Det här inlägget innehåller affilitatelänk.


Tid att läsa böckerJag älskar att läsa. Det har varit en passion sedan dagen jag kunden sätta samman bokstäverna till ord och förstå att tillsammans skapade de en berättelse. För mig. Jag läser mycket men inte alls så mycket som jag har gjort tidigare och den senaste tiden har börjat fundera på varför jag inte ger mig tid för att läsa böcker.

Tid att läsa böckerJag ger inte mig själv tiden

För ja, det handlar främst om att jag inte ger mig själv tiden utan jag samlar böckerna i en hög på mitt soffbord och tänker att jag läser snart. Jag beställer nya som läggs överst i högen och den växer. När den blir för hög ställer jag in några i bokhyllan. Inte så bra. Jag vill ju läsa. Jag vill sitta med min penna och klottra kommentarer i marginalen. Jag vill försvinna in i någon annans värld eller lära mig mer om något specifikt ämne som intresserar mig.

Jag läser mycket på nätet. Artiklar slukar jag en efter en men böckerna de får vänta till en annan dag. En annan dag som aldrig kommer. Det gör mig ledsen för inget är så mysigt som att läsa en riktig pappersbok.

Tid att läsa böckerTid att läsa böcker

Hur kommer det sig att jag inte ger mig själv tid? Jag har tiden. Ingen brist alls faktiskt. Jag skulle kunna läsa varje kväll eller hela dagarna på helgen om jag skulle vilja men jag väljer alltid att göra något annat istället. Jag prioriterar inte mitt behov att läsa.

Tid att läsa böckerMest skönlitteratur i högen

I min hög som jag har väntandes just nu har jag fler skönlitterära än socialpsykologiska böcker vilket är väldigt ovanligt. Det är för att jag vet att jag behöver komma ifrån jobbet och inte enbart läsa faktaböcker. Jag älskar ju att lära mig mer och fördjupa mig i allt möjligt som rör psykologi och människan men jag behöver även få lov att sjunka in i mig själv genom att läsa om en annan värld.

Den bok som lockar mig mest just nu är boken ikigai av Hector Garcia och Francese Miralles. Japansk leverne och filosofi har alltid intresserat mig och här känns det som jag kan fördjupa mig och även hitta saker som jag kan applicera i min coaching. Jag vet inte än men jag ser fram emot att ta reda på det.

Tid att läsa böckerDags att ta tag i detta

Ja, ni märker ju vad som lockar mig och hur jag tänker. Så hur ska jag ta tag i detta? Hur ska jag göra för att prioritera tid att läsa utan att göra den till ett måste? Läsning är ett nöje och det ska alltid fortsätta vara det. Visst är det så att hur mycket jag läser går i cykler och jag läser alltid mest under sommaren men jag skulle vilja att det var lite mer jämnt över året.

Huvudsyftet till att jag vill tänka till kring min läsning av böcker är för att det är ett bra sätt för mig att få varva ner och låta hjärnan vara långt borta från arbetet. Den behöver det och ett av mina mål i år är ju att tänka mer på fötterna och att läsa böcker är en väg tror jag. Jag tänker att jag ska bli väldigt hård med min skärmtid kvällstid. Jag väljer ju oftast att se på serier när jag kanske egentligen borde välja att läsa.

Tid att läsa böckerSå här kan du tänka

När du har något du önskar att du kunde göra mer av så finns det ett enkelt sätt att hantera det på. Se över vad du gör nu på den tid då du skulle kunna placera in det du önskar att göra. När du förstår vad tiden går åt till kan du börja justera och hitta möjligheter att använda den tiden bättre.

Du kan inte få mer tid men du kan använda den tid du har smartare.


Vill du ha mer tid? Bättre balans i vardagen och fokus? Glöm inte att du nu får tre minimaraton när du köper fem coachingtillfällen.

6 tankar om “Tid att läsa böcker

 1. Anethe Bergendahl says:

  Läsning är underbart. Att tillåta sig att koppla av en stund med en bra bok. Lyssna på ljudböcker är något jag också gör. Kanske det är något för dig? Har du storytel eller nextory? För då kan du läsa eller lyssna på min feelgoodroman som kommer ut där under våren *Livet blir aldrig som man tänkt* Av din läshög att döma gillar du feelgood! 🙂

  • Dorotea says:

   Jag gillar att läsa fysiska böcker. Mina tankar svävar för snabbt iväg på annat när jag lyssnar. Tyvärr. Vad spännande att du skrivit en feelgoodroman. Du har ju rätt i att jag gillar den typen av böcker. Jag tänker så mkt när jag läser socialpsykologi så feelgood är skönt.

   • Anethe Bergendahl says:

    Jag föredrar också fysiska böcker, men jag är rätt förtjust i eböcker. Börjar så smått lära mig även att njuta av ljudböcker. Här min webshop om du blir sugen på att köpa en feelgoodroman av en debutant. https://anethebergendahl.wordpress.com/webshop/
    Själv jobbar jag på akutmottagningen i Lund och jag behöver annat på min fritid än sjukdom, blod och döda människor därav mitt val att skriva feelgood och för att jag älskar att läsa feelgood. 🙂

 2. Helena Roth says:

  I år kommer jag med lite flyt läsa över 100 böcker, vilket är mitt #goodreadsreadingchallenge för året. Och det är ett mål jag satt med glädje, inte press och ångest som bakomliggande känsla. Då hade jag inte satt det. 🙂
  Jag har också ett delmål i att läsa 26 svenska och 26 engelska böcker, en varje vecka, som jag sen ska blogga om, och grejen med dessa är att de är just sådan ”legat på vänt i högar”-böcker som jag köpt men aldrig kommit mig för att läsa. Men nu så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *