workflow-planHej alla målinriktade läsare! Igår skrev jag ju om hur du sätter mål och idag fortsätter jag med att prata om hur du aktiverar dig. Du vet det här med att komma igång. Komma igång att göra det som krävs för att nå dina mål eller att komma igång med jobbet. Det hör ihop nämligen. Det är samma energi och plan som krävs för att det ska fungera. Idag får du hjälp att sätta ihop en workflow-plan.

workflow-planLyckas på jobbet

I det här inlägget kommer jag att fokusera på hur du skapar dig ett workflow för jag vill att du ska lyckas på jobbet men det jag skriver här kan du applicera på vilket mål som helst.

För att få det workflow du längtar efter behöver det vara väldigt tydligt för dig vad det är för förändring du önskar göra. Du behöver tänka dig in i hur du vill ha det. Det är som vilket mål som helst. Du behöver veta vad du längtar efter. Att lyckas på jobbet och att komma igång på nytt varje dag kräver att du lever ditt mål. Du ska utgå ifrån att du redan är framme och inte se det som en ständig kamp varje dag. Utan den kunskapen kommer du inte ta dig framåt.

workflow-planVad är workflow?

Innan jag börjar berätta om din workflow-plan så låt mig först förklara vad jag menar med workflow. Workflow är att få till flödet under din arbetsdag. Du vet när du har energi och motivation på en och samma gång och det fortsätter kännas bra under hela dagen.  Det är när du vet precis vad du ska göra hela tiden och du faktiskt gör det utan att hitta på tusen och en anledningar till att göra något annat. Det är när distraktioner inte skapar irritation och påverkar ditt momentum allt för mycket och när inte dina egna humörsvängningar påverkar dig påtagligt. Det är när du avslutar din arbetsdag nöjd med din prestation varken du fick gjort exakt allt du planerat eller inte. Allt går på räls helt enkelt.

Jag vill också säga att den perfekta arbetsdagen sker inte varje dag. Den kan inte riktigt existera varje dag eftersom du är människa och din energi varierar. De andra som du tror har total kontroll har också dåliga dagar. Du kommer alltid att påverkas av omständigheter och du kommer ha dagar då du känner dig störd och omotiverad även när du har en riktigt bra plan. MEN om du har en workflow-plan att falla tillbaka på när det inte blir som du har tänkt så kan du styra tillbaka dit du vill.

Skapa dig en workflow-plan

Dåså, då börjar vi jobba med din workflow-plan.

1a. Börja med att fundera på hur du vill ha det. Hur ser din drömdag på jobbet ut egentligen? Har du en tanke, en bild, av det?  Skriv ner din målbild. Beskriv den i detlaj.

Det är så lätt att ha en bild av att vara stressad och aldrig få något gjort och att det vore skönt att inte vara så stressad hela tiden. Saken är den att det är inte din målbild. Din målbild är inte att slippa vara stressad. Jag tror att din målbild är mycket större än så. Jag tror den handlar om vad du får gjort, vad du skapar, vilka du umgås med, hur du avancerar och hur mycket pengar du tjänar. Där ingår inte stressen alls. Att inte vara stressad hela tiden är effekten av att du har en bild av hur du vill ha det och sedan agerar utifrån den plan du sätter upp. Förstår du skillnaden?

1b.När du har målbilden klar vill jag att du funderar på var på skalan mot detta mål du är nu. Lägg ingen värdering i om du är precis i början eller någon annanstans på skalan. Det är inte relevant. Du ska enbart notera var du är så att du vet vad du har framför dig.

workflow-planPlanen tar form

2. När du har detta klart är det dags för nästa steg eller det blir snarare flera steg men nästa steg i processen att skapa faktiskt skapa din plan.

Nu vill jag att du funderar över vilka steg du behöver ta för att du ska få till en plan alls. Behöver du till exempel:

 • se över vilken ordning du ska göra dina arbetsuppgifter under dagen?
 • en att göralista som ligger klar när du kommer till jobbet på morgonen? (Detta rekommenderar jag att du har).
 • en ny stol, skrivbord eller dator?
 • en person att diskutera dina prioriteringar med så att din att göralista blir rimlig?

Skriv ner så att du har klart för dig vad du behöver göra och förbereda för att få till den arbetsdag du önskar.

Tanken är att du ska styra över din arbetsdag och inte att det du väljer att ta tag i sker slumpvis. Om du har en chef så är det ju självklart så att den personen får ge dig uppgifter men det är du som styr över hur de blir gjorda.

Arbetsordningen

3. Då går vi vidare till nästa punkt. Det går framåt eller hur?

Om du inte redan har gjort det, detta kan även hamna under föregående punkt, så vill jag att du skriver ner i vilken ordning du behöver göra det du gör under din arbetsdag. När passar vilken arbetsuppgift bäst? Utgå från din energinivå och såklart utifrån hur saker görs där du arbetar. Det är ju inte alltid man har möjlighet att välja men du kan bestämma vad du behöver göra för att ha rätt fokus.

workflow-planNär tvivlen kommer

4. Nu vill jag att du gör en sak till. Jag vill att du skriver ner vad du ska göra när tvivlen är stora eller latmasken är för stark. Vad tar du dig till? Vad inspirerar dig? Vad är en lagom piska?

Har du ett mantra eller ett moment i din morgonrutin (den 17 september startar en ny omgång av kursen Din optimala morgonrutin).där du kommer i stämning och skapar formen för dagens momentum? Om inte så se till att lägga till det i bland dina rutiner. Då kommer du ha koll eftersom du på slutet av dagen skriver ner vad du ska prioritera/göra imorgon och på morgonen ser du till att komma i rätt fokus.

workflow-planDet är dags att agera

5. Då är du klar med själva planerandet. Du har din plan nu så nu är det god tid att AGERA. Jepp! Det är hit planen leder – till att du faktiskt sätter igång.

Förhoppningsvis känner du dig triggad av att ha suttit ner och tagit dig tid att fundera på hur du vill ha det. Dock ska du nu faktiskt göra det du har bestämt dag ut och dag in och även under mörkaste november.

Att komma igång handlar om struktur och planering. Om du har koll är det lättare. Då behöver du inte lägga tid på att bestämma vad du ska göra varje dag för det vet du redan. Att komma igång handlar om att ta sig i kragen och bita i det sura äpplet.  Det handlar om att inte lyssna på latmasken och tvivlen. Du är bra och du kan! Det är att inte vänta på att inspirationen ska komma till dig. Det gör den inte. Det är att ha en kollega eller en nära vän som du kan prata med när det känns tufft och det är att vara ledig när du ska vara ledig. Att komma igång handlar om din förmåga att ignorera och göra det du ska och inget annat.

När du vet vad du ska göra, då kommer ditt flow. Nej, det är inte alltid kul. Vissa saker är till och med läskiga. Prata med din vän, håll i handen och GÖR.

workflow-planIngen checklista, men en mall

Då är vi klara. Jag har inte gett dig en checklista på hur just du ska göra för att komma igång. Det kan jag inte för jag känner inte dig personligen. Jag har gett dig en mall över hur du själv skapar en workflow-plan. Den kommer hjälpa dig att komma igång.

Imorgon tar jag dig ett steg längre

Imorgon tar jag dig ännu ett steg längre. Då kommer jag prata om hur du gör för att få de andra att göra det de ska. Du vet familjen. Barnen. Din partner. Hur du höstplanerar med din familj.

Jag kommer också att introducera en workbook om att skapa en veckoplan där en Feel Good Plan ingår. Det är en individuell kurs i mindre format kan man säga. När du har gjort även den så kommer du ha dina målsättningar klara, en workflow-plan, en struktur för din veckoplanering och en Feel Good Plan. Inte illa va?

2 tankar om “Skapa dig en workflow-plan så du kommer igång med jobbet

 1. Pippi says:

  Det är svårt när man vill mer än vad som är möjligt.
  Att strukturera upp sin vardag, att faktiskt sätta sig ner och konstruktivt skriva ner sina mål och delmål är en stor hjälp.
  Att dessutom inte glömma bort att fira lite extra när delmålen är klara är nog väldigt viktigt.
  Att följa en plan är inte alltid lätt, men med en plan att följa så blir vägen till målet rakare.

  • Dorotea says:

   Ja men precis så är det. Självklart har man många idéer och saker som pockar på uppmärksamhet men som du säger, har du en plan så kan du gå tillbaka och sätta riktningen igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *