Det finns delade meningar gällande om det är bäst med digital eller analog planering. Vissa hävdar bestämt att den digitala är mest tidseffektiv medan andra inte kan tänka sig något annat än att göra sin planering för hand med papper och penna.

Är digital eller analog planering bäst?

Jag favoriserar varken den ena eller den andra utan utgår helt och hållet från personen som ska använda planeringen. Om du är en person som tycker det är krångligt med datorer så kan tröskeln till att lära sig nya program och förstå sig på det tekniska vara för hög och då kan en pappersplanering vara bättre. Jobbar du redan mycket med dator och telefon så är det för det mesta bäst att även ha sin planering digitalt. Med andra ord: Det handlar om en personlig planering och inte vad som är mest modernt. Att utgå från individen är det jag ser som mest tidseffektivt.

Jag testar Bullet Journal-metoden

Under februari ska jag testa en planeringsmetod som kallas för Bullet Journal. Det är ett analogt sätt att planera. Det är en helt vanlig anteckningsbok där man samlar allt som har med planering. Allt på samma ställe. Man använder sig av ett index/register i början där man skriver in på vilken sida i anteckningsboken vad är och på så sätt kan man hitta till rätt lista eller rätt dag eller vecka.

Jag testar detta eftersom jag arbetar med många som tycker bäst om att planera för hand men har svårt att finna strukturen eftersom det lätt blir många papper. Tanken är att komma bort från smålappar och att ha anteckningar på två ställen.

Bullet Journaling har ett helt system för hur du kan strukturera upp din planering för att göra det så effektivt som möjligt. Den officiella Bullet Journalsidan har som ”The analog system for the digital age” som underrubrik. Dock är det viktiga inte att följa ett färdigt system utan att hitta sitt eget system för att samla det som är viktigt i ditt liv.

I min Bullet Journal kommer jag fokusera på att ha veckoplaneringar, dagliga planeringar samt mina att-göra-listor. På så sätt är de samlade i en och samma bok. Förutom det kommer jag göra sidor där jag skriver ner mål som jag har och tänker även ha min tacksamhetsdagbok för månaden. Förutom det blir det sidor för böcker lästa och nya idéer. Det finns liksom ingen begränsning för vad man samlar i anteckningsboken och det tycker jag känns roligt.

Jag är en pysslig person som tycker om att träna min handstil så detta passar mig bra men det är inte på något sätt huvudsyftet med denna metod även om man kan tro det när man söker på nätet. Huvudsyftet är att finna en struktur för sin planering, sina listor och prioriteringar.

Syftet med testet

Under februari kommer jag använda mig av denna metod för att:

avgöra hur effektivt det är ur planeringssynpunkt.
avgöra om det är en rimlig metod utifrån tidsperspektiv.
avgöra om denna metod är bra ur struktursynpunkt.
avgöra om det är en bra inkörsport till en överskådlig mål- och tidsplanering.

Jag kommer ge er rapporter under februari och presenterar sedan när månaden är slut min utvärdering av projektet.

Vill du också prova på?

Om någon tycker det verkar intressant och också vill prova på så finns det massor med sidor att läsa om detta på nätet. Jag kommer skriva mer under månadens gång också.

På Instagram kommer jag under månaden att lägga upp bilder på det jag gör i min Bullet Journal så följ mig där.

Berätta gärna hur du gör din planering.

Dorotea Pettersson

Dorotea Pettersson

Dorotea Pettersson

Dorotea Pettersson

3 tankar om “Testar Bullet Journal-metoden

  1. Britt says:

    Verkar intressant. Blir som du säger många lappar här och där och svårt att komma ihåg. Följer med spänning vad du tycker.

  2. Pingback: Tredje veckan med Bullet Journal – dorro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *