Jag börjar mer och mer avsluta 2022 i mitt huvud. Jag har inte suttit med det aktivt men jag känner att hela jag är klar med 2022 nu. Det brukar betyda att min riktning känns klar och att resten kommer att falla på plats när det är dags.

Workation skapar riktning

Jag var ju på workation i förra veckan, med Malin Lundskog och Kicki Westerberg, och då var det 2023 som var på agendan. Då främst med fokus på den här bloggen och mina sociala kanaler. I samtalet om syfte, närvaro, fokusområden och det som på något sätt är grunden för det samtal jag för i det offentliga började även mina andra mål och tankar om 2023 att forma sig. Det är intressant hur det händer. Jag känner att riktningen är satt nu.

Ifrågasättandet är en del av utvecklingen

Jag åkte på workation med känslan: Jag har ingen aning vad jag vill och jag åkte därifrån fylld med förväntan. Det är det samtal med andra gör men framför allt att få säga sina tankar högt. Det som är ännu bättre än att säga sina tankar högt är att bli ifrågasatt av någon annan och det kan jag säga att vi alla blev. Det är svårt att utvecklas utan att någon ställer motfrågor. Det är svårt att utvecklas utan att någon spräcker ens föreställningar om vad man tror är rätt eller vad som definierar ens person.

På workation händer just det: jag blir ifrågasatt och jag ifrågasätter mina kollegor. Det är ett privilegium att ha den möjligheten i sitt liv tycker jag. Jag ser det som ett privilegium för det är på inget sätt självklart att ha ett umgänge som öppnar upp för den miljön eller den tilliten som det innebär. Det öppnar upp för sårbarhet men sårbarheten tas också om hand i rummet. Vi ger den utrymme och vi tar hand om känslorna som uppstår. Tillsammans.

Workation – ett enkelt format

En workation blir vad du och din grupp gör den till. Ni kan välja att bara ha trevligt med god mat och dryck i en vacker miljö. Det är inget som hindrar från att det blir som en semester enbart men om ni höjer nivån så kommer ni att finna hur stort och bra det är att samlas i den vackra miljön och ge plats åt kreativitet och utveckling. Alla ges lika mycket tid och alla får råd och samtal kring sina frågor.

Formatet är verkligen enkelt. Det är som ett förlängt mastermind och det är jag och mina kollegor vana vid. Vi träffas på zoom en timme varje vecka för att prata om våra företag. Workation är samma sak men nu träffades vi under ett dygn. Det vi gör är:

1. Väljer ett fokus – denna gången valde vi att prata om blogg och sociala medier under 2023.
2. När vi träffas på vår valda plats, denna gången Hotel Eggers i Göteborg, börjar vi alltid med att skriva en agenda. Vi följer sedan den och påminner hela tiden varandra om agendans ordning. Det finns en ordning och det gör sig bäst att följa den. Ordningen beror såklart på valt fokus och från grupp till grupp.
3. När agendan är satt följer vi den steg för steg för varje person i gruppen. Alla gör varje steg. I vårt fall började det med frågan: Vem är jag? och avslutades med att alla lämnade hotellet med en grundplan. Där emellan pratade vi syfte, fokusområden, styrkor och en massa mer.

Allt detta varvas med bubbel, te och kaffe och god mat. 

Det är verkligen inte avancerat på något sätt utan det är nog snarare att hitta rätt människor att ha workation med som kan vara det svåra. Det är viktigt att du litar på din grupp och att ni är villiga att ta emot både ris och ros. 

Mastermind är förlängningen av workation

Vi försöker få till två tillfällen per år då vi ses både för att vi känner att det finns en styrka i att ha mer tid med varandra och för att som egenföretagare är det viktigt att komma iväg och träffa kollegor. Mellan tillfällena har vi våra måndagar där vi arbetar vidare med våra planer och ber om hjälp för att komma framåt.

Vi har gjort så här i flera år nu och jag tror inte det finns några tankar om att sluta. Vi pratar om att ta nästa workation utomlands men vi får se hur det blir med det. Nu ska vi förvalta det vi gjorde förra veckan och låta det ta oss in i 2023. Det räcker inte att planera. Det gäller att göra också och det är vad som ligger framför oss nu.

2 tankar om “Workation – ett enkelt format

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *