Söndag är en vilsam arbetsdag

Hur en söndag ska vara tror jag det finns många åsikter om. Traditionellt är det en vilodag. Dagen då man går till kyrkan, är med familjen och tar det lugnt från arbete. En sund inställning tycker jag. Vi behöver dagar fria från arbete och annan stress. För mig är söndagen en vilsam arbetsdag. En paradox? Inte alls.

 Söndag vill jag ska vara vilsam

Söndag är en arbetsdag för mig. För det mesta. På så sätt att det är då jag förbereder den kommande veckan. Jag plockar ordning bland mina pappershögar, städar mitt arbetsbord och även skrivbordet på datorn. Förutom det ser jag över den kommande veckan och skriver min att göralista som sedan är grunden för min dagliga planering. Detta ägnar jag mig åt under eftermiddagen.

Men i första hand vill jag att söndagen ska vara vilsam. Jag vill inte känna stress och jag vill kunna sitta och göra ingenting, läsa någon bok eller umgås med vänner om det är det jag känner för. Ta dagen som den kommer så att säga.

Det går att vila och arbeta samtidigt

Att jag vill att söndagen ska vara vilsam utesluter inte på något sätt arbete för mig för vem har besämt att arbete är detsamma som stress. Det är det inte. För det mesta är det inte stressande för mig eftersom jag gör sådant som jag tycker om. Men visst har jag arbetsuppgifter som jag inte är speciellt förtjust i som att samla ihop papper till ekonomipärmen för att det är dags att momsdeklarera, att uppdatera hemsidan eller när något oväntat dyker upp och ställer allt på ända.

Går min dag som planerat så kan jag vila och arbeta samtidigt. Att arbeta ger mig energi eftersom jag ser att det går framåt. Jag utvecklas och jag gör något bra för andra. Och på söndagarna är arbetet jag gör bra för mig. Det skapar den harmoni och balans som jag önskar att ha under min arbetsvecka. Det är en skön förberedelse.

Söndag är en vilsam arbetsdag

Det är viktigt att vila

Att jag väljer att till viss del arbeta på söndagar betyder inte att jag underskattar vikten av att vila. Vila är fundamentalt för oss. Utan vila blir vi sjuka. Utan vila kan vi inte fokusera på det vi behöver eller vill göra. Så välja bort vila är inte ett alternativ. Jag tar det ofta lugnt på fredagar. Jag tar ofta halvdag då och förbereder för helgen och tar det sedan lugnt tillsammans med familjen. Onsdag eftermiddag tenderar också ofta att bli lugnare.

Idag är det söndag

Jag vet att du vet att det är söndag men jag tycker om att säga det högt. Det är inte vilken dag som helst. Varje dag har sin innebörd. Måndag är nystart/igångsättning, onsdag är mitt i veckan, fredag är nu är det helg och fredagsmys och söndag är vilodag.

Idag ska jag göra de sakerna som jag skrivit att jag brukar göra på söndagar men jag ska även arbeta med att  slutföra mitt manus för överlämning till formgivare. Det ska lämnas över under kommande vecka. Och ikväll ska jag ha planering med workationgruppen vilket vi har varje söndag. Vi pratar på zoom (som Skype typ) och berättar om veckan som varit och om vad vi ska fokusera på under kommande vecka. Väldigt bra och enkelt.

Vad gör du på söndagarna?

Söndag är en vilsam arbetsdag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *