Coaching Familjen och livet personlig utveckling
10 viktiga livsingredienser som minskar stress.
Idag är ämnet i företagarnas bloggutmaning #kroppochsinne. På instagram har jag idag pratat om att livet inte är en tävling om vem som har mest i sin kalender och här vill jag ge er en repris på ett inlägg från oktober 2014.
Vi stressad alla någon gång. Vissa mer och andra mindre. Jag delar med mig av mina livsingredienser som minskar stress.
Hur gör du för att minska din stress? Vi har alla massor med saker som händer hela tiden och vi ägnar oss åt prioritering kring dessa saker och klarar det för det mesta ganska bra. Sedan finns det de där dagarna då det inte spelar så stor roll vad du gör för stressen finns där ändå. Det finns saker vi kan göra för att hålla stressen borta helt.
Det hela handlar om livet som en en helhet. Det räcker inte att fixa till lite här och där utan det gäller att se över hela livssituationen. Och ja det handlar om din tidsanvändning men i första hand handlar det om vad som stressar just dig och hur du ska eliminera det. Här är vad jag gör för att hålla min stress nere. Mina 10 viktiga livsingredienser som minskar stress:
1. Sömn. Fuska inte med din sömn. Behöver du låt säga sju timmar sömn så se till att lägga dig så att du får dina sju timmar varje natt. Sömnen är avgörande för din prestation och kan du inte prestera på grund av att du är trött blir du stressad.
2. Fokustimme. Börja din dag på ett lugnt sätt. Starta upp med att göra upp med din dag som du har framför dig. Om du vet vad som ska hända och vem som ska göra vad behöver du inte fundera över detta under dagen. Du kan gå ut genom dörren med ett lugn och ett fokus som du tar med dig in i din dag.
3. Umgänge. Umgås med din familj och dina vänner. Tumma inte på tiden du lägger på att vara social. I samtalen med dem löser du dina egna knutar oavsett om det är ämnet för samtalet eller inte. Glädjen ni har gemensamt ger energi.
4. Kunskap. Läs, se dokumenter, lyssna på en föreläsning eller gå på en workshop. Gör saker där du får ny kunskap inom ämnen du redan kan eller inom något helt nytt. Att lära sig saker ger skärpa åt hjärnan, är utvecklande för dig och gör dig glad. Är det dessutom så att det du väljer att lära dig har något med dina uppsatta mål att göra så tar du steg framåt i din process att uppnå dessa mål.
5. Hobbies. Jag fotograferar för att det gör att jag stänger av det som händer omkring mig. Det är jag, kameran och motivet. När vi är kreativa är det lättare att stänga av allt annat. Vi går in i vår grotta och stannar där en stund. Detta ger möjlighet att stanna upp och samla energi.
6. Radioskugga. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Stäng av alla apparater. Om inte en hel dag så i alla fall i en kvart varje dag. Se till att vara otillgänglig. Att jobba utan att bli störd ger fokus på uppgiften och effektiviteten får en chans att flöda. Behöver du ingen skärm i det arbete du gör så gå ifrån platsen där skärmarna finns och sätt dig och jobba någon annanstans.
7. Tydliga mål. Med tydliga mål vet du vad du ska göra. Mål för dagen. Mål för veckan. Mål för månaden och mål för flera år. Genom att du vet vart du är på väg kan du också bestämma vad det är du behöver göra. Det blir lättare att portionera upp uppgifterna.
8. Jag-tid. Jag behöver ha tid för mig själv och mina egna tankar. En stund då det är jag och pennan och pappret. Jag skriver strukturerar upp mina tankar. Hur ofta jag behöver detta finns det ingen regel kring. Det beror på vad livet består av för tillfället. I tiden för dig själv får du möjlighet att känna efter hur just du mår och hålla en dialog med dig själv. Självdialogen ser jag som avgörande för att orka med vardagen.
9. Tacksamhet. Det är så lätt att fastna i att se det negativa som händer med oss och omkring oss. Om vi istället fokuserar på det som är bra får vi en helt annan frid inom oss. I tacksamheten finns glädje, gemenskap och förlåtelse. Det är lättare att vara positiv om vi fokuserar på det som är bra.
10. Naturen. Naturen är en ständig källa till inspiration och lugn. Det går inte att vara stressad i naturen. Till suset av löv eller kluckande av vatten känner i alla fall jag lugn.
Bra tips. Tack för det. Önskar jag kunde följa nr 2 men som småbarnsmamma med en liten som ibland sover 1,5 timme ibland 30 minuter är det svårt att riktigt planera vad man ska göra hela dagen. Det blir mest lite dutt här och där.
Det där förstår jag absolut. Med riktigt små barn är det svårt och jag brukar säga att då får barnen lov att styra oss helt. Det är ju deras sätt att överleva och det är viktigt att vi njuter av tiden då de är så där små. När din lilla blir större kan du börja lite lätt med att ha en morgontimme men tills dess får du snusa bebishuvud.
Vilken toppen lista! Även om jag tycker mycket känns självklart behöver man en påminnelse för hur viktigt det är! Jag ser två punkter som jag definitivt behöver träna på.
Sara
Hej Dorotea!
Jag läser alltid dina kloka ord med sinnet öppet för förändringar! Jag måste erkänna att jag mår så otroligt bra nu för tiden, och jag vet vad det beror på. Jag har faktiskt slutat stressa! Jag slutade vara lärare och startade mitt företag den 2/ 2010, en avgörande dag i mitt liv. Jag tog av mig armbandsuret och slutade ställa väckarklockan! Ja, jag vet! Det går ju tvärtemot 5 am-konceptet, som jag provade i en månad, men som jag bara inte klarar i längden. Men om jag hade vetat om konceptet när jag var mitt uppe i den hektiska perioden i mitt liv, ensam med två små gossar, forskning, undervisning, etc, etc, DÅ hade det fungerat och gjort livet betydligt bättre, det är jag efter testmånaden övertygad om! Men nu, när jag är betydligt äldre, med utflugna barn och endast mig själv och min lilla vovve att ta hand om, fungerar det bättre för mig att följa min egen naturliga biorytm (den som styrs av ljus/mörker och hormoner).
Nu har jag läst dina 10 punkter för att se hur jag ligger till med dem. Och det är ju så otroligt fantastiskt hur väl nästan alla punkter överensstämmer med min nya livsstil!
1) Jag sover ganska exakt 7 timmar/natt. Men jag erkänner att jag vaknar senare eftersom jag lägger mig senare. Men jag sover gott! Och jag vaknar utsövd och full av energi!
2) Jag har förlagt min planeringstid till strax före sängdags i stället. Då vet jag vad jag ska göra när jag vaknar. Men en ”fokustimme” har jag ändå. Med tända ljus och en stor mugg kaffe + mina två mackor läser jag text-tv-nyheterna varje morgon. Ingenting får störa mig.
3) Jag har precis lagom med umgänge, både inom familjen och tillsammans med vänner, både i närheten och en bit längre bort.
4) Jag tittar alltid på Vetenskapens Värld! Jag är forskare i grunden och 90 % av mina uppdrag är inom forskningen, så jag ser till att hålla mig uppdaterad. Det är ju så spännande med vetenskap!
5) Här haltar det liiite. När jag var forskare så var mitt arbete även min hobby! Jag älskade det jag höll på med. Men ävenså, hjärnmässig avkoppling behöver vi alla och jag gick därför i konstskola i 10 år i Sydafrika. Jag har försökt att fortsätta med måleriet, och några tavlor har det väl blivit, men det blir liksom inte av. Men jag läser mycket! Och så kan man väl klassa mitt bokskrivande som en hobby, tycker jag.
6) Jo, radioskugga är en nödvändighet ibland! Jag började i alla fall med att offentligt be om ursäkt för att jag inte längre kommer att kunna gilla allas inlägg och inte heller kommer att göra inlägg varje dag, just för att inte fastna i FB-träsket. Men åååh, vad svårt det är. Och jag måste erkänna att jag har telefonen med mig i fickan när jag går mina tre obligatoriska hundpromenader varje dag. Men så blir det när man driver företag, tror jag. Är man ensamföretagare finns ingen växel som kan ta meddelanden…
7) Det här är knivigt! Jag har redan uppnått alla mina mål i livet! Jag har uppfostrat två söner i andan att de skulle bli självständiga individer som inte behövde gifta sig för att bli omhändertagna. Det gjorde jag! Jag ville bli forskare. Jag blev det! Jag ville uppleva världen. Jag gjorde det! När jag inte längre hade möjlighet att arbeta med egen forskning ville jag ändå på något sätt vara kvar i den världen. Det är jag genom mitt företag! Jag har inte längre några specifika mål. Jag vet inte vad de skulle kunna vara. Och jag känner inte heller något behov av att ha specifika mål. Mitt företag fungerar. Jag är aldrig utan jobb, utan får snarare tacka nej när jag känner att det blir för mycket. Saken är den att jag är nöjd!
8) Jag-tid får man automatiskt när barnen är utflugna, i alla fall om man inte lever i parförhållande. Och det gör jag inte längre.
9) Det går nästan inte en dag utan att jag tänker på hur tacksam jag är för det liv jag lever nu! Det är en otrolig skillnad mot livet som lärare!!! Det är klart att jag saknar forskningen ibland, men jag är ju fortfarande involverad i att få ut andras forskning i tidskrifterna. Det duger länge!
10) Ja, jag håller med om att naturen är väldigt avstressande! Sådan tur då att jag var zoologisk forskare, ute i bushen hela tiden utom när jag gjorde experiment på mitt laboratorium. Och nu går jag ut på promenad i naturen tre gånger om dagen, oavsett väder. Det är så skönt och avkopplande. Ibland tänker jag på ingenting, men ibland resonerar jag fram lösningar på problem som uppstått och kommer hem redo att fixa dem!
Summa summarum: Dorotea, du har skickligt satt alla dina tio fingrar på de tio rätta punkterna att sträva efter om man ska undvika stress! Jag är som ett levande facit på den uträkningen. Så skönt det var att kunna pricka av nästan alla punkterna som godkända i min egen lilla betygsbok…
Pingback: Att frigöra tid | dorro
Om det är bra VÄDER så kan stressen minska.
Så är det verkligen! Sol gör en glad.