Dagens ämne i bloggutmaningen är #veckansbästa. Ett bra ämne tycker jag eftersom det är viktigt att uppmärksamma vad man har gjort bra. Vi fokuserar allt för ofta på det vi inte är nöjda med och det är synd tycker jag och dessutom tar det oss inte framåt.

VARFÖR JAG UTVÄRDERAR MIN VECKA

Jag utvärderar alltid min vecka på söndagar. Då sätter jag mig ner och ser över vad som har hänt, vad jag har gjort, hur det gick och vad jag behöver tänka på till nästa vecka. Detta är verkligen guld värt för både mig personligen men också för mitt företagande. Som företagare gäller det att hela tiden vara ”on top of things”. Vad ligger närmast i tiden så vad är viktigt att fokusera på just nu. Om jag inte utvärderar mina veckor så är det lätt att jag missar en viktig detalj som kan vara förödande längre fram. Det är inte bra.

På det personliga planet är det bra av den anledningen att det är så lätt att tänka att inget blir gjort. Det är inte alltid något stort händer under veckan. Varje vecka jag har ett stort fantastiskt spännande uppdrag att ta tag i som kommer spegla hela min känsla. De veckorna eller dagarna är det lätt att känna att jag bara står och stampar och inget händer vilket inte är sant. ”Ståveckor” behövs också. Det är då jag utvecklar och ordnar med administration.

ETT KVITTO PÅ RESULTAT

En utvärdering är ett kvitto kan man säga. Där står klart och tydligt vad som hänt och vad som inte hänt. Ibland finns där guldstjärnor, ibland hjärtan och ibland ett stort kryss rakt över. Ett såkallat dåligt resultat är också ett resultat. Hur du hanterar resultatet är det som är viktigt. Väljer du att bli deppig och tycka att inget går som du har tänkt eller tar du på dig grovhandskarna och stövlar ut och tar tag i saken. Det är helt upp till dig.

HUR SKA DEN SE UT?

Vad man tar med i sin utvärdering kan man behöva klura på. Det beror på dig och vad du gör på dagarna men den behöver inte vara avancerad. Bestäm dig för fyra-fem frågor som du besvarar varje vecka och använd sedan svaren i din planering för kommande vecka. Frågorna kan vara ungefär så här:

Hur har veckan varit?
Vad är jag nöjd med?
Vad har känts jobbigt?
Har jag uppnått de mål jag satt för veckan?
Är jag redo för nästa vecka?

… OCH BARA FÖR ATT DET ÄR KUL ATT FYLLA I LISTOR

Jag älskar listor. Vem gör inte det liksom?

Något som jag gjort den här veckan som var planerat?

Nu är jag ju jag en planeringsnörd och när jag planerar så ser jag också till att göra det jag tänkt. Jag har fått gjort allt jag tänkt förutom möjligen skriva på boken så mycket som jag hade önskat.

Något som jag har gjort som inte var planerat?

Ja, radioinslaget i P3 kom som en överraskning. En kul sådan. Det är alltid roligt att få prata i radio.

Veckans upptäckt:

Jag kan ju faktiskt skriva säljbrev om jag bara sätter mig ner och fokuserar på det. När jag väl bestämde mig och satte rädslan åt sidan så blev det gjort.

Veckans känsla:

Övergripande bra men jag är lite småstressad över boken. Inte att jag inte ska hinna utan över att det är tusen och en pusselbitar som ska sammanfogas och det är lätt att tappa bort någon.

Veckans frukost:

Man kan säga att jag missade veckans frukost denna veckan. Jag går på ett affärsmöte varje onsdag morgon som jag älskar och får massor med energi av. Denna veckan hade jag inte möjlighet utan fick skicka någon annan i mitt ställe.

Veckans magi:

Oj, det är nog två saker. Först, flödet i att få det som stått på att göra-listan-gjort. Det har gått undan denna veckan. Inte att jag gjort det fort utan att det har flytit på. Nummer två att prata i radio. Jag tycker verkligen om det och jag känner mig alltid uppåt och glad efteråt.

Betyg på veckan: 

Alltså den har ju varit bra men den där bokpusselbitsstressen har satt sig som en jobbig känsla i magen. Det behöver jag göra något åt. Men förutom det, en riktigt bra vecka.

utvardering-ar-ett-kvitto-pa-resultat

4 tankar om “Utvärdering är en grundbult för utveckling

 1. Eva Rosengren says:

  Jag älskar de där ”ståveckorna” när jag får vila hjärnan och komma ikapp. Tror att det är just där den största utvecklingen sker. Vad spännande det låter med boken! Ser fram mot att få höra mer om den.

  • Dorotea says:

   Ja, det tror jag också. I vilan lägger sig saker på plats.

   Så fort jag får gå ut offentligt med vad boken handlar om så kan vi prata om det hur mycket vi vill 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *