8-kamp, en bra lekdag för hela familjenEn tradition börjar med ett tillfälle. Ett episkt tillfälle som bara måste repeteras om och om igen. Ett sådant tillfälle eller rättare sagt en sådan dag hade vi i söndags. Då drog vi till skogs tillsammans med fem andra familjer och hade lekdag.

8-kamp, en bra lekdag för hela familjenLekdag i skogen

En lekdag, i vanliga fall, brukar innebära att barnen leker hela dagen medan vi föräldrar sitter och pratar och ser till att barnen är nöjda och mätta. Denna gången snackar vi om något helt annat. Denna gången var alla med och lekte. Och vi åt och såg till att alla var nöjda men det gör vi ju alltid. Vi är ju föräldrar.

Vi var sex familjer som samlades. 18 barn. Min dotter var den enda som saknades då hon är ute och reser i Europa med sin pappa.

8-kamp, en bra lekdag för hela familjenLekar förbereddes

Mina väninnor aka mammor till varsin liten grupp av barn satt och förberedde lekar kvällen före. Lekar som mynnade ut i en tiokamp som under dagen blev en 8-kamp + hinderbana. De kom förberedda med lekledarhattar, armband till varje lag och prylar till de olika tävlingarna. Vi andra var redo för kamp. Eller ja, alla andra utom jag. Jag hade sett till att ladda kamerabatteriet och tömt minneskortet eftersom jag i vanlig ordning var utnämnd fotograf.

8-kamp, en bra lekdag för hela familjenFörst fri lek

Dagen började med fri lek. Barnen älskar den här lekplatsen så det är inga som helst problem att få dem att börja leka. Vi vuxna pratade och strukturerade upp det sista för att få dagen att fungera med mat och lek. Inga konstigheter. Bara det vanliga.

När alla var på plats förflyttade vi oss till den stora gräsplanen bredvid lekplatsen och startade igång 8-kampen. Alla var taggade och allmänt förvirrade. Precis som det ska vara känner jag. Lekledarna delade in lagen. Tre lag med deltagare från åldrarna ett och ett halvt och uppåt. Alla var med även om de yngsta stundvis mest brydde sig om vår hund som glatt stod och tittade på.

8-kamp, en bra lekdag för hela familjenAlla lekar i 8-kampen

Lekarna var av blandad sort och så många i varje lag som ville deltog. I vissa skulle alla vara med och i andra valdes ett antal representanter ut men det fanns ändå ingen regel om att inte alla fick göra. Lekarna som vi lekte kommer nu här utan inbördes ordning för jag har glömt i exakt vilken ordning de lektes.

Godissnöre
Denna lek går ut på att äta ett godissnöre så snabbt man bara kan utan att använda händerna. Det är svårare än man kan tro.

Rekommendation: Ta ett halvt snöre till barnen. De är rätt långa de där snörena insåg vi. Framför allt för barnen utan framtänder.

Skostafett
Alla tar av sig sina skor. I alla lagen. Skorna läggs i en hög och lagen ställer upp sig en bit ifrån. Det ska alltså springas fram till skohögen. När startsignalen går springer man en och en fram till skoghögen och letar fram sitt par skor och springer tillbaka varpå nästa person springer och hämtar sina skor. När alla kommit tillbaka och tagit på sig sina skor och satt sig ner är laget klara.

Rekommendation: Ha en stor yta för alla att springa. Alla lagen gör samtidigt så för att undvika krock behövs gott om plats.

8-kamp, en bra lekdag för hela familjenBära hela laget
Denna lek går ut på att bära hela laget en bestämd sträcka. Runda ett träd eller liknande. Inte för lång sträcka. Alla i laget ska delta och antingen ska man bli buren eller bäras. Alltså ingen får gå ensam. Hur det görs väljer laget själva. Ge lagen 1-2 minuters strategitid.

Rekommendation: Ta många kort. Denna tävling är rolig.

8-kamp, en bra lekdag för hela familjenKrångla ut händerna och skapa en ring
Alla i laget ställer sig i en ring mot varandra. Alla blundar och sträcker ut sina händer och ser till att ta tag i en hand i varje. När alla håller i två händer får man öppna ögonen. Nu gäller det att krångla sig ur och så att det blir en ring utan att släppa varandras händer. Vilket håll man står åt när det är klart spelar ingen roll och det kan mycket väl bli två ringar. Det viktiga är att det är en cirkel.

8-kamp, en bra lekdag för hela familjenKexleken
Det finns många lekar med kex och denna visade sig vara svår men väldigt rolig. Det hela går ut på att få ett kex från pannan in i munnen utan att använda händerna. Kexet ska alltså förflyttas med hjälp av ansiktsrörelser.

8-kamp, en bra lekdag för hela familjenBokstavsleken
Varje lag får ett papper med tio ord. Laget ska tillsammans samla ihop saker som börjar på varje bokstav i alla ord. Det går även bra att använda personerna i laget om de har ett namn som börjar på en av bokstäverna eller något på sig som överensstämmer. Orden ska sedan redovisas för lekledarna. De som först har ord på alla bokstäver vinner.

Mäta 5 meter
I den här leken ska laget tillsammans mäta upp 5 meter. Såklart utan måttstock, så här gäller det att veta hur lång man är helt enkelt. Ett av lagen använde till exempel mig som mått eftersom jag är exakt 150 cm (kort).

Kims lek eller minnesleken
Här är det minnet som testas. Lägg saker på en filt. Många saker och täck över med ännu en filt. Laget får 30 sekunder på sig att titta på alla saker och lägga på minnet vad som ligger på filten. Sakerna täcks över med filten och laget ska tillsammans nämna så många saker som de bara kan. Det lag som minns flest vinner.

Rekommendation: Variera typen på sakerna och ta saker i olika storlekar

Hinderbanan
Eftersom vi var på en lekplats med en hinderbana så var den här inte så svår att arrangera. Laget ska ta sig igenom hinderbanan tillsammans. Helst ska det inte nuddas mark i klätterpartierna men när det är små barn som är med så är det helt okej att se mellan fingrarna.

I vårt fall var banan den hinderbana som redan fanns med nät, stubbar och balansgång. Efter det en runda runt hinderbanan och över ett bord och genom eller över ett rör. Efter det var det en kortare springsträcka till rutschkanan som alla såklart skulle åka för att sedan springa en kortare sträcka till in i mål. Det lag som tog sig runt snabbast vann.

8-kamp, en bra lekdag för hela familjenPrisutdelning
Självklart slutade 8-kampen med prisutdelning.Ett lag vann utifrån resultat, ett annat fick pris för bra samarbete och det tredje för grymt hejande. Alla gick därifrån med pris. Två guldpengar i choklad.

8-kamp, en bra lekdag för hela familjenSyftet med dagen

Det viktiga med den här dagen var inte vilka lekar vi lekte eller vem som vann. Det handlade om att föräldrar och barn lekte tillsammans. Vi ville att barnen skulle få en minnesvärd dag att prata om och det kan vi garantera att de fick. De var alla glada och nöjda när vi åkte därifrån.

8-kamp, en bra lekdag för hela familjenSamla ihop dina vänner

Samla ihop dina vänner och alla barnen för en lekdag. Ta er till en lekplats eller stor gräsmatta i närheten. Kopiera vår 8-kamp rakt av eller hitta på egna lekar. Gör en hinderbana av det som finns i närheten eller som ni kan plocka med er hemifrån. Det är inte så noga. Det viktiga är gemenskapen.

3 tankar om “8-kamp, en bra lekdag för hela familjen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *