Vem följer du?Jag hör och får frågan Vem följer du?, rätt ofta. Det ingår i sociala mediastrukturen som byggts upp de senaste åren. Idag har vi en annan typ idoler. De är närmare oss än förr.

Vem följer du?Vem följer du?

Frågan är idag egentligen inte underligare än, Vad vill du bli när du blir stor eller Vem är din idol? Tidigare kunde man få frågan om man läser DN, GP eller SvD. Det sa en del om vem man var och vilka värderingar man hade. Idag är inte dagstidningarna lika stora längre fast såklart läser vi fortfarande nyheterna men inte med papparstidning vid frukosten. Inte lika mycket i alla fall. Idag följer vi personer på sociala medier och hänger med i vad de har för sig.

Vem följer du?Förr Europe, idag en influencer

Att följa någon person i sociala medier säger också något om en själv. Oftast baseras det på till exempel ett intresse, åsikter man har eller att man känner personen i fråga. Vi inspireras av deras konton och får följa med dem i deras liv och vardag. Det känns spännande. Ibland händer det att man köper samma schampo som personen man följer har köpt eller mattan de har i vardagsrummet. Det är inte konstigare än att vi reagerar på reklamen i magasin eller på teve. Det är samma sak men vi känner oss närmare personen vi följer. Det känns som en vän fast vi aldrig har träffats.

Jag fascineras just av hur vi idag är så mycket närmare våra förebilder. Förr hade jag en plansch på Europe på väggen i mitt flickrum. Idag har jag mina förebilder i min telefon och kan se vad de gör varje dag. Jag kan inspireras av deras ord och jag kan se hur de driver sitt varumärke framåt. För det är det jag är mest intresserad av. Jag älskar att bygga företag och se andra göra det. Jag drivs av människors framgångar och analyserar hur de har gjort. Jag tycker det är så fantastiskt roligt så jag ibland kan drunkna lite i det.

Vem följer du?Vilka följer jag och varför?

Vilka följer jag då och varför? Ojoj, det är många men jag ska försöka välja ut några. De jag har valt ut är både de som har riktigt stora konton på Instagram och dem med mindre konton. Jag följer ju entreprenörer i första hand och de är såklart olika stora i sociala medier. De mindre kontona kan vara stora i sitt företagande så det är på inget sätt siffran som är viktig för mig.

Isabella Löwengrip
Jag har följt Blondinbella sedan hon var tonåring men då fascinerades jag mest av alla upptåg hon gav sig in på. Idag följer jag entreprenören Isabella. Hon är verkligen helt fantasisk på det hon gör. Hon har byggt sitt företag från grunden och är idag en person att räkna med. Jag förstår inte allt hon gör men det fungerar så jag fortsätter att läsa och analysera.

Josefin och Vanja
Josefin och Vanja har ett gemensamt varumärke men är också ett eget varumärke separat från varandra. Det i sig är grymt tycker jag. Här handlar det mer om livsstil men i det stora hela så bygger de företag. De visar sina följare vad de gör på dagarna med flashiga pressreleaser och sina smarriga frukostar men tittar man närmare så jobbar de som modell åt klädkedjor som Indiska, driver en podd, bloggar, yogar och gör barnfilm. Det är inte bara ett glammigt liv det handlar om

Margaux
Margaux är relativt ny för mig. Här är det också livsstil det handlar om men med samhällsintresse. Hon har bland annat partitempen där hon intervjuar partiledare inför valet men hon har även varit med i Let´s dance. Att få mig att titta på Let’s dance varje fredag är en bragd så en eloge till Margaux för det. Även här handlar det om företagsbyggande där hon själv är varumärket. Så intressant så jag går av nästan.

Alexandra Bylund
Entreprenör som är expert på sociala medier. Jag tycker främst om att följa henne i stories där hon tar en med  under sin dag. Det kan handla om hennes arbetsdag eller hennes dag med sina två pojkar. Hon är personlig. Hon delar med sig av massor med trix gällande sociala medier så lyssnar man på henne lär man sig en hel massa bra saker. Alex har jag träffat när jag var på Influencer of Swedens evenemang förra året.

Jennifer Sandström
Jennifer är svensk men bor i Finland och är resebloggare men också expert på SEO. Hennes blogg är full av matnyttigt och hennes härliga resor. Vackra bilder och kul evenemang. Hon har inte drivit sin blogg som eget företag speciellt länge och det är verkligen intressant att följa hennes steg framåt. Jennifer träffar jag då och då och pratar sociala medier och livet med. Härlig tjej.

Clara Lidström – UnderbaraClaras
Ännu en bloggare som jag har följt sedan länge. Från när hon började i stort sett till nu. Idag skriver hon böcker, skriver för Expressen, föreläser och har vunnit priser. Här är det också entreprenörskapet jag fascineras av. Visst är hon en bra bloggare men det är allt bakom bloggandet jag är intresserad av. Hur hon får bra samarbeten och sedan skriver intressanta inlägg om detta. Det ligger massor med arbete bakom hennes framgång.

Linda Hörnfeldt – LaLinda
Kvinnan med alla idéerna som startat Influencers of Sweden. En förening för influencers för att tillsammans kunna jobba fram riktlinjer för influencerskap och ge varandra stöd i arbetet som influencer. För det är ett riktigt jobb. Det är inget som görs i en handvändning och detta behöver belysas. Linda gör detta på ett helt fenomenalt sätt. Hon reser runt och föreläser om influencerskap och har skrivit en bok i ämnet. Jag gillar henne skarpt.

Vem följer du?Kvinnliga entreprenörer i Sverige

Ser ni ett mönster? Kvinnor och personer i Sverige. Det är verkligen så det ser ut i mina sociala medier. Visst följer jag Ellen DeGeneres och Michelle Obama men det är personer jag följer för att jag tycker om vad de gör och jag tycker om att se allt bra de åstadkommer med sitt kändisskap. Jag kan inte direkt analysera deras entreprenörskap eller se hur de bygger sitt företag. Jag kan glädjas åt deras framgångar och skratta åt allt kul Ellen hittar på. Nä, det är de svenska entreprenörskvinnorna som fascinerar mig.

Vem följer du och varför?


Sista chansen för att anmäla sig till kursen ”Samtal om livet, vardagen och fokuset”. En heldagskurs hemma hos mig där du lämnar med en strategi för din vardag. Anmäl dig idag. Du kommer inte ångra dig.

Sista anmälan: torsdag 31 maj

7 tankar om “Vem följer du?

 1. Palle says:

  Kul det där med Europe på väggen när man var mindre – de trängdes med bl.a Twisted Sister, Kiss, Mötley Crue och liknande.
  Men ny finns nya att följa såväl inom musiken som inom sociala medier och håller med om att jag följer de som inspirerar och som man kan lära sig av. Det finns olika kanaler att följa i och främst så tänker jag på bloggar och Instagram när du ställer frågan.
  En person som jag (uppenbarligen) följer är dig som har många kloka tankar som du delar med dig av.
  En annan är LaLinda som du också pratar om, Småföretagarna av uppenbara anledningar, Nina Jansdotter som har mycket att säga inom sociala medier, Bianca Ingrosso för inspiration av olika slag och så finns det ju ett ganska stort gäng till.
  Tack för tips angående nya att titta in hos.

  • Dorotea says:

   Ja men visst var det så att inte Europe var ensam på väggen men de trängdes snarare med AHA och Depeche för min del.

   Jag tänker även youtube men det första jag tänker är nog Instagram mest för att det är min favoritkanal.

   Tack för att du följer mig och för att du tycker om det jag skriver.

 2. Corinne Grönholm says:

  Jag följer också Jennifer, Linda, Isabella och Alexandra! Isabella mest för att hon på något sätt alltid lyckad förvåna en, ibland på ett positivt sätt, ibland på ett mindre positivt sätt. De andra tre för att det alltid känns som att de levererar så matnyttiga inlägg! Himla hög kvalité på deras bloggar. Josefines blogg brukar jag också läsa, dock inte följt med Vanja men det ska jag börja med nu. Ska spana in de andra också som du tog upp, hört om dem flera gånger men aldrig riktigt börjat följa dem ordentligt 🙂 Tack för tipsen!

 3. Clara, Bossbloggen says:

  Dig såklart! 😀 Men också de du nämner och många fler. Dels för att jag älskar bloggformatet och lite, numera, för att det ingår i jobbet att hålla sig någorlunda uppdaterad 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *