Den där att göralistan återigen. Den återkommer jag till om och om igen för att jag vet att det orsakar problem för så många. Även för mig så här kommer en bra regel att live by.

Med minutiös precision

Idag har jag en att göralista som är skriven med minutiös precision. Det innebär att den är skriven i exakt prioriteringsordning så att jag mycket tydligt kan se vad som ska göras först och vad som ligger absolut sist för mig att göra. Jag behöver den listan för att jag började dagen med en känsla av tvång. En känsla av att jag har massot att ta ikapp för att jag under två dagar varit bortkopplad från arbete av sedan tidigare planerad anledning. Trots att jag förberett för att vara borta så kände jag ändå stress.

Stopp. Stanna. En sak i taget

Stress som vi skapar själva tycker jag att vi kan vara utan. Varför ställa orimliga krav på sig själv? Att jag ska kunna ta igen två dagars arbete på en dag är idiotiskt så varför tänker jag att jag kan kräva det av mig själv? Det ska jag inte och därför reagerade jag och såg till att tänka om och göra rätt.

En regel som jag lever efter är:

Stopp. Stanna. En sak i taget.

Den fungerar varje gång kan jag säga och jag tror det är för att den är enkel. Den kräver ingen stor insats av mig och den har en tydlig arbetsgång som leder till resultat. Arbetsgången är denna:

STOPP

Tankarna yr åt alla håll och du känner att du har en hel mängd måsten. Börja med att reagera och säga STOPP. Och ja, säg det högt. Det ger en tydlig signal till din hjärna att något är på gång.

STANNA

När du sagt stopp borde ju den självklara reaktionen vara att du faktiskt stannar upp i det du gör. Det är som i trafiken – en stoppskylt betyder alltid att du ska stanna. Det finns inget undantag till regeln förutom om du råkar jobba inom räddningstjänsten. När du stannat tar du fram ditt planeringsverktyg. Jag tar fram papper och penna och så skriver jag ner det jag ska göra i exakt prioriteringsordning. Här viktigast först som gäller. Det som blir riktigt jobbigt om du inte blir klar med idag.

EN SAK I TAGET

Och nästa steg är att ta första punkten på listan och inte distraheras av att det finns fler punkter. Nästa punkt får ändå inte göras förrän du är klar med punkten före så det är ingen idé att ens fundera på den. När du verkligen bestämmer dig för att göra en sak i taget då dyker ditt fokus upp per automatik. Du kanske behöver träna på det ett par gånger men följer du stegen så kommer hjärnan till slut förstå vad STOPP, STANNA betyder och vad som sedan gäller.

Uppfostra din hjärna

Du kan uppfostra dig själv och din hjärna. Effektivitet handlar alltid om att vara smart. Det handlar aldrig om att arbeta så snabbt som möjligt. Så hjälp dig själv att vara smart för det är inte så enkelt när stressen kommer. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *