planering
Planering för hela familjen
Tjenixen! Då tycker jag att vi fortsätter prata om att komma igång. Nu har jag gått igenom att ha kraft bakom sitt syfte, målplanering och hur du får till en workflow-plan. Allt det har hittills handlat om dig. Dina önskningar och hur du ska uppnå dessa. Visst är det dags att prata om familjen nu också? Få till en fungerande planering för hela familjen.
Du är inte ensam
Du har kanske barn och en partner där hemma. Det vore ju väldigt trevligt om de får vara involverade i ditt liv och att livet ni har tillsammans fungerar i den ibland kaotiska vardagen. Du vet det här med att få ut alla genom dörren en vanlig skoldag eller att se till att få tid för dejter med din partner med jämnare mellanrum än vart tredje år.
Planering för hela familjen
Med en planering för hela familjen tänker jag att du strukturerar upp de olika aspekterna som ingår i ert vardagsliv. Vem som lämnar barn på skolan, handlar maten och sedan lagar den. Vilken dag träningarna för barnen ligger och när du ska träna. Hur du gör för att få till fikastunder med vännerna utan att det påverkar alla andra allt för mycket. Och det här med att ha kläder förberedda dagen före vilket kräver att du har tvättdagar så att allt är ren. Dessutom är det bekvämt om alla har koll på när idrotten på skolan är så att gympapåsen är packad i tid.
Min akilleshäl
Vet du vad min akilleshäl i familjestrukturen är? Jag glömmer alltid att lämna in lappar i tid och jag har en tendens att glömma vilken dag det vankas utflykt och det behövs matsäck. När utflykterna ska vara står såklart i kalendern som mannen och jag delar men det hjälper tydligen inte. Så nope, allt löper inte på som smort hemma i det Petterssonska hemmet.
Planering för hela familjen
Att få till en fungerande planering för hela familjen är både enkelt och svårt. Det enkla är att lista allt som händer varje vecka för alla i familjen. Det svåra är att få alla att gå med på att skapa de förändringar som krävs. Det är ju inte alltid lätt att få med sig sina barn på tåget. Inte partnern heller alla gånger.
Första steget i en planering för hela familjen är att involvera alla. Låt alla sitta med. Gör det till en mysig och rolig stund. Baka något gott och fika samtidigt. Fråga alla vad de önskar och hur de vill ha det. Fråga dem vad de tycker är jobbigt eller krångligt idag. Även små barn brukar ha svar på tal. Skriv ner allt som sägs. Se om de andra kan ge förslag på hur det skulle göras istället. Om inte så ge förslag om du har några på lager. Det är ju inte alltid du själv har en lösning direkt.
Om de andra inte har så mycket input så berätta vad du känner och vilka önskemål du har. Om du känner dig frustrerad över hur saker fungerar så berätta det. Att skrika när allt känns kaotiskt i stunden fungerar väldigt sällan. Det kan däremot ge effekt när man tar en stund och pratar med varandra under trevliga former. Det är viktigt att berätta för varandra vad man känner. Det är inte möjligt för de andra att hjälpa till om de inte vet med vad.
Planera så här
Det finns många aspekter i en planering för hela familj. Det handlar om var alla saker ska ligga, om när det ska städas, vem som ska göra vad, vilken mat som ska ätas, när vem tränar och vilken tid skola och jobb börjar och slutar bara för att nämna några. Det är ett gediget pussel.
För att det ska fungera behöver varje person veta vad som gäller. Vad är mitt ansvar? Vad ska jag göra? Barnen städar sina saker i sitt rum och du eller din partner dammsuger till exempel. Städningen är deras ansvar. Detta görs varje lördag efter frukosten. Din partner tränar varje tisdag och torsdag kväll vilket innebär att det är du som ansvarar för middagen. Då kanske hen diskar.
Varje sak på sin plats och en struktur/rutin för varje aktivitet. Det är det som gäller om du vill slippa frustration.
Så om du vill få till den där planen som hjälper alla att veta vad som gäller behöver ni:
1. Prata med varandra om vad alla vill och tänker.
2. Lista allt ni gör i er familj.
3. Lägga till vem som gör vad. Vem har vilket ansvar? Någon kanske alltid ansvarar för att slänga soporna medan en annan familjemedlem alltid dammsuger. Vilket som är okej men det är viktigt att alla vet hur det ska vara. Gör ett schema/lista över ansvarsområden.
4. Gå igenom hemmet och prata om vilka saker som ska ligga på vilken plats. Det kan verka konstigt men det är inte säkert att alla i familjen förstår hur det ska vara. Även om det blivit förklarat många gånger tidigare.
5. Gör ett tydligt schema över allas tider. Jag brukar rekommendera att köpa in en whiteboard som delas in i veckodagar och namnen på alla familjemedlemmar. Skriv in när det är träning, skoltider och när det är utflykt. Det innebär att detta behöver göras varje vecka eftersom vissa saker ändras.
Om du har mindre barn kan du ha bilder som du placerar ut istället.
6. Ha planeringsmöte en gång i veckan. Det behöver inte vara en lång stund. Berätta vad som händer. Vilken dag någon har utflykt eller att du till exempel är borta en kväll extra under veckan. Skriv in på den gemensamma veckoplanen.
Exempel på åtgärder eller aktiviteter
För att familjelivet ska rulla på med smidighet finns det många små justeringar som kan göras för att förenkla. Om det alltid är kaos med gympakläder eller att hitta mössan när det är dags att gå ut så skapa ett system för det. Du känner din familj. Du vet vilka kaosområden ni har.
1. Var sak har sin plats. Igen. Om det alltid är problem med mössorna så fixa en korg till varje familjmedlem som placeras på en lämplig plats i hallen.
2. Ha bestämda läxdagar när ni alla sitter och gör läxorna. Det blir förhoppningsvis trevligare så. I min familj har vi haft onsdagar till det. Dottern har ju läxor varje dag nu men på onsdagar sitter hon med när lillebror gör läxor. De andra dagarna sitter hon på sitt rum eller mitt emot mig.
3. Fredagsmys eller annan aktivitet som ni har i er familj. Vem fixar? Vad äter ni?
4. Matlista för den mat som ni tycker om. Ta en stund och lista allas favoriträtter och ”snabbmat” som gillas. Gör en matsedel som roterar med ett rimligt veckointervall.
5. Ha en back för varje familjemedlems rena kläder. Lär barnen från tidig ålder att hämta och lägga på plats. Gör kanske något liknande med idrottskläderna.
6. Se till att barnen hjälper till. De kan duka bordet, ta ur diskmaskinen, städa sitt rum eller hämta posten.
7. Ha en gemensam kalender i telefonen med din partner där ni skriver in tandläkartider, möten och annat som händer i er familj. Det har gjort stor skillnad i mitt liv.
Detta är bara några exempel. Det finns hur mycket som helst som kan åtgärdas och optimeras men du vet bäst hur din familj fungerar.
Och till sist
Det tar tid att få allt att löpa på smidigt. Vardagen är som den är och det händer alltid oplanerade saker men om ni har en gemensam grundstruktur så underlättar det.
Andra blogginlägg på liknande tema
6 förslag för att slippa morgonhysteri när barnen ska till skolan
Tid för återhämtning som ensamstående förälder
Vakna i tid för lugn och ro innan barnen vaknar och dagen drar igång