Välja rätt Bullet JournalDet är söndag och det är återigen dags för söndagsfilm. Jag har haft paus under december men nu första söndagen 2018 är det dags att köra igång. Första filmen handlar om välja rätt Bullet Journal. Det är en fråga som cirkulerar hela tiden så jag vill ge min syn på det hela.

Välja rätt Bullet JournalFilm eller text?

För dig som vill se på filmen direkt så är det bara att klicka sig direkt in på den här nedan. Du som hellre läser kika nedanför filmen. Jag redogör inte för de olika märkena i filmen men jag pratar om hur du ska tänka när du väljer din anteckningsbok.

Hur gör man för att välja rätt Bullet Journal?

För det första vill jag säga att det egentligen inte finns något rätt eller fel. Bullet Journal är ett märke som ägs av Ryder Carrol. Han använder sig av Leuctturm1917 för sin och har satt sin logo på den och på så sätt har den blivit en officiell Bullet Journal.

I själva verket är det så att du kan använda vilken anteckningsbok eller kollegieblock som helst. Det är metoden och vad du gör i den som spelar roll. Jag skulle lika gärna kunna använda ett kollegieblock men mitt intresse för anteckningsböcker gör att jag inte gör så. Jag har älskat anteckningsböcker sedan jag var barn och min pappa drev ett pappersgrossistföretag vid sidan om sitt arbete på Chalmers Tekniska Högskola.

Så vilken anteckningsbok du väljer beror helt på tycke och smak. Och pris såklart.

Välja rätt Bullet JournalDessa har jag använt

Jag har använt flera olika märken. Jag har inte specifikt använt alla till just det vi idag kallar för Bullet Journaling men jag har alltid använt en anteckningsbok till min planering så det är inte främmande för mig. Jag tänker redogöra för fyra märken idag. Jag har såklart använt fler märken under min anteckningsbokskarriär men dessa är de jag använt senast.

Leuchtturm1917

Den som Ryder Carrol använder och väldigt många amerikaner i det stora bullet journalcommunityt som har vuxit upp. Den finns med rutat, blankt, dotted och linjerat papper. Den har index och numrerade sidor vilket är det som lockar en användare av Bullet Journal. Pappret i den är i en gulare ton kan man säga och tjockleken ligger på 80 gram. Jag tycker det är bra tjocklek på pappret. Du ser skuggning om du använder filt- eller tuschpennor men för det mesta blöder det inte igenom.

Leuchtturm är den jag använder främst

Moleskine

Detta är också en klassisk anteckningsbok. Jag tycker om den lilla varianten med mjuk pärm. Den använde jag för snabbanteckningar under min universitetstid. Den finns med rutat, blankt, dotted och linjerat papper. Den har inget index och inte heller numrerade sidor. Pappret har en gulare mot grå ton. Tycker jag. Tjockleken på pappret ligger på 70 gram. Jag upplever det sämre än LT1917 men det är min personliga åsikt.

Välja rätt Bullet JournalPaperstyle

Paperstyle är ett svenskt märke som är miljöklassat. Jag gillar att pärmen runt är klädd med tyg. Det känns lite finare på något sätt. Den finns med blankt och linjerat papper. Inga dotted. Än i alla fall. Den har inget index och inte heller numrerade sidor. Pappret är vitt vilket jag gillar. Tjockleken på pappret ligger på 90 gram men skuggar fortfarande. Jag är väldigt förtjust i den här anteckningsboken och har faktiskt skrivit till dem och föreslagit att de ska skapa en i dotted med index och sidnumrering.

Burde – Simply Scandinavian

Burde är också ett svenskt märke som är miljöklassat. De har Simply Scandinavian som tagline. Pärmen på den jag har är hårdpärm i konstläder. Den finns med blankt och linjerat papper. Den har inget index och inte heller numrerade sidor. Pappret går i gråvit och jag tycker det skuggar för mycket och blöder tyvärr igenom också. Detta trots att pappret är 80 gram. Med en tunn filtpenna går det utmärkt. Jag gillar utförandet men inte pappret.

Välja rätt Bullet JournalTesta först

Jag vill rekommendera att du börjar med en billigare bok eller ett kollegieblock. Testa om du verkligen kommer använda Bullet Journaling som din planeringsmetod. Det är onödigt att springa ut och köpa pennor och anteckningsböcker om det snart visar sig att detta inte är för dig.

Det är roligt och det är praktisk men det är inte för alla.

Har du en favorit?

6 tankar om “Välja rätt Bullet Journal

 1. Britt Cannervall says:

  Va bra analys! Jag har börjat med en A5 pärm med lösa blad och plastfickor där jag kan lägga ner kvitton, ideér och annat. Inte helt nöjd för den är lite otymplig att ta med i väskan men en bra start ändå. Ska nog fundera på annat så småningom.

 2. Cherie says:

  Jag som älskar att planera och strukturera är väldigt förtjust i tanken av en Bullet Journal men gillar inte att skriva i en anteckningsbok. Så jag har faktiskt nu när jag börjat tagit en smalare pärm och sätter in lösblad i den allteftersom.

  Tack för härlig inspiration!

 3. Jessica says:

  Kul att läsa om dina erfarenheter 🙂 Jag har älskat att använda mina prickade (heter det så på svenska?) Rhodia softcover i storlek A6 under 2017. De är svindyra och har ganska få sidor, men eftersom jag inte skrev så mycket varje månad utan verkligen bara använde min bujo som en kalender har jag klarat mig undan med ca 2 böcker så det blev inte jättemycket dyrare än att köpa en fin färdig kalender. I år funderar jag på att byta upp mig till en likadan fast i storlek A5 så att jag får plats att skriva dagbok, teckna, sätta in foton m.m. mellan kalenderposterna. Är rädd att jag kommer tycka att den är för stor(!), men hoppas på att det blir bra! Tror också på det du skriver om att börja i en billigare bok. Jag började min bujo-resa i en Moleskine Large (typ A5) med olinjerade blad eftersom jag hade en sådan hemma och märkte dels att jag ville ha en mindre storlek på bok, dels att jag absolut ville ha prickade blad.

 4. efwa.lonnquist says:

  Jag började min BuJo-resa för två år sedan och då med en billig variant för att se om det passade mig. OM det gjorde. Jag gick ganska snart över till en Leuchtturm och hittade bara en med vita blad från början, men ååh vad bra den var. Med den följde ett stödlinjepapper med rutor på ena sidan och linjer på den andra. Sedan gjorde jag egna mallar för min veckoöversikt t.ex. Den fungerade väldigt bra som sagt men när jag sedan bytte hade jag tänkt ha en med prickar men i min affär hade de just då bara linjerade. Jag köpte en sådan och är jättenöjd med den också. LInjerna är i stort sett osynliga, inte alls som i en vanlig linjerad anteckningsbok. I julas köpte jag så till sist en dotted Leuctturm och kan förstå storheten med prickarna även om det fungerat väldigt bra även utan dem för min del. Kanske blir det så längre fram i vår, när jag ska byta till nästa bok, att jag trots allt väljer en med prickar.

 5. efwa.lonnquist says:

  Jag skrev min förra kommentar innan jag tittat på filmen och du visade ju förstås stödlinjepappret som är med. En sak som faktiskt inte måste finnas i en anteckningsbok för att en ska kunna köra BuJo är numrerade sidor och index. Det är ju hur lätt som helst att rita in sidnumret när du kommer till en ny sida och att skriva ditt index själv. Så gjorde jag i min första bujo och jag såg ingen ovärderlig egenskap i min LT där det fanns. Så kör på vilken anteckningsbok som helst är även mitt tips om du är sugen på att testa BulletJournaling. Det är fantastiskt kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *