Vad är värdefull tid?

Hej hej!

Tid är allas och vi har lika mycket av den allihop. Vi tillbringar den på olika sätt och upplever den också olika. Jag tycker det är viktigt att vara medveten om vad som är värdefull tid. Alltså känns det som tiden du har till förfogande används på rätt sätt?

Tanken om värdefull tid

Tanken om värdefull tid kan vridas på många sätt. All tid jag har på jorden är värdefull tid för att jag får vara här och uppleva saker. Vad händer om det jag upplever är dåligt och jag känner att jag inte hinner med det jag önskar? Är tiden fortfarande värdefull då? Om det hela tiden är stressigt och det jag gör och det jag upplever inte riktigt landar i mig är det värdefull tid då? Det är en liten kluring det här.

För ja, vi har alla lika mycket tid det kan vi vara överens om men vi bedömer den olika. För vissa är jobbet ett nödvändigt ont och för andra är det fantastiskt. För den som ogillar sitt jobb kommer den tiden kännas som bortkastad tid medan den som älskar sitt jobb kommer uppleva den som riktigt bra. Det är fortfarande samma tid vi pratar om.

Gör en bedömning av din tid

Det gäller alltså att göra en bedömning kring vad tiden ska användas till och vilket epitet den tiden får. Nödvändigt-ont-tid, bästa-jag-vet-tid eller all tid är bra tid. Jag gillar den sista bäst även om den är svår ibland.

Jag är övertygad om att när vi sätter oss ner och ser över vad tiden används till då kan vår inställning till vardagen ändras. Vi har alla saker vi gör som inte är det roligaste vi vet men om merparten av tiden fylls av innehåll som du tycker om ja då kanske det inte gör så mycket. Om du är negativ till allt det tråkiga så kommer det skugga det roliga och skapa stress som är onödig att ha.

Ditt ansvar

Du har ansvaret för din tid och också för din inställning till din tid. Jag vet att all tid inte kan kännas som supervärdefull men om merparten av tiden får den värderingen då tycker jag att du har hamnat rätt.

Visualisera det i din Bullet Journal

Ibland har jag haft en sida i min Bullet Journal där jag visualiserar det är med värdefull tid. Jag skriver helt enkelt ner saker jag har gjort som jag tyckt om eller som varit speciellt. Det slutar med att jag har ett helt uppslag eller en hel sida med enbart värdefull tid. Det är en bra övning tycker jag. Den förtydligar att även stressiga perioder innehåller guldglimtar. Både fritidstid och arbetstid.

10 tankar om “Vad är värdefull tid?

 1. sandifighter säger:

  Tusen tack för bra tips, det ska jag definitivt göra, kanske kan det ge mig lite mer energi. Du skriver så sant, det gäller att kolla vad man lägger sin tid på.

 2. Lite mera rosa - Cornelia Tonéri säger:

  Vilket intressant ämne. Jag brukar faktiskt gilla all min tid. Det är hur tiden är jag gillar eller ogillar. Och det är såklart också mitt ansvar. Jag brukar säga att det är när jag styr tiden och tiden inte styr mig som jag gillar den.

 3. Malin Lundskog säger:

  Bland de jag jobbar med är tid en bristvara … Och att det är så accepterat att okeja brist på tid som ursäkt för att inte träna, sova, skratta eller vad det nu är som behövs för att vi ska må bra.

  Så himla intressant att vi accepterar att det är brist på tid och hur det där bristtänket går igen i många områden (brist på pengar, vänner, kärlek, hälsa t.ex.)

  Ja, det här kan jag skriva hurling kommentar på som helst, men … jag har helt enkelt inte tid. he he he

  heja heja dig
  //Malin

 4. Annika Andebark säger:

  Ditt inlägg väcker så många tankar.

  För mig är värdefull tid
  – tid med barnen (yipee dottern kommer i morgon och sonen nästa vecka 🙂
  – tid med min älskade – allra helst i cykelsadeln
  – Tid för skrivande (åker till Mefjärd den 5/8 för att jobba vidare med boken)
  Och allra mest – tid att bara vara – utan krav.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *