Förkylningen tog över mig och den tog ifrån mig min röst. Förvisso inte min skrivarröst men med en förkylningshjärna är orden svåra att formulera.

När jag har legat i min säng har jag haft mycket tid till att bara tänka. Jag har inte orkat göra så mycket mer och knappt ens det. Mina tankar har surrat kring hur långsamt tiden går när man bara ligger i sängen och pendlar mellan sömn och vakenhet. Jag är inte van vid att inget göra och ett tomrum skapas på något sätt samtidigt som det är skönt att kunna släppa taget och bara sova.

Tiden blir så stillsam när den får lov att vara där den är och ticka på i sin egen takt utan att den på ett tydligt sätt påverkar mig. Den påverkar inte på samma sätt som vanligt eftersom jag inte har någon tid att passa och jag då inte blir styrd av vad visarna står på. Tiden får på något sätt vara det den är menad att vara. Den är där i bakgrunden och gör det den ska göra och vi gör det vi ska göra. Tidens gång skrämmer oss inte och den skrattar inte elakt åt oss för att den springer sin väg och gör det omöjligt för oss att fånga den. Den tickar på och visar att nu har det gått en minut och nu en timme. Inget annat.

I det liv vi lever, i det samhälle som vi skapat, är vi beroende av tiden. Vi har ett förhållande till tid som gör att allt kretsar kring att veta vad klockan är och hur långt det är kvar till nästa moment av vår dag. Vi kontrollerar klockan, ställer larm för att påminnas och vi går upp och lägger oss enligt tidtabell. Detta till trots rullar livet på och vi hänger med. Det är en av paradoxerna med tiden att varken vi är med den eller emot den så fortsätter den att gå och vårt liv blir äldre.

Vi kan inte påverka tiden men vi kan påverka vårt förhållningssätt till den. Vi kan välja att bli styrda eller att styra. Det handlar om att förstå vilken uppfattning om tid man har och hur det påverkar. Tiden finns både i huvudet och i verkligheten och dessa är inte alltid i samklang med varandra. Den stress som kan upplevas inom oss kanske inte överensstämmer med hur verkligheten faktiskt ser ut utan stressen kan handla om att det som ska göras är något nytt eller att det inte finns en plan eller lista över vad som ska hända. Om inte saker är organiserade uppstår kaos. Det är liksom det som är innebörden av ordet kaos. Och för att det inte är organiserat så upplevs det som man har som massor att göra.  Det som händer i den stunden är att tiden styr istället för att du styr tiden. Den upplevda tiden går att sätta i samstämmighet med den verkliga med lite arbete och vilja.

Vad vill du få ut av din tid?

tiden

Glöm inte anmäla dig till föreläsningen i Göteborg den 3 mars eller att klicka in dig i Facebookgruppen ”Räkna soluppgångar” och var med och bidra till att samla soluppgångar.

2 tankar om “Tiden blir så stillsam när den får lov att vara där den är

  1. Barbro Olsson says:

    Du skriver så bra om tiden!
    Det är hälsosamt att bli sjuk ibland så att man kan låta tiden vara vad den är. Man får verkligen ett annat perspektiv när man ligger under täcket och inget annat kan göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *