Vakna i tid för lugn och ro innan barnen vaknar och dagen drar igång

Just nu får jag hela tiden frågor om hur man ska göra för att få till en bra morgonritual för att få lugn och ro på morgonen. Det är framför allt småbarnsföräldrar som undrar. Det är tufft att ha små barn. Stunderna då det är lugnt och tyst är ganska få och att kunna lägga in den stunden, timmen, på morgonen före barnen vaknar är guld värt.

Ditt varför och fokustimmens upplägg

 

1. Det första du som önskar dig en fokustimme, morgonritual, behöver tänka på är varför detta är viktigt för dig.

√ Vad är ditt syfte?
√ Vilken känsla är det du vill uppnå?

Svaren på dessa frågor hjälper dig sedan att fylla din fokustimme med innehåll samt att har du ett klart och tydligt syfte så är det sedan mycket lättare att faktiskt gå upp tidigare.

2. När du har bestämt ditt syfte som kan vara: Skulle vilja hinna vakna i lugn och ro och hitta ett sätt så barnen kommer upp utan att det blir stress och bråk, som en person skrev. Nu funderar du över vilket innehåll du vill ha i din morgonstund. .

Moment att lägga in i fokustimmen

Någon form av rörelse:
yoga
promenad
tabataträning

Planering av dagen:
se över vad som gäller för dagen
bestämma/kolla av vem som gör vad

Inspiration:
läsa en bok
se någon föreläsning om ett för dig intressant ämne
meditera
skriva dagbok eller annat som ger en skön känsla

Genom att ha en klar och tydlig morgonritual ger man sig själv tid att vakna och ställa in sig på dagens göromål.

När du har gjort din morgontimme är du redo att väcka barnen och kommer ha lättare att hantera det humör de vaknar på. Det är ju en av dagens största överraskningar hur barnet/barnen är när de vaknar. Pigg, glad, gnällig, sur eller envis.

Var förberedd för din morgon

 

För att underlätta morgonen ännu mer så är det även bra att starta förberedelserna redan på kvällen. Hjälpas åt att ta fram kläderna för nästa dag, packa ryggsäcken och prata om morgondagens händelser. På så sätt är både du och barnet redo för nästa dag. Duka ordning frukostbordet redan på kvällen så är det klart. Duka bordet kan vara barnens uppgift.

Dessutom kan man även skapa rutiner kring väckningen. Vad gillar ditt/dina barn? Rolig musik, sång, klapp på ryggen, nybakt bröd (sådana där som man köper som bara ska vara inne några minuter) eller varma kramar. Gör det roligt att vakna.

Det finns ingen garanti med små barn 

 

När man har mindre barn finns det aldrig någon garanti för att barnen sover till en bestämd tid på morgonen så risken att barnen vaknar samtidigt som dig eller till och med före finns alltid. Det får man räkna med och då får man ta det som det är. Livet med barn är en berg och dalbana i mångt och mycket. Så var beredd på att din morgon inte blir som du önskar varje dag. Om du har den inställningen redan från början så blir det lättare att hantera. Kanske kan du ha en speciell morgonlåda för om barnet vaknar samtidigt som dig med “speciella” kritor, papper, målarbok och klistermärken.

Prata mer om detta på Facebook och köp boken

Om du önskar mer guidning i hur du lägger upp din fokustimme eller i hur du skapar en bra planering så har jag skrivit en bok om detta, 5 AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil. Den går bra att beställa i nätbokhandlarna eller köpa hos mig.

Det finns även en grupp på Facebook där vi pratar morgonritual, planering och livspussel. Dit är du varmt välkommen.

Dessutom coachar jag dig som vill ha enskild hjälp. Kontakta mig om det via mejl.

Dorotea Pettersson

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Tack för detta inlägg om mornar med barn. En stressig, sur morgon kan verkligen förstöra hela dagen…

    1. Ja visst är det så. Att förbereda sig gör det möjligt att skapa sig en riktigt bra dag.

Kommentera

Stäng meny
×
×

Kundvagn