Vänd ett sammanbrott till ett genombrott kanske låter överoptimistiskt men jag är en så kallad strong believer när det kommer till att något som känns negativt just nu mycket väl kommer vara det något av det bästa som hänt dig när du senare tittar i backspegeln. Det sättet att tänka har gjort att jag för det mesta väljer att inte se motgångar som något dåligt.

Inte kul när det händer

Såklart är det inte kul just när det händer. Det är skitjobbigt rent ut sagt och visst är det just då svårt att tänka: “Det är ingen fara. Detta kommer visa sig vara riktigt bra för mig.” Jag kan inte säga att det någonsin har hänt mig.

Om du känner dig nere eller rent av har en sådan där dag då ångestattackerna byter av varandra kan den här tanken vara avgörande för att vända ditt sammanbrott till genombrott. 

Jag tror att vi alla har haft sådana dagar. Dagar då tårarna bränner bakom ögonlocken, känslorna bubblar inom dig i ett enda förvirrat virrvarr och du kanske känner dig irriterad på allt och alla omkring. Du längtar efter att komma bort och in i din ensamma bubbla där du kan skrika, sparka och gråta utan att någon hör dig. Och just där och då känns allt meningslöst.

Men du, det är det inte. Du är alltid meningsfull. Och ja, detta går att vända från ett sammanbrott till ett genombrott. Det kan vara att du förstår vad som triggade dig eller att du denna gången vågade att erkänna känslan som kom. Minsta lilla medvetna slutsats är ett genombrott när livet känns elakt mot dig.

9 möjligheter – vänd ett sammanbrott till ett genombrott

Jag vill ge dig nio möjligheter till att vända ditt sammanbrott till något som du kan ha nytta av i framåt. Ett sammanbrott beror på något och det finns många anledningar till att ta reda på det. Om du vet vad som triggar dig och gör att du reagerar då kan du som resultat skapa en riktning i livet som leder till utveckling.

1. Bli nyfiken på vad som triggar dig

Första steget för att vända något jobbigt till något vackert är att du gör vad du kan för att försöka förstå vad det är som triggar dig. Ett sammanbrott visar på att något i ditt liv inte känns rätt och när något inte känns rätt kommer reaktionerna snabbare. Kanske blir du också känsligare så irritationen och gråten kommer lättare än vanligt.

Ta reda på vad det är som får dig att reagera negativt och vad som gör dig så där ledsen att du inte kan hålla ihop dig själv.

2. Distrahera dig själv

När du är mitt i det jobbiga är det första alltid att se till att inte låta alla negativa tankar om dig själv landa och bli till en sanning. Distrahera dig med sådant du tycker om att göra och orkar att ta tag i. Gå en promenad, se en serie eller läs en bok. Kanske är du en sådan person som rensar en garderob när du behöver distraheras, gör det.

3. Prata med någon

Vem brukar du prata med när det blir jobbigt. Det är bra och viktigt att ha en person som du vågar vara öppen med. Det viktiga är inte att hitta lösningar utan att du får ur dig vad det är som stör dig, känns jobbigt, just nu.

4. Rör på dig. Gör något.

Att sitta still i soffan eller ligga under täcket ger tankarna fullt utrymme. Gör något som skapar rörelse. Vi vet att rörelse ger glädjehormoner. Du behöver dem en dag som denna. Så ta en promenad eller dansa till din favoritmusik. Gör något som rör kroppen.

5. Bränn upp dina störmoment

Ta fram papper och penna och skriv ner allt du vill släppa i ditt liv. Det där som brukar dyka upp i huvudet när du har en dålig dag som bevisar hur dålig du är (du är inte dålig). Misstagen du upplever du gjort, människor du känner att du sårat, känslor du inte vill känna. Bränn pappret när du känner dig klar med din lista.

Detta är en bra mental övning då det blir så tydligt att det du vill få bort bokstavligt försvinner.

6. Omfamna din skuggsida

Vi alla har en mörkare sida av oss själva. Den vi mer än gärna döljer. Den sidan av oss kommer fram vid ett sammanbrott. Det är verkligen svårt för oss alla att förlåta våra misstag och gå vidare. De dyker upp vid tillfällen som dessa.

Här kommer en övning:

1. Skuggsidan

Skuggsidan är dina egna sanningar om dig själv som din inre kritiker matar dig med. Du ska inte lägga för mycket tid på den trista rösten men att ändå notera vad den säger kommer att hjälpa dig nästa gång du känner dig nere igen. Det återkommande har du makten att ändra på genom att säga emot den inre kritikern. 

Vad säger du till den inre kritikern när den matar dig med dåligheter om dig själv? Fundera på det och se även till att faktiskt tala om det för den.

2. Den ljusa sidan

Nu vill jag att du fokuserar på dina positiva egenskaper och dina styrkor. Det är dina styrkor som egentligen är det mest intressanta enligt min mening. Det är de vi bygger vårt liv med. Skriv ner allt som du är bra på från det minsta du kan komma på till det största. Och ja, du ska skryta om dig själv här.

Läs sedan listan högt för dig själv och fundera på hur du kan använda dessa styrkor för att göra ditt liv ännu mer fullt av allt det bra du gör. 

Jag anser att det bästa när det kommer till personlig utveckling är att arbete utifrån sina styrkor istället för sina svagheter. Växer det vi är bra på så minskar det vi är sämre på. Det är min övertygelse.

7. Testa tacksamhet

Du mår dåligt idag och då är det allt det negativa som kommer fram. Ingen mår bra i en negativ, tyck synd om bubbla. Försök att sätta dig ner och skriv ner minst tre saker du är tacksam för. Känslan tacksamhet har en tendens att kunna så ett frö av hopp i oss även på en av våra sämsta dagar.

8. Rensa i ditt liv

När du mår så här dåligt brukar tankarna om vad som saknas i livet vara tydliga. Om du då vänder på det och funderar på vad du har i livet som du inte vill behålla. Utifrån det ger du utrymme för det du saknar om du låter det du inte vill ha tas bort.

Det kan vara relationer, föremål eller aktiviteter.

9. Sätt riktningen framåt

När dimman lättar kan du göra ett försök att sätta riktningen framåt. Vad vill du ha fokus på nu för att framöver minska på de negativa känslor som resulterade i detta sammanbrott. Nu kan du välja vad du vill göra istället. Aktiviteter, rensa i livet, allt du vill göra. 

Detta gör att du istället för att låta sammanbrottet styra framåt så har du skapat ett genombrott i dina tankar och agerande och du tar dina lärdomar med dig framåt.

Du kanske inte vill göra alla dessa. Välj de som passar dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *