Något som vi alla kämpar med när vi vill skapa nya vanor är vår självdisciplin. Det är svårt att låta bli att göra som man brukar eller hålla sig till planen av olika anledningar. Vi skapar ursäkter för att rättfärdiga vårt beteende men egentligen vet vi ju att det vi gör inte var så det var tänkt.

För att skapa en ny vana behöver du förutom att ha bestämt dig, analyserat varför du vill göra förändringen, gjort en plan också träna på självdisciplin. Hur gör man du då? Det mest vanliga är genom att sätta upp små mål istället för stora som kan kännas överväldigande. När du når ett mål känner du dig nöjd och den känslan vill du uppnå igen samt att du genom att uppnå målet också har tränat på att vara målinriktad. Den handlingen ökar på din självdisciplin.

Ett sätt, som idag kan vara lämpligt att använda, att träna din självdisciplin är genom att stänga av din mobiltelefon under en bestämd tid. En kväll, en hel dag eller någon timme beroende på syfte. Vi är så vana att vid att ha telefonen tillgänglig hela tiden och genom att stänga av den får vi träna på att stoppa impulsen att ta upp och kontrollera telefonen vid varje litet tillfälle som ges. Det att du bestämmer dig för att stänga av telefonen vid ett visst tillfälle och en bestämd tid tränar dig på att avsluta det du håller på med vid denna bestämda tidpunkt. Det är också nyttigt eftersom vi så ofta gärna fortsätter bara litet till. Börja stänga av telefonen vid ett bestämt tillfälle varje dag eller varje vecka.

När ska du stänga av telefonen? Det finns självklara tillfällen då telefonen bör vara avstängd. Möten, biobesök och på flygplan är några exempel. Men när skulle du kunna stänga av telefonen förutom vid dessa tillfällen?

Två timmar varje eftermiddag för att ge ett bättre arbetsfokus. Se vad du får gjort utan att distraheras av telefonen.

På fredag när du avslutat veckans arbete och det är dags för ledighet. Fokusera då på att vara ledig och det som är kvällens aktivitet. Sätt inte igång telefonen förrän nästa dag.

En hel dag varje vecka då du fokuserar på arbete och sysslor som faktiskt inte kräver uppkoppling. Se över ordentligt vad ditt arbete innehåller och se om det går att förlägga dessa uppgifter till en och samma dag. Om det går så tycker jag att det är värt ett försök.

Förutom att det tränar din självdisciplin att stänga av telefonen finns det andra fördelar:

1. Det lugnar din hjärna från de ständiga intryck som teknologin ger varje dag.
2.Det ger dig ovärderlig tid med vänner eller familj. Du kan helt och hållet fokusera på den du pratar med eller på att mysa och leka med barnen.
3. Du ger dig själv massor med utrymme att tänka färdigt tankar. Du minskar mängden distraktioner vilket ger dig möjligheten att vara mer kreativ istället.
4. Och sist men absolut inte minst: du tjänar tid. Om du stänger av din telefon och fokuserar på din uppgift kommer du märka att det du gör inte tar lika lång tid och då får du tid över till det andra du önskar göra. Kanske läsa den där tidningen du får i brevlådan varje månad eller en fika med vännen du så ofta får säga nej till. Möjligheterna är många.

Du behöver hitta ditt sätt och ditt tillfälle förstås men jag tycker absolut att du ska överväga det. Det finns egentligen inga nackdelar med det. Berätta gärna om vilket tillfälle du väljer och hur det gick.

IMG_6958

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *