skriv ner dina mål för veckan. Jag brukar ha tre-fyra stycken.
  • om du har något som är återkommande varje vecka gör en egen sektion för det (bloggen för min del).
  • utgå från denna lista under veckan när du gör din dagsplanering.

Det går bra att skriva till saker på veckoplaneringen under veckan. Det viktiga är att din dagsplanering är rimlig. Det som av någon anledning inte blir gjort under veckan tar du tag i nästkommande vecka. Det viktiga är att de saker som blivit kvar inte är någon av de saker du prioriterat som viktigast. Självklart kan det vara så att denna punkt kan vara en stod punkt så att den finns med under många veckor men just det du tänkt göra den veckan är bra om det blir gjort så att det inte blir en stor uppgift vid deadline.

Nu får du ett foto på min planeringsmall men framöver kommer du kunna ladda ner planeringsmallar från hemsidan. Dessa kommer i samband med den bok jag skriver som kommer ut i september.

veckoplanering

20 tankar om “Att göra en veckoplanering.

  1. Jessica Jäger says:

    Tack! Det är sällan jag läser inlägg av den här typen i bloggform. De existerar säkert, men jag inser att jag tar till mig information av den här sorten i bokform. Kul då att läsa att du har en bok på G! Tack för att du delar med dig av arbetsmetoder som fungerar för dig.

    • Dorotea says:

      Tack! För mig är listorna logiska och jag tror det låter som det är mer än vad det är.

      Ja, det är verkligen roligt med bok men ojoj vilket jobb det är.

  2. Britt-Marie says:

    Intressant med sån struktur, det mår säkert både du och ditt företag bra av. En bok med egna listor att fylla i tror jag säkert skulle hjälpa mej och många andra i detta. hälsar en som följer känslan mer än planering 🙂

    • Dorotea says:

      När du säger egna listor att fylla i vad menar du då? Blir nyfiken.

      Jag följer också min känsla och gör många spontana saker men jag har alltid min säkerhet i att jag har en plan och då vet jag att jag kommer få det jag bestämt klart i tid.

  3. Britt says:

    Du inspirerar! Borde komma igång med att göra liknande för att få saker gjorda och glömmas bort. Tack för att du delar med dig. Ser fram emot boken.

  4. Lena Brolin says:

    Detta är jättebra tips! Jag behövar verkligen organisation! När jag inte har det känns det som om jag inte har lika mycket kraft, eftersom all energi går åt att hela tiden kolla upp vad det egentligen var jag skulle göra… Detta är nog bloggen för mig att följa…! 🙂 Tack!

  5. Åsa says:

    Så bra gör själv likadant 🙂 gärna fredag och måndag för min del, på fredagen för att släppa allt över helgen och på måndagen för att ta tillbaka det igen men jag har ju missat det där med hur lång tid saker och ting tar, det måste jag också väva in. Det är nog där jag brister mest, tidsoptimist som man är 🙂

    • Dorotea says:

      Är man tidsoptimist är det ännu viktigare att tidsbestämma uppgifterna. Det kommer hjälpa dig att bli bättre på att bedöma framöver.

  6. Ann-Catrin Hansson says:

    Tack för bra tips!
    Jag veckoplanerar men gör det på söndagar. Då analyserar jag veckan som varit: vad har varit bra och vad måste jag förbättra. Jag planerar även inför nästa vecka men det första jag planerar in är: träning, tid för familjen och en dag ”kultid”. Därefter lägger jag in arbete och begränsar tiden till hur länge jag t e x ska sitta vid datorn.
    För mig är planering oerhört viktigt då jag har en nervskada som gör att min arbetsförmåga begränsas. mitt motto är ”jag måste ta hand om hälsan nu för annars måste jag ta hand om ohälsan senare”.

    • Dorotea says:

      Jag tycker det är mycket klokt att planera in tid för familjen och annat som är viktigt för en först. Det gör jag också. Jag har ingen separat planering för det som är privat och det som är jobb för det blir tydligast för mig att ha det på samma plats men det är ju en smaksak.

      Och ditt motto är ett motto alla borde ha!

  7. Pingback: Att frigöra tid | dorro

  8. Pingback: Effektivisera din tid! | projektmaskinen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *