Jag räknade veckorna till jul och kände för en stund att kalendern har fel. FYRA veckor! Hur gick det till? Var det inte sommar alldeles nyss? I samma veva förstod jag varför jag börjar känna att det kliar i fingrarna när det kommer till att börja med en reflektion av mål för 2022.

Reflektion av 2022

För ja, det har kliat i fingrarna ett tag nu. Jag har börjat tänka på vad jag har gjort i år och vad jag vill göra nästa år och då faller det sig naturligt att öppna upp sidorna i min Bullet Journal där målen för 2022 står skrivna. Där står alla tankar jag skrev i mellandagarna förra året – mina insikter, drömmar, mål och känslor av hinder.

När jag läser sidorna inser jag att jag kommit långt. Jag var ganska förvirrad i början av året. Jag kunde inte bestämma mig i vilken riktning jag skulle gå och jag kände att jag hade behov av något djupare. Alla mål för 2022 är inte uppnådda på det sätt jag hade önskat men jag har tagit steg framåt i allt. Det tänker jag är godkänt. Allt går inte att ordna på ett år. Det är en pågående process om följer med under livet.

Målen för 2022

I min Bullet Journal står det, bland annat, att jag kände att jag behövde STILLHET. Med stillhet menar jag inte att det inte får hända saker utan mer att jag vill ha stillhet i huvudet, i sinnet. Fokus men också inte för många tankar som studsar fram och tillbaka. Vet inte riktigt vad jag tycker om denna. Jag har både känt en annan stillhet än tidigare men även massor med kaos. Så jag vet inte om det är fail eller bra.

Något annat jag skrev var att jag ville ha MER AV MIG. Jag måste säga att jag är lite förvirrad i vad jag egentligen menade men det jag skrev var i alla fall att hålla mig till att göra det jag är bra på och att jag lever i enlighet med mina värderingar. Här har jag varit betydligt bättre än annars faktiskt. Jag har varit riktigt bra på att ta bort och skala ner där jag känt behov av det.

En tredje sak jag skrev där i början av året var att jag ville ha fler DJUPA SAMTAL. Djupa samtal med de jag har nära. Mina klienter blir det ofta djupt med men jag längtade efter det med vänner och kollegor och så har det blivit. Oj, vad många förtroliga samtal det blivit i år. Helt fantastiskt. Så fint det kan bli när man öppnar upp.

Jag skrev flera saker till men de är mer privata så de håller jag för mig själv.

Hur blir det med 2023

Jag har börjat fundera en hel del på 2023 nu men jag kan inte riktigt sätta mig och ta tag i det helt än. Jag har några bollar som fortfarande är i luften och jag behöver landa dem först. Det handlar om uppdrag som inte är färdigdiskuterade än och innan det är klart har jag inte koll på hur min tid ser ut. Tiden avgör hur jag fokuserar. 

Det att jag inte kan börja stressar mig inte speciellt mycket eftersom jag alltid planerar mitt kommande år under mellandagarna. Det är då jag ritar upp allt och skapar alla tidslinjer för de större projekten. Tills dess ska jag ha koll på mina uppdrag och jag kommer kunna se framåt. Jag börjar ser fram emot mina mysiga mellandagar.

Och en övning

Kicki och jag gjorde en övning i den här veckans poddavsnitt. En övning kopplad till planering men i första hand för att klargöra vad som ska planeras. Det är en övning som är bra att starta med när du ska sätta mål för ett år exempelvis. Du utgår från fyra rutor som du ritar upp på ett papper. Självklart kan du göra på annat sätt men du vet ju att jag förespråkar att skriva för hand. I de fyra rutorna kommer du skriva svaret på fyra frågor. En ruta för varje fråga:

Vad vill jag behålla?
Vad vill jag tillföra?
Vad vill jag undvika?
Vad vill jag ta bort?

Vilken fråga du svarar på i vilken ruta spelar ingen större roll. 

Du svarar alltså på frågorna och fyller rutorna med dina svar. Svaren kan vara allt från privat, personligt och jobb. Det väljer du helt själv. Jag brukar göra en för privat/personligt och en för företaget. Det är enklast för mig.

När du skrivit dina svar har du underlag för dina mål framåt. Det du vill behålla behöver du klargöra hur genom att tilldela det mål. Det du vill tillföra gör du samma sak med. Det du vill undvika behöver du snarare skapa en process för: Hur ska det gå till? Samma är det med det som du vill ta bort. Att du vill undvika och ta bort kan du veta men det är en annan sak att avgöra hur det ska gå till.

Jag tycker om den här övningen för den gör det väldigt tydligt vad du trivs med och vad som stör dig i livet idag. Det du inte trivs med behöver du ändra på och eftersom allt du otrivs med inte går att ta bort ur livet så behöver du en plan för hur du ska kunna undvika det istället. Det kan vara genom att bli bättre på att säga nej eller att delegera uppgiften, om det är en uppgift, till någon annan.

Lyssna på poddavsnittet och testa sedan att göra övningen. Berätta gärna vad du tycker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *