Tid. Denna tid som vi alla anpassar oss efter. Den som till slut kommer att försvinna. Den som gör att vi sitter och tänker ”hur ska jag hinna med allt”.

Här sitter jag 20 år gammal och gör allt för att hinna med så mycket som möjligt. Många skräckhistorier har funnits nära till hans om hur tiden helt plötsligt tar slut. Vad som helst kan hända och du försvinner från jorden. Det kvittar hur gammal du. Du kan bli sjuk, skadad eller helt enkelt bara försvinna från planeten utan att du räknat med det. Ändå är en av det vanligaste meningarna som jag får höra: ”Du är ung, ta det lugnt. Du kommer att hinna”. Jag har redan svaret på den frågan: Nej, jag kommer inte att hinna. Jag kommer inte att hinna allt jag vill göra i hela mitt liv. Jag vill göra för mycket för att tiden ska räcka till. Jag vill starta ett eget företag, samtidigt vill jag vara journalist för en tidning, samtidigt vill jag jobba för en PR byrå, samtidigt vill jag vara polis, samtidigt vill jag testa på flera tusen saker på fritiden, samtidigt vill jag…

Ni förstår min poäng. Grejen är att tiden gör att vi måste välja ut det vi helst vill göra i livet. 

Att konstant alltid vilja göra något nytt har fått mig att känna en stress i kroppen. Jag vet att när jag fyllde 18 år hade jag en 18 års kris. Den handlade om att jag hade fått för mig i mina tankar att när man blev myndig, då var man vuxen, då skulle man veta vad man ville med livet. Jag hade ingen aning. Två år gick och jag fyllde 20. Den här krisen var nog lite värre. Här kom paniken över att det hade gått hela två år och jag visste fortfarande inte vad jag ville.

11288495_10205695344316473_2006834849_o

Jag tror ingen någonsin riktigt vet exakt vad de vill. Du ändrar dina mål och drömmar konstant med tiden. Inom den akademiska världen finns det doktorander och föreläsare som står och pratar om just detta. De har inte heller någon aning utan gör det som känns bäst just nu. Jag tror att det är de som är viktigt att ta med sig. Ja, du ska såklart se det långa målet. Samtidigt måste du fokusera på dina delmål för att komma dit. Vägen är inte rak och du behöver inte stressa dig fram. Detta säger jag till alla. Lev i nuet. Det är inget som säger att du kommer nå ditt mål så våga njut av dina delmål. Tänk stort men tänk också logiskt. Just nu jobbar jag vid sidan om högskolan för en tidning. Jag är där titulerad journalist. Det var en tillfällighet men också hårt slit som tog mig dit. Alltså gör jag något av alla dessa grejer jag vill göra i mitt liv redan nu. Om du vill något tillräckligt mycket och satsar stenhårt så kommer ditt hårda arbete och just tillfälligheter att ta dig dit. Du kanske inte kommer hela vägen fram, men kan njuta av andra saker på vägen dit. Våga sikta mot månen. Om du misslyckas hamnar du i alla fall bland stjärnorna.

11282471_10205695358996840_772381863_oRebecca Candevi  är 20 år. I höstas flyttade hon till Jönköping från sin hemstad Linköping för att plugga Medie- och kommunikationsvetenskap. Att jobba inom media har varit hennes dröm de senaste 4:a åren. I sin blogg Livet enligt Rebecca får ni följa henne i hur hon fördriver sin tid som student i Jönköping. Det blandas med intressena: inredning, fotografering, kläder och sport.

En tanke om “Tid ur en students perspektiv

  1. Pingback: Alla som boostar denna sommar! | Cramer cramar om Kultur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *