Vad händer med oss och världen om vi har för mycket att göra hela tiden?

I en tråd på Facebook ställdes denna fråga:

“Om vi inte tar oss tiden att försöka förbättra världen eller vår egna situation, utan har för mycket att göra hela tiden, vad händer då?” Frida Kabo

Det är helt klart en klurig fråga. Det finns många aspekter i den som tål att tänkas på. Diskussionen blir lätt politiskt eller vad är rätt och vad är fel. Idag är världen inte så snäll om en säger det milt. Det är många orättvisor och det finns många som behöver hjälp för att överleva. Vi som lever i den här delen av världen har det väldigt bra oavsett hur vi själva upplever vår egen situation. Med det menar jag inte att alla har allt de behöver eller är fullt friska men det finns i alla fall fler möjligheter till ett bra liv.

Jag ska se om jag kan ge något svar på frågan utifrån mitt perspektiv, tidsperspektivet. Frågan är ställd utifrån den brist på tid som vi upplever men också utifrån att vi har ett ansvar att använda vår tid på ett sätt där vi agerar smart med våra resurser. För att vi ska kunna ta hand om oss själva för att i nästa steg kunna hjälpa människor i vår omvärld så behöver vi se över hur vi använder vår tid.

Vad är det som gör att vi är så fasligt stressade egentligen?
Är vi stressade på riktigt eller är det en känsla vi har?
Gör vi saker som vi egentligen inte behöver göra och går det att ta bort i så fall?

Jag kan inte tala om för dig hur du ska leva utan det är något du själv behöver fundera på. Hur vill du att världen omkring dig ska vara och hur långt sträcker den sig? Utifrån det svar du kommer fram till där får du sedan forma hur du använder din tid. Det kan vara att du saktar ner på farten i det du gör och ser dig omkring och hjälper till där du kan. Det kan vara att du frigör tid för att göra någon form av hjälparbete i din närhet eller att du är noga med att återvinna så att naturen mår bättre för kommande generation. Hur du vill göra behöver du välja själv. Det finns massor att göra och få som tar sig tiden. För det är just det det handlar om: att ta sig tid. Vi är stressade. Vi har massor att göra. Vi springer från det ena och det andra. Detta är ett val som du behöver göra. Vill jag ha tid för det här? Vill jag ha tid att ta hand om mig själv och om andra?

Vad händer om du inte gör det? Ja, antagligen fortsätter saker att se ut som de gör och förvärras kanske med tiden. Du kan inte klaga eller gnälla över de orättvisor som finns om du inte agerar själv. Eller jo, du kan, men det leder inte till mycket. Om du har en hjärtefråga så kan du säkert finna ett nätverk som arbetar med detta. Om det inte finns så skapa ett. Det behöver inte vara stort. Det behöver inte driva in miljoner kronor. Faktiskt är det så att även det lilla är stort nog för det bringar ringar på vattnet. Släpp in människor i din krets och gör saker tillsammans. Och döm inte andra. Alla gör på sitt sätt och kanske är det inte enligt dig det bästa men det är något.

Att se över sitt livsvärde är bra att göra då och då. Med livsvärde menar jag om det du gör ger nytta till ditt liv och till den du är. Och i förlängningen om den nyttan och den du är sträcker sig utanför dig själv. Vi kan alla bidra med något och en brukar ju säga att har vi inget annat så kan vi bidra med vår tid men det är ju just det som är haken i den här frågan. Har vi tid? Vad gör vi egentligen med den? Ger vi av den?

Många frågor och kanske inget svar men ställ dig frågorna och se vad du kommer fram till. Kan du förändra din och andra situation?

Skärmavbild 2015-04-15 kl. 11.52.13

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *