Jag får ofta frågor om hur man gör för att hålla en vana eller hur man gör för att bli mer självdisciplinerad? Egentligen är svaret på det väldigt enkelt: MAN BESTÄMMER SIG! Men nu vet vi ju alla att så lätt är det inte eftersom detta är något som väldigt många kämpar med.

Självdisciplin handlar om att ha god kontroll över sig själv och sina känslor. Att inte reagera alltför känslomässigt starkt och instinktivt vid pressade situationer. Med andra ord att inte lyssna på den inre rösten som säger till dig att:

du inte har lust.
det är för svårt.
du kan göra det imorgon istället.
det inte är någon idé ändå för du kommer inte klara av det.

Självdisciplin är konsten att ignorera rösten och göra det som du har bestämt dig för att göra. Punkt. Men nu var det ju inte så enkelt nä så här kommer veckans 5-lista med vad du ska göra och tänka på för att få rösten att prata med mycket mindre bokstäver.

1. Ha koll på ditt varför
När du bestämde dig för att ta dig an en förändring eller gjorde en plan för ditt projekt så gjorde du det av en viss anledning. Se till att göra detta varför väldigt tydligt för dig. Det är ditt varför som ska vara din motivator. Skriv ner det på en lapp och sätt på kylskåpet eller i din anteckningsbok tillsammans med allt det andra som har med detta att göra. Låt det inte försvinna.

2. Ha koll på dina fällor och farozoner
Vi har alla saker som vi faller tillbaka till när det blir jobbigt. Det kan vara stress eller tristess och plötsligt pratar rösten väldigt högt och vi ser genast en anledning att strunta i att göra eller att söka tröst. Skriv ner dina fällor och farozoner och lär dig dem utantill.

3. Ha en plan för att ta dig tillbaka
När du lyssnar till rösten i alla fall så se till att han en plan för vad du ska göra för att hoppa på vagnen igen. Den som åkte ifrån dig. Det är nämligen fullt tillåtet att hoppa på vagnen igen. Den åker samma rutt om och om igen vilket betyder att den stannar vid din hållplats minst en gång om dagen. Vad behöver du göra för att hoppa på igen? Hur styr du undan rösten? Skriv ner hur du ska göra.

4. Ha en sjävldisciplinkompis
Det är inte lätt att göra förändringar ensam eller att hålla motivationen uppe hur länge som helst så jag föreslår att du teamar upp med någon. Välj en kompis som du kan berätta vad du har tänkt dig, vilka dina fällor är och vad du vill att denna kompis ska göra när du låter rösten styra. Denna person ska inte gå på dina ursäkter utan styra dig åt rätt håll igen och denna person ska fira framgångar tillsammans med dig. Kanske har ni gemensamma mål och firar när de är uppnådda.

5. Ha utrymme för pauser
Eftersom du vet att det kommer komma tillfällen när det är tuffare så är det bra att du har utrymme för paus i din dag. En stund då du kan sätta dig ner och göra ingenting och påminna dig själv om ditt varför. Att ta en paus är självklart inte bara något du gör när det blir svårt utan gör det helst till en daglig vana. Ge dig själv 15 minuter till ingenting så att du får energi och kraft att ta tag i det du jobbar på.

Och en extra liten punkt: Gör en sak i taget. Det är svårt att göra flera förändringar samtidigt. Fokusera på en sak i taget och gör det till ditt stora varför. Planera din tid runt i kring det som är ditt varför istället för att försöka trycka in det i din kalender.

IMG_7178

6 tankar om “Veckans 5-lista: Det är väl bara att bestämma sig?

  1. Ann-Britt says:

    Mycket bra skrivet. Jag är en av dessa som påbörjar och inte avslutar, eller gr det imorgon… Jag tror jag ska kopiera dessa tips och sätta väl synligt.
    PS! Lite av texten i högerkanten försvinner under bilderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *