Då är det dags igen. Tidsomställningen har inte försvunnit så ännu en gång ska vi flytta fram klockan en timme. Det betyder att vi rubbar kroppens klocka och kommer kanske uppleva mer trötthet under ett par dagar.

Det finns inte mycket vi kan göra åt att vi blir trötta men några få saker kan vi tänka på. Jag har tre förslag inför tidsomställningen.

Välj en bara

Som ni väl känner till är jag inte glad för denna tidsomställning som görs vid den här tiden på året och för egen del skulle jag kunna tänka mig att totalt strunta i omställningen. Bestäm en så håller vi oss till den sedan. Vintertid är så kallad normaltid och sommartiden ger oss fler soltimmar per år. Välj!

Nu har det faktiskt börjat diskuteras i EU och enligt Sveriges Radio P4 Göteborg så har beslutet flyttats fram. Har vi tur så slipper vi tidsomställning från och med 2021.

Tre förslag inför tidsomställningen 

Eftersom vi får dras med omställningen även i år så är det lika bra att förbereda sig lite för den. Det går nämligen men det gäller att vara förutseende.

Vi får sova en timme mindre i och med omställningen nu i mars men det hela handlar ju egentligen mest om planering. Planering av när du går och lägger dig.

Vad kan du då tänka på för att minska trötthetskänslan?

Här är tre förslag:

1. Strunta i den sista surftimmen kvällen före. Lägg dig istället. Tänk likadant på söndag.

2. Gör din måndagsplanering på helgen så vet du vad du ska ta tag i direkt och så slipper du fatta bestlut när du känner dig trött.

3. Planera in tid i kalendern för pauser. Ge kroppen och hjärnan möjlighet att vila. Det gäller alltid såklart, men detta är ett bra tillfälle att tänka lite extra på det.

Det är ju lite klurigt att tänka att man ska lägga sig tidigare på en lördagskväll. Oftast tänker man ju tvärtom men detta gäller bara denna lördagen på hela året så det tror jag att du klarar.

Hemma hos mig

Hemma hos mig ställer vi fram klockan redan vid sextiden på kvällen. På så sätt luras vi till att tro att klockan är mer än vad den är och framför allt sonen. Det är svårt att förklara det där med att klockan inte är vad den visar. Det underliga är att jag går på det varje gång fast jag är helt medveten om det.

Så vad tror du? Kommer du förbereda dig i år för att slippa känna dig onödigt trött?

9 tankar om “Tre förslag för att hantera tidsomställningen

 1. Annica says:

  Smart att ställa om den redan nu! Hittills har vi ”ignorerat” ändringen så pass att allt rullat på som vanligt hos oss. 🙂

  • Dorotea says:

   Det är så man ju brukar göra men det är inte helt dumt att lura den lilla hjärnan. Det blir lättare att få barnen i säng också.

 2. Helena Roth says:

  Ja vilket smart tips att ställa om redan kvällen före!
  Och även jag skulle önska att vi skippade omställningarna helt! Jag skulle rösta på sommartid året om jag.

 3. Efwa says:

  Så smart att ändra klockan i förväg. Eftersom jag ska resa i morgon måndag och klockan ringer redan halv fyra (halv tre i kroppen) hade vi väckarklocka idag också för att bli trötta tidigare ikväll.

 4. Ingela says:

  Jag lider också av tidsomställningen. Jag gillar mest normal tid. När hösten kommer så är det som kroppen andas ut av lättnad.

 5. Efwa says:

  När du skrev om att ställa om klockan redan vid 18 för länge sedan började vi med det och det fungerar perfekt. Men visst är det konstigt att det kan fungera även att en vet om att klockan är ändrad ”för tidigt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *