morgonmänniskaÄr du kvällsmänniska men känner att det skulle passa ditt liv bättre att vara morgonmänniska? Det var så det var för mig så jag gjorde slag i saken och jobbade med att ändra min rytm. Inget lätt projekt men jag lyckades.

T(e)-bristI en forskningsrapport

I en undersökning gjord av Christoph Randler, en biologiprofessor på Lärarhögskolan i Heidelberg, Tyskland kom det fram att morgonmänniskor ofta är mer framgångsrika än kvällsmänniskor. Tydligen är det så att som grupp är de mer proaktiva. En annan undersökning gjord av The Guardian bekräftas detta genom att det visar sig att chefer för framgångsrika företag går upp tidigt på morgonen. Många av dem klockan 05.00.

Så frågan är kan man ändra på sig? Kan en kvällsmänniska bli morgonmänniska? Dr Christopher Winter på Marta Jeffersonsjukhuset hävdar att det går. Han säger att det tar ungefär två veckor för kroppen att vänja sig.

6 tips för att bli morgonmänniska

Dr Christopher Winter har sex tips på hur du ska göra för att komma upp tidigt på morgonen och på så sätt ändra din vana.

1. Samma tid varje dag
Gå upp, träna och ät din frukost samma tid varje morgon. Kroppen tycker om att veta vad som ska hända. Den gillar rutiner. Lägg inte så mycket vikt på när du ska lägga dig för det löser sig alltid menar Winters. Du kommer bli trött.

2. Använd ett smart alarm
Att snooza är ingen bra idé utan du ska helst ta dig ur sängen direkt. Och till detta finns det bra appar menar han som ger dig ett problem att lösa för att överhuvudtaget kunna snooza och då har du redan väckt hjärnan såpass mycket att du är redo att gå upp.

3. Släpp in ljus
Oavsett om det är naturligt eller onaturligt ljus är det viktigt att se till att det snabbt blir ljust i rummet. Det talar om för hjärnan att dagen har börjat.

4. Träna det första du gör
Winters säger att träna direkt på morgonen väcker din kropp. Undersökningar visar på att träning på morgonen sänker ditt blodtryck, minskar stress och ångest.

5. Ät proteinrikt
Se till att äta proteinrikt på morgonen. Minska på mängden kolhydrater för det gör dig bara trött. Protein ökar mängden dopamin i hjärnan.

6. Undvik att sova på dagen
Gör ditt bästa för att undvika att sova på dagen. Du vill få in rutinen att gå och lägga dig tidigt och gå upp tidigt och då är det i början inte det bästa att sova dagtid. I alla fall inte medan du vänjer kroppen vid denna nya vana.

Det ena är inte finare än det andra

Det är inte på något sätt finare att vara morgonmänniska än kvällsmänniska. Inte på något sätt. Jag tror helt fullt på att göra som man känner själv och utgå ifrån sin egen dygnsrytm förutsatt att den passar ditt arbetsliv. Det är när det inte fungerar med det arbete du har eller ligger i fas med din sömn som det finns en relevans i att ändra på sin dygnsrytm.

När kreativitetsvågen kommer

Vi lever fortfarande i ett morgonsamhälle även om det håller på att ändras. Fler och fler bestämmer över sina arbetstider själva och kan arbeta när kreativiteten är som bäst. Kreativitetsvågen kommer för många sent på kvällen och då blir sömnen lidande om man ska upp tidigt på morgonen nästa dag. Är det så att kreativitetsvågen kommer kvällstid så finns det alltså möjlighet att förlägga den till den tidiga morgonen. Det går. Det är jag ett exempel på.

Min kreativa våg kommer fortfarande kvällstid men jag kan pausa den till tidig morgon om jag inte ger mig hän. Sätter jag igång så är det kört. Om jag bara antecknar min tanke lite snabbt och går och lägger mig så kommer det tillbaka till mig när jag sätter igång på morgonen. Jag vet, du kanske inte tror mig och det är okej. Du får helt enkelt testa själv.

Värt att testa

Så vad säger du? Är det värt att testa? Vilken tid det är morgon det bestämmer du själv. Det behöver inte på något sätt vara klockan 05:00. Det ska såklart passa ditt liv.

21 tankar om “Hur du lurar dig själv att du är en morgonmänniska

 1. Jeanette Niemi says:

  När jag läser det här känner jag mig nöjd med att jag alltid varit en morgonmänniska. Men på senare år har min morgontid förskjutits något till sisådär 7-8. Då är min kropp redo för mig och min dag. Tack för underhållande läsning och intressanta tankar!
  /Jeanette

  • Dorotea says:

   Att vara morgonmänniska från början underlättar helt klart tillvaron. Samhället är uppbyggt på att vi ska vara morgonmänniskor.

   Kul att du tycker om inlägget.

   /Dorro

  • Dorotea says:

   Så härligt! Mitt mål är förstås att inspirera. Och, klart du klarar det. Fundera på hur du skulle vilja ha din morgon och utgå ifrån det.

   /Dorro

 2. Monica says:

  Skönt att redan från början vara morgonmänniska. De senaste åtta åren har väckarklockan stått på 04:45 och nu är jag på jobbet. Det är effektivt att starta innan andra människor vaknar, inga telefoner som ringer eller andra distrationsmoment.
  /Monica

  • Dorotea says:

   Låter helt underbart. Min klocka ringer 04.55 men jag vaknar av mig själv 04.45. Just tystnaden är det bästa med de tidiga mornarna. Det är det jag längtar till.

   /Dorro

 3. Lena says:

  Va bra skrivet. Själv har jag en pigg 2 åring, Så nu kliver jag också upp tidigt. Typ 07… 🙂 har ju alltid varit nattuggla men tydligen verkar den flugit sin kos 🙂

  • Dorotea says:

   Den där nattugglan flyger snabbt iväg när den inser att den inte längre har någon makt. Är du taktiskt nu så ser du till att den inte får flyga in igen och du kommer bli en suverän 5 AM:are (du måste inte gå upp 05.00 alltså).

   Tack att du gillar!

   /dorro

 4. Evakarin says:

  Min drömtillvaro som jag har längtat efter länge … är att inte ha någon klocka alls. Sova och vakna utifrån kroppens önskemål och inte efter klockan. Med barn som ska till skolan en viss tid och jag har man åtaganden mot kunder funkar det inte så det fortsätter att vara en dröm … men en dag ska jag …

  • Dorotea says:

   En bra och härlig dröm tycker jag som du säkert kommer uppnå. Men som du säger barnen får bli större först och sedan är det bara att tuta och köra. Dit vill vi!

   /Dorro

 5. Ellie says:

  Hej! Det är en inspirerande tanke. Jag skulle gärna vilja testa, men är ju tyvärr en riktig nattmänniska, alltid varit. Men om jag skulle prova det, innebär det att jag måste gå upp så tidigt även på helgerna? Alltså aldrig mer får en sovmorgon :)? /Ellie

  • Dorotea says:

   Detta går även för nattmänniskor. Det är jag själv bevis på. Och självklart ska du ta sovmorgon. Sömn är oerhört viktigt och syftet är aldrig att minska mängden sömn. Jag tar sovmorgon på helgen även om jag alltid vaknar till klockan 05.00. Dessutom behöver inte inte välja att gå upp 05.00 utan en timme före den tid du i vanliga fall går upp. Hör av dig om du behöver någon guidning.

  • Dorotea says:

   Ja, gör det men se till att ta fram den och gör slag i saken. Hör av dig om du behöver hjälp. Jag har ju även skrivit en bok i ämnet och coachar dig gärna till succé.

 6. Helena Roth says:

  Tja du, nu lockar du mig till att kanske kanske testa och se om jag kan vända min rytm jag med. ”Kreativa fasen på kvällstid” – jojag tackar jag, för kraftig igenkänning där! Och så älskar jag långa förmiddagar i sängen, där jag vaknar, läser, mediterar, skriver lite osv…

 7. Malin says:

  Helt klart kvällsmänniska jag! Vill dra mej länge på morronen i skön säng. Känner mej inte pigg när jag vaknar, utan.. kissnödig 🙂 Men kan utan problem sätta igång och måla trappen vit klockan 22 på kvällen 🙂
  Tur vi är olika!

 8. Birgitta Lindahl says:

  Har försökt vara morgonmänniska ett par års tid när jag jobbade som lärare. Gick ut med hundarna tidigt på morgonen åt en bra frukost. Låg vaken i sängen hela natten kvaddade min kreativitet. Blev en sur otrevlig människa. De projekt och idéer jag hade på kvällen kändes tråkiga och intetsägande och ogenomförbara på morgonen. All glädje försvann från mitt liv. Helgerna sov jag igen det jag missad när jag jobbade. Tillslut slutade mitt jobb som lärare. Fick ett annat pedagogiskt arbete som innebar att jag enbart jobbar kvällar och nätter. Nu fungerar mitt liv och jag stortrivs och kan till och med kalla mig lycklig.

  • Dorotea says:

   Åh så bra att du hittat en rytm som passar dig. Det finns inget rätt eller fel här. Jag tänker att du har din egen rutin när du vaknar som du trivs med.

  • Ewa Nykänen says:

   Jag är likadan. Jobbar som förskollärare och kan inte få till en hyfsad sovtid på kvällen/natten hur jag än försöker. Jag har både högt blodtryck och diabetes typ 2 vilket jag läst påverkas av att vara nattmänniska. Har kämpat med sömnen ända sedan jag började skolan som 7- åring. Jag tror inte det är så ”enkelt” som att lära sig att vänja sig in i samhället som stöttar morgonmänniskor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *