Vart går din gräns?Du tittar i din kalender för att se över hur din dag eller vecka ser ut. Kanske tittar du längre fram i tiden. Du ser möte på möte. Bokning på bokning. En träningstid här och där och en och annan festlig tillställning. Varje dag finns något åtagande där din kompetens och ditt engagemang behövs. Min fråga till dig är: Vart går din gräns? När blir det för mycket?

Det är klart att kalendern ska innehålla händelser och det är klart att den inte ska vara tom. Det är viktigt att ha saker att göra och det ingår att ha åtaganden som gör att man känner sig nyttig. Som människa behöver vi relationer, vänskap och trygghet och det kanske man mest får genom de aktiviteter vi väljer att göra.

Vart går din gräns?Vart går din gräns?

Min fråga ställer jag för att hur roligt det än kan vara att ha mycket att göra eller hur spännande det än är att träffa nya människor, gå en kurs eller resa i jobbet så finns det en gräns hos oss alla. En gräns i hur mycket en klarar av. Den gränsen är olika från person till person och upp till varje person att lära sig.

Ibland är det något som lärs in successivt genom att få mindre trevliga erfarenheter av trötthet eller längre förkylningar men i vissa sammanhang kommer den erfarenheten först när kroppen säger ifrån helt och tillvaron faller samman.

Vart går din gräns?Viktigt att känna till sin gräns

Att känna till sina gränser i de olika sammanhang som man befinner sig i sitt vardagliga liv är nödvändigt för att kunna fortsätta vara del av dessa sammanhang. För det mesta är det ett val som gjort att ingå där och då är det vettigt att se till att det som görs är rimligt för den kapacitet man besitter. För ingen människa har hur mycket ork och energi som helst. Ingen person klarar hur mycket som helst. Så är det bara.

Det är också viktigt att känna till att kraften som man besitter att ha mycket att göra eller fylla sitt liv med många saker är olika från period till period. Ibland klarar man mer än vid andra tillfällen och det kan vara svårt att bedöma.

Vart går din gräns?Frågor att ställa sig med jämna mellanrum

Jag tycker det är viktigt att inte bara planera utan att ställa sig frågor jämna mellanrum. Frågor som hjäler till att förstå hur tillvaron faktiskt ser ut.

 • Hur mår jag?
 • Gör jag rätt saker just nu?
 • Är det detta jag verkligen vill göra?
 • Gör jag tillräckligt eller gör jag för mycket?
 • Gör jag rentav för lite för att uppnå den personliga utveckling som jag önskar ha i mitt liv?
 • Behöver jag göra några förändringar i mitt liv?
 • Är jag nöjd?
 • Hur nära min övre gräns är jag?
 • Hur nära min nedre gräns (där jag blir uttråkad) är jag?
 • Stannar jag upp tillräckligt ofta?

Om du ställer dig dessa frågor med jämna mellanrum så har du möjlighet att lära dig dina gränser innan det är försent. Jag rekommenderar inte att gå in i den berömda väggen. Stanna upp innan du når dit.

10 tankar om “Vart går din gräns? När blir det för mycket?

 1. Anna Forsberg says:

  Viktiga frågor! Är nog inte så bra på att ställa de där till mig själv. Inte konkret i alla fall. Jag har mycket att göra i perioder. Andra perioder är det lite lugnare. Tycker att ju äldre jag blir så känner jag att det inte är lika roligt att ha för mkt att göra. Tidigare var det de roligaste perioderna under året. Nu vill jag ha det lite mer utspritt :). Men kunderna styr. Fast jag kan säga nej också. Så klart.

  • Dorotea says:

   Jag håller med dig. Ju äldre jag blir desto färre intensiva perioder har jag på något sätt. Jag uppskattar lugnet på ett annat sätt.

 2. Annica says:

  Jag är helt klart inte bra på att hejda mig i tid – det vet jag. Ett tag hade jag heltids studier och heltidsjobb + två små hemma (då en tvååring och en ettåring) + halvvägs igenom en graviditet. DET kändes helt klart som om det var väldigt mycket.

 3. Mia Bergvall says:

  Jättebra frågor att ställa! Jag brukar se det som en varning när kalendern är full men inget känns speciellt roligt. Ofta har jag roliga aktiviteter inbokade men just bristen på återhämtning gör att jag inte uppskattar dem. Ha en fin dag!

  • Dorotea says:

   Det blir än viktigare när man redan varit utmattad eftersom det är lättare att bli sjuk en andra gång. Jättebra att du har det i åtanke i din vardag.

 4. Helena Roth says:

  Ja, håller med resten: mycket bra frågor, viktigt att ställa sig. Jag försöker vara uppmärksam på min gräns, och likt andra egenföretagare så vet jag att det ibland är läge där jag måste överskrida den, men då är jag å andra sidan väldigt varsam med mig själv i den mån jag kan, och definitivt observant på att säkra återhämtningsperioder. För länge varken kan eller vill jag köra hårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *