Frågan i frågelådan var ju hur jag sätter mina mål och ännu har jag inte kommit till den biten i mina inlägg men tänker bjuda er på det idag.

Jag tror inte att jag gör så annorlunda från andra men jag tror att jag tar längre tid på mig än andra och kanske, men bara kanske, är jag lite för komplicerad i min process. Med det menar jag att jag tar saker flera varv för att vara säker på att jag verkligen vet vad det är jag vill och om jag verkligen vill det. Jag kan vara något av en impulsperson och därför behöver det ta tid. Om jag fortfarande vill samma sak efter en tids tänkande då är det värt att göra en plan över hur det ska förverkligas.

Jag har alltid många olika mål eftersom jag gör många olika saker. Det är mål för företagets olika delar, mina privata mål och familjens mål. Många mål blir det.

När jag skriver mitt mål sitter jag med en hög blanka papper och pennor i alla regnbågens färger och skissar. Och så gör jag det mysigt. Ljus, något gott att dricka och kanske något att knapra på.

1. Jag skriver ner vad det är jag vill och sedan formulerar jag om den meningen om och om igen tills jag tycker att den speglar det jag vill och känner. Jag vill gärna att målformuleringen ska vara kort men tydlig. Och självklart rimlig. Tanken i första skedet är ofta stor och inte så greppbar och i den stunden är målet inte tydligt eller rimligt. Rimligt blir det när jag ser att min kapacitet i något mått möter målet.

2. När min målformulering är klar börjar jag skriva ner hur jag ska gå tillväga. Vilken väg ska jag gå? Vem vill jag ha med mig? Vad behöver jag för att det ens ska fungera? Hur ska jag hålla motivationen? Vad är min inspirationskälla? När jag svarat på mina olika frågor börjar jag se en strategi framför mig och i den strategin blir också delmålen tydliga. Delmål är en nödvändighet annars blir resan lätt lång och jobbig. Delmålen är de saker som jag logiskt behöver få gjort längst med vägen till målet. När delmålen är klara och frågorna är besvarade har jag en strategi.

3. Förutom att svara på frågorna gör jag klart för mig vilka hinder jag har för att uppnå detta mål. Vad är ett verkligt hinder som att jag har ont någonstans och behöver göra saker lite annorlunda eller vad är ett påhittat hinder som att det där är jag inte tillräckligt bra på så det kommer jag inte klara. När jag vet vilka mina hinder är så är det lättare för mig att hitta vägar för att komma runt dessa. Ett hinder är inte nödvändigtvis något som ska hålla mig ifrån att utföra det jag vill göra.

4. När jag gått igenom mina hinder funderar jag över vad som driver mig. Varför vill jag egentligen göra detta? Vad är nyttan? Att göra den här delen är oerhört viktig för mig för när jag känner att det blir tufft, jag tappar motivationen, eller jag får för mig att jag inte har lust längre (ja det händer) så går jag tillbaka till drivkrafterna och minns varför jag började. Anledningen till att jag tar hinder före driv är för att då känns inte hindren så tuffa längre. Det är en psykologisk grej.

5. Jag tidsbestämmer. Jag har ju skrivit ner mina delmål och utifrån dessa gör jag en tidsplan. Hur lång tid tar det från det enda delmålet till det andra och därmed ser jag hur lång tid hela projektet kommer att ta mig. Det är viktigt att se att saker och ting tar olika lång tid vilket sedan är till hjälp när man är mitt i processen.

6. Jag går igenom varje delmål och gör en strategi för den delen av projektet. Hur ska jag göra det här och i vilken ordning?

7. Jag försöker göra en bild av hur det kommer se ut när jag är klar. För mig är visualiseringen viktig men ibland kan jag inte riktigt se slutet och då får jag göra en bild så långt jag klarar av.

En sak som är viktig att poängtera är att det som är rimligt för mig behöver inte alls vara rimligt för andra. Många gånger är det så att det jag sätter upp som mål får andra att tycka att jag tagit mig vatten över huvudet. Det är okej. Jag gör saker på mitt sätt och det är viktigt att du också gör det.

Ungefär så här ser det ut när jag sätter mina mål.

IMG_1193

5 tankar om “Tema mål: Hur jag sätter mina mål

  1. Britt Cannervall says:

    Så här borde jag också göra! Tar till mig dina råd om hur du gör och ska se hur jag kan applicera det på mig själv. Må så gott/Brit

  2. Camilla says:

    Jättebra upplägg, en bra struktur är nog jätteviktig för att nå målen. Själv gjorde jag en mindmapping så sent som i morse ska avsluta den med att göra lika grundlig genomgång som du gjort.

  3. Pingback: Nyårsextravaganza – favoriter i repris – Dorotea Pettersson, Personal Planner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *