När jag pratar med mina klienter är det ett ämne vi kommer in på väldigt ofta och det är det här med hur vi upplever tid. Vi vet alla hur många timmar vi har och vi vet alla att ingen har mer än den andre och ändå har vi olika förhållningssätt. Det jag tycker är lugnt och skönt kan du tycka är stressigt och tvärtom. Vissa springer igenom dagarna och andra lunkar. Hur kommer detta sig?

Här pratar vi om två saker. Det ena är verklig tid och det andra är upplevd tid. Samma tid men på olika sätt. Vi lägger in känslor, mening och åsikter i allt vi gör. Vissa saker tycker vi är roligt och det kan upplevas som det går snabbare och dessutom ger det oss positiv energi medan något annat upplever vi som fruktansvärt trist och onödigt och då känns samma mängd tid på ett annat sätt.

När jag pratar med mina klienter om detta vill jag få dem att förstå denna skillnad. Förstår vi den blir det lättare att både tidsplanera och ändra vår attityd gentemot det som vi  finner mindre roligt. Det gör också att stress inte upplevs på samma sätt eftersom vi genom att vi medvetet förstår att detta är en känsla så skapas inte stresskänslan kring det. Tiden uppfattas på det sätt den verkligen är istället.

Vi behöver också förlika oss med att vissa saker helt enkelt tar tid att genomföra. Även det som vi helst vill slippa. Hur vi genomlider det är helt upp till varje person att lösa. Du kan ge dig belöningar, ta hjälp av andra eller ta lagom många pauser med trevliga inslag.

Har du något där du direkt ser denna skillnad?

IMG_9200

14 tankar om “Är din tid som min tid?

 1. Sara says:

  Jag som har två jobb får ofta höra att jag har mycket att göra. Själv upplever jag det inte alls så! Jag upplever snarare att jag har tid över när arbete och barn fått sitt.. :). Men det är klart det handlar om prioriteringar! Intressant ämne som jag gärna diskuterar!

  • Dorotea says:

   Ja det handlar så mycket om hur vi väljer att hantera att vi har mycket att göra. Livet är fullt av prioriteringar hela tiden och hur vi ställer oss till sakerna vi väljer är helt upp till oss själva.

   Jag diskuterar så gärna!

   /Dorotea

 2. Åsa says:

  Intressant reflektion, Dorotea! Jag har vissa dagar där det är stressigt och andra som inte är det. Oftast är det relaterat till vara på många olika ställen i många olika roller, men samtidigt älskar jag lite ”uppåt-stress” och får mycket mer gjort om det finns mycket att kryssa av i att-göra-listan.

  • Dorotea says:

   Att vara på många ställen på samma dag och dessutom i flera roller är något vi ofta ställs inför och detta kan skapa stress. Stressen handlar kanske inte så mkt om rollerna utan snarare om förflyttningen. I alla fall för mig är det så.

   Uppåt-stress som du kallar det är faktiskt många gånger positivt. Stress är inte alltid något negativt utan till och med nödvändigt.

   /Dorotea

 3. Evakarin says:

  För många år sen funderade jag vad lyx innebar för mig. Jag kom fram till att det var att ha gott om tid. Jag började ta på mig känslan av att ha gott om tid. Det ledde till att jag började komma i god tid till möten, bussar och pendeltåg. Jag såg inte väntetiden som bortslösad. Jag såg det som lyx. Det förändrade min värld.

  • Dorotea says:

   Åh vilken härlig reflektion och sedan förändring. Det är så viktigt med medvetenheten kring hur vår tid används. Livet blir mycket behagligare då. Underbart!

   /Dorotea

 4. Annika says:

  Jag känner stress när jag måste vara på ett ställe större delen av dagen och ge bort så stor del av min tid till min arbetsgivare. Visserligen får jag ju lön så att jag kan försörja mig men det är ändå stressande när jag helst vill ägna all min tid att utveckla mitt nya företag.

  • Dorotea says:

   Det är förstår jag kan kännas svårt. Du får försöka hitta ett sätt att känna dig nöjd i det du gör och att saker är som de är. Det kommer se annorlunda ut snart.

   /Dorotea

 5. Ann says:

  Har börjat inse att tid är något jag bara har för stunden. Den tid som passerat finns inte längre som tid, bara som minnen, missade möjligheter eller goda resultat. Och den tid som finns framför mig är inte oändlig, samtidigt som den har en förmåga att komma in och stjäla den tid jag har just nu.

 6. Kristina says:

  Hej Dorotea,
  Vad bra att du tar upp detta med upplevelsen av brist på tid. För några år sedan hade jag en egen coach (innan jag blev coach själv) som sa att stress (d v s upplevelsen av brist på tid eller överkrav) kan bara uppstå i relation till framtiden och det som redan varit. Om vi befinner oss i nuet i ”flow” känner vi ingen stress.
  Om man tänker efter så är det ju så. När vi väl bara ÄR där vi ÄR – oavsett vad vi står i och inte tänker på resultat i framtiden eller ältar det som varit så är vi fokuserade och i regel väldigt nöjda även om det är utmanande eller svårt för stunden.
  Tack för påminnelsen!
  /Kristina

  • Dorotea says:

   Exakt. Precis så är det. Vi kan själva avgöra hur upplevelsen av vår tid är (för det mesta). Det vi vill eftersträva är att vara där vi är nu och vara nöjda med det. Varken vi vill kalla det för flow eller inte.

   Vad bra att inlägget hjälpte dig.

   /Dorotea

 7. Jeanette says:

  Den här diskussionen har jag med mina klienter också. Många manus får inte se dagens ljus eftersom man inte hinner eller har tid. Jag har märkt för egen del att upplevelsen av tid också påverkad av mitt beslut. Om jag har bestämt mig och börjat så går saker i regel snabbare än jag trodde i verklig tid.
  Detkan jag ha nytta av när det känns svårt att sätta igång.
  /Jeanette

  • Dorotea says:

   Ja det där med en plan och sätta igång är verkligen en stor del av arbetet. Vet jag vad jag ska göra går det så mycket enklare. Även det tråkiga.

   Jag tror vi coacher i allmänhet har den här diskussionen på ett eller annat sätt. Det är ett människofenomen.

   /Dorotea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *