ordet effektivitetJag satt på Ikea i en soffa i ett av vardagsrummet i lördags mitt bland shoppande barnfamiljer. En perfekt plats för ett spontant jobbmöte med en entreprenörskollega. Jag saknade en kopp te men det gick ändå utmärkt att spåna idéer och fatta beslut. Under samtalet säger hon: Jag vet att du helst väljer att inte använda ordet effektivitet men…

ordet effektivitetVarför jag väljer att inte använda ordet effektivitet (så ofta)

Jag hajade till lite men mindes ett annat samtal vi haft där jag nog sagt något i den stilen. Hon har rätt i vad hon säger och jag kan förstå att det kan verka underligt. Ett resultat av att arbeta med mig är ju trots allt effektivitet så varför väljer jag helst att använda det ordet så lite som möjligt?

Jo, låt mig förklara. Det finns säkert en förklaring till detta någonstans i den här bloggen om du letar men jag vill ta det en ny vända ändå. Att vara effektiv innebär att man har valt den uppgift man ska jobba med, tar bort distraktioner och håller sitt fokus på uppgiften. Effekten av det är att arbetet känns lättare, smidigare och du blir klar i tid eller före utsatt tid.

Att vara effektiv är aldrig att göra något snabbt för att hinna med så mycket som möjligt. Det är resultatet av fokus och en plan.

ordet effektivitetEtt missuppfattat ord

Eftersom ordet effektivitet är ett missuppfattat ord som många associerar med stress så väljer jag att använda det så lite som möjligt. Jag vill inte att mina blivande eller befintliga kunder ska känna sig stressade när jag pratar om mina tjänster eller om att få saker gjorda.

Att få saker gjorda handlar inte om fart. Det finns sällan någon mening med att göra något snabbt  eftersom det påverkar kvaliten. Det vill vi inte. Däremot vill man göra det med fokus och det är snarare det jag sysslar med. Att hitta ditt fokus och anledningen till att du blir distraherad. Jag skyndar inte på dig. Det vore ohälsosamt.

ordet effektivitetJag jobbar med effektivitet varje dag

Men jag kan inte undvika ordet såklart för effektiva vill vi vara och det är en av de främsta anledningarna till att jag blir kontaktad. Jag jobbar med effektivitet varje dag och det tänker jag fortsätta med men jag tänker inte skapa stress hos människor för att ordet har fått en annan innebörd.

8 tankar om “Varför jag väljer att inte använda ordet effektivitet (så ofta)

 1. Mia Bergvall says:

  Håller med dig, ordet effektivitet får mig lått stressad. Det känns som det innebär att man ska jobba så mycket som möjligt hela tiden men så är det såklart inte!

  • Dorotea says:

   Det vanligaste kommentaren jag får till ordet är: Men behöver vi verkligen arbeta snabbare? På det är svaret absolut nej och så får jag fortsätta med att förklara vad ordet betyder.

 2. Webbtanten says:

  Intressant! Jag använder gärna ordet och jag är grymt effektiv. Det är en av mina konkurrensfördelar. Det är oxå så att min effektivitet kommer sig av erfarenhet men framför allt av förmågan att ha struktur på arbetet. Att vara organiserad och lyhörd för vad som ska göras när.

  • Dorotea says:

   Det kan jag reatera till, konkurrensfördelen men inte i det jag arbetar med. Folk är skygga för ordet tills de förstår vad det faktiskt betyder. För din del är det ett bra ord att använda 😀

 3. Linda Brolin says:

  Så sant så. Jag kan absolut uppfatta ordet effektiv som stressande. Blir själv lätt stressad så undviker att ens tänka på det. Däremot försöker jag att tänka fokus istället.

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *