Planering för tonåringarÄntligen söndag och tid för planering och det är dags för söndagsfilm såklart. Idag pratar jag om ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och som irriterar mig samtidigt. Planering för tonåringar, våra ungdomar. Om hur viktigt det är att lära sig en dos av planering i tidig ålder så det inte blir så tufft i gymnasiet, universitetet och sedan i arbetslivet.

Planering för tonåringarPlanering för tonåringar

I skolan erbjuds det inte speciellt mycket studieteknik eller någon direkt planering och det är något som förbryllar mig. Både som förälder och pedagog. Som föräldrar och lärare ställer vi krav på våra barn och ungdomar att prestera. Göra sina läxor i tid och inte glömma sina idrottskläder när de ska gå till skolan. Helst ska de påbörja att plugga för prov någon vecka före och inte kvällen innan. Hur ska de klara av att göra det på rätt sätt om de inte får lära sig hur man gör en enkel veckoplanering?

Packning för ridläger

Under dagen idag har min dotter och jag packat inför hennes ridläger. Det är mycket som ska med och det är inte helt lätt att komma ihåg allt. Vi satte oss ner och skrev en lista över allt som hon ville ha med sig och sedan fick hon springa runt i huset och plocka fram allting. När packningen var klar skrev vi rent listan en gång till och nu ligger den med packningen så att hon ska ha koll när det är dags att åka ifrån lägret.

Vad lär hon sig? Jo, att sätta sig i lugn och ro först och fundera på vad hon behöver. Hon ser alla dagarna framför sig och avgör vad som behövs för de olika moment som ingår under ett ridläger och skapar en lista utifrån det. Framförhållning och struktur i ett.

Planering för tonåringarVarför är det viktigt?

Vad lär sig våra ungdomar om de får hjälp med studieplanering tidigt? Det är många saker som de lägger grunden för såklart men jag vill lista några av dem.

 • disciplin/självkontroll
 • nu & inte sen
 • framförhållning
 • tidsåtgång
 • struktur

Grunden för struktur och ordning läggs tidigt. Barnen får hjälpa till att plocka ner sina klossar och gosedjur i lådan efter de har lekt, de får ”hjälpa” till när maten lagas och de lär sig packa ner sina idrottskläder kvällen före. Det kan tyckas som små saker när de görs men allt det här är viktigt för att lära sig hur lång tid saker tar att göra eller att få gjort det som man själv bestämt ska bli gjort. Vi övar och övar. Hela livet.

Planering för tonåringarVad kan ingå?

Jag satte mig tillsammans med dottern och brainstormade på vad en planering för en tonåring skulle kunna innehålla. Nu utgår jag ifrån att planeringen görs i en tom anteckningsbok, en Bullet Journal. Vi kom fram till en lista men självklart ska det anpassas efter tonåringen själv.

 • skolschema
 • läxdagar
 • provdatum
 • lovdagar
 • fritidsintressen
 • träningsdagar/matcher
 • packningslistor
 • favoriter på youtube, poddar
 • serier
 • playlist på Spotify
 • ekonomi
 • klottersidor

TACK!

Jag vill tacka er för att ni prenumerar på youtube-kanalen. Ni är nu 200 prenumeranter. Tusen tack!

Planering för tonåringar

Söndagsfilmen

I filmen idag går jag in på det här med planering för tonåringar lite mer i detalj men framför allt sår jag ett frö för dina egna tankar kring detta.

Jag blir verkligen jätteglad om ni kommenterar och trycker tummen upp på mina filmer. Det hjälper mig med motivationen. Och ja, jag vet en like är inte en mätare men det är en indikation på vad ni tycker om och det hjälper mig att veta vad jag ska göra för filmer i fortsättningen.

Om du inte är prenumerant på kanalen än så klicka där också.

8 tankar om “Söndagsfilmen: Planering för tonåringar

 1. Pernilla says:

  Precis det här har jag gått och funderat på! Jobbar som högstadielärare och har i sommar tänkt ganska mycket på hur jag skulle kunna hjälpa ”min” klass – en blivande 9:a att minska på stressen och pressen genom att lära sig planera och hålla koll i en almanacka – för det är det väldigt få elever som gör eller kan idag. Sedan jag själv började med Bullet journal har tanken funnits att försöka göra en modell för mina elever. Funderade på det här senast idag. Vi har en 45 minuter lång ”klasstid” varje måndag där vi går igenom veckan – skulle ju vara perfekt att jobba med någon slags bujo på den tiden också. Ska verkligen kolla in den här filmen!

  • Dorotea says:

   Vilka bra tankar du har. En modell vore väldigt bra och jag kan se hur den kan se ut. Er klasstid låter som en ypperlig tid för utvecklande av ett planerande tankesätt hos eleverna.

   Vart i landet finns du? Kanske vill du att jag kommer och har genomgångar med elever på din skola?

   • Pernilla says:

    Ja, vår grundtanke på skolan har varit att kunna använda den här tiden till planering och utvärdering av elevernas arbete, men vi har inte riktigt hittat något bra sätt så det har inte riktigt blivit så. Men det här känns som något tycker jag! Det hade ju varit jättekul om du kunde komma till oss! Absolut något att fundera vidare på! Vi finns nästan på hemmaplan för dig också ;). Sju mil till Göteborg…

    • Dorotea says:

     Sju mil är ju ingenting. Fundera du och hör av dig. Det här med skola kan jag även om det var länge sedan jag själv jobbade. Jag skulle vara helt för att ta fram ett material för studieplanering för ungdomar.

 2. Carin H Brander says:

  Så viktigt ämne! Har mycket tankar på hur jag ska lära min barn att bli fungerande vuxna, och då är detta en hörnsten tror jag. Jag fick själv aldrig lära mig bra studieteknik, utan tog mig genom grundskola och gymnasium på rent intellekt – det straffade sig på universitetet sen. Tydligen kan man inte lära sig tre tjocka böcker om psykologi utantill dagen innan tentan…

  • Dorotea says:

   Ja, det är en viktig del samtidigt som barnen behöver få upptäcka själva så det är en balansgång. Men utan ledning från vuxna blir det inte mycket gjort så att säga. Och det där med att lära sig tre psykologiböcker dagen innan tentan kan jag inte låta bli att skratta åt. Som jag tragglade psykologi under studierna alltså.

   • Stella Scott says:

    Jag tänker att även den som har ”begåvning för planering” kan ha stor glädje av att lära sig hur det görs bäst. Tror nämligen att det kan slå över i kontrollbehov om det vill sig illa och det gör ju ingen människa glad. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *