Igår frågade Stefan Livh, Sveriges Radio P4, mig om jag pratat med tonåringar om detta med att gå upp tidigare vilket jag inte har. Däremot vet jag att detta koncept även passar bra för tonåringarna.

Förmodligen skulle jag bli tittad på väldigt snett om jag gick in i en gymnasieklass och föreslog att de ska gå upp tidigare på morgonen. De skulle anse mig en aning tokig och det kan jag förstå. Tonåringar vill vara uppe sent. Det är så de umgås och det är inget fel i det. De ska vara sociala på sitt sätt.

Om jag gick in i en gymnasieklass för att prata om 5 AM-konceptet skulle jag främst fokusera på planering och struktur. Något som en gymnasieelev har stor nytta av. De har mycket att göra i skolan och det är många saker som ska hända samtidigt. De ska hinna med att studera, prestera på prov och lektioner och dessutom vara sociala med sina vänner. Det är mycket som ska in på 24 timmar.  Alla skolelever behöver ha en bra struktur kring sina studier. Och de behöver hjälp med exempel på hur detta kan se ut. Det är inte lätt att veta hur lång tid saker tar framför allt inte när de flesta i den åldern gör saker i sista stund. Inte för att de inte vet hur lång tid det tar utan för att prioriteringarna kanske ligger på något annat.

Så skulle jag besöka en gymnasieklass skulle jag ge instruktioner och mallar på hur en bra planering kan se ut och gett verktyg för att kunna räkna ut hur lång tid saker tar. Jag skulle även prata om balansen mellan arbete och privatliv för att förbereda dem på framtiden. Jag skulle ge dem heads up på hur det kommer att kunna se ut för dem när det börjar läsa på universitet eller när de går ut i arbetslivet. En liten fingervisning bara. Jag skulle förvarna dem på de vanligaste tidstjuvarna i livet så att de kan mota Olle i grind och jag skulle prata om att gå upp tidigt för att det är bra att veta.

IMG_0663

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *