strategi för produktivitetJag har varit ensam i helgen. Familjen har varit och hälsat på farmor och farfar i Stockholm och jag har haft tid till att knäcka nötter i mitt bokmanus. Jag har varit ganska hård mot mig själv under helgen för att verkligen vara säker på att jag håller mig till det viktiga och faktiskt också producerar. Denna helgen har produktivitet verkligen varit viktigt, faktiskt avgörande. Och för att nå mitt mål med mitt helgarbete skapade jag en tydlig strategi.

Jag vill dela med mig av min strategi. Det vill jag för att det på ett enkelt sätt kan visa hur man kan göra för att ta sig framåt med en uppgift man har att utföra. Min deadline har jag satt upp för mig själv och den verkliga är i slutet av denna veckan. Så det jag med hjälp av min strategi har uppnått är att jag slipper sitta i sista stund och vara kreativ med något som är svårt att göra på kort tid.

strategi för produktivitetSå här såg min strategi ut

Familjen åkte iväg på torsdag eftermiddag och min strategi hade startdatum fredag klockan 10:00. Varför inte direkt? Jo, för jag ville ha egentid som var enbart för mitt välmående innan jag satte igång. Det går inte att vara effektiv, fokuserad och produktiv om energin är slut. Så jag såg på film och gick och lade mig tidigt.

Strategi

Mål: Knäcka den största nöten i manuset och kommit igång med att åtgärda utifrån den lösning jag kommer på.

Hur: Gå igenom hela manuset från början till slut. Läsa allt. Kommentera, dra streck och strukturera om.

Orken: För att orka jobba med det så intensivt under tre dagar ska jag varva med städning i huset. Tvätta och plocka ordning. Avbrott som inte liknar det som är mitt egentliga fokus.

Belöning: Om jag sitter med manus på utsatta tider och dessutom skapar ordning i hemmet så får jag lov att se en film varje dag/kväll.

Arbetsblock

Fredag

10-14 Frukost och företagsrelaterat arbete för att ta bort fokus från det och inte känna att det pockar på uppmärksamhet.
15-18: Läsa igenom manus och börja struktuera.
19-21: Fortsätta läsa och strukturera.
21-23: se film
23- ?: Göra arbetsplan och struktur för morgondagen.

Lördag

10-12: Se över planen, äta frukost och blogga.
13-15: Nu ska nöten knäckas och ordningen sättas.
16-18: En sektion i taget, granska och skriva om där det behövs.
19-21: Fortsätta med samma
21-23: se film
23-?: Fortsätta med samma samt göra en plan för morgondagen.

Söndag

10-12: Se över planen, äta frukost
13-15: En sektion i taget, granska och redigera där det behövs.
15-18: Fortsätta med samma
19-21: Fortsätta med samma och se över det som är gjort och göra en plan för veckans arbete.
22: Åka och hämta familjen på centralen.

Anledningen till att jag inte valt en sluttid i sista passet är för att jag inte ville hindra om jag kom in i ett flow. Har jag skrivit en sluttid i ett sådant här sammanhang så hakar min hjärna upp sig på tiden.

strategi för produktivitetSå här gick det med manuset

Nu är det måndag, helgen är över, och jag sitter här med ett manus där det känns som jag verkligen lyckades knäcka den största nöten av alla. Jag har strukturerat och kommit igång med omskrivning av de sektioner jag tycker kräver det. Jag är inte på lång väg klar men nu flyter det på och det är jag mer än glad över.

Jag kan erkänna att jag inte höll tidsblocken helt exakt men jag satt antalet timmar jag hade avsatt för manusarbete så jag ser det som godkänt.

strategi för produktivitetSå här gick det med städningen och belöningen

Hur gick det med tvätten och städningen då? Jo, tack det gick riktigt bra. Jag har tvättat sex maskiner med tvätt. Kläder, filtar, handdukar, sänggkläder. Allt möjligt. Jag har dammat övervåningen, tvättat av en vägg i köket (ingick inte i planen men jag kunde inte låta den vara), vikt tvätt och sorterat mina högar med pappret.

Det kan verka underligt att jag valde att städa som energigivare eftersom städning inte är en så rolig aktivitet. Men faktiskt är det så att jag inte har något emot att städa och det jag tycker om med städning är att det ger snabba och tydliga resultat och vad är inte bättre som motivator än resultat. Om jag reser mig och ordnar med tvätt i 30 minuter så kommer jag få rätt mycket gjort på den tiden. Om jag sätter mig och surfar på Facebook under samma tid så kommer jag inte ha åstadkommit någonting och det ger inte mig lika mycket energi. Därför fick det bli städning. Jag fick både ordning och energi. Hur bra som helst.

Jag kände att jag höll mig till min strategi och mitt avtal under helgen så jag såg tre filmer sammanlagt. Avslappnande och trevligt.

strategi för produktivitet

2 tankar om “Insyn i tidscoachens strategi för produktivitet

  1. Cathrin says:

    Vilken fin, användbar och inspirerande genomgång! Jag ska ta till mig den och använda den på min egen situation. Tack för inblicken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *