Jag har klurat, vridit och vänt, på hur jag ska lägga upp min sommar i år. Jag behöver jobba i sommar och då krävs det en sommarplanering.

De senaste somrarna har jag varit ledig i stort sett helt från midsommar och in i augusti. Jag har enbart jobbat en dag i veckan. På tisdagar. Jag skrev en lista, tisdagslistan, och gjorde det som stod där. Tog det två timmar då var arbetsdagen slut efter två timmar och tog det åtta timmar, ja, då jobbade jag så länge. Det fungerade toppen.

Denna sommaren behöver jag en plan

Den här sommaren kan jag inte göra så. Jag har två uppdrag som löper över sommaren och tillsammans blir det en ungefär en halvtids arbete per vecka. För det krävs en planering anpassad till mina och familjens planer. Vi ska ha semester ihop såklart.

På önskelistan står:

– Många fikor på vackra platser.
– Besöka Kicki och se Falun.
– En tur till Vadstena (min önskan varje sommar. Ån har det inte hänt)
– många grillkvällar på altanen med vänner.

Det som är bokat är:

– Resa till USA med sonen i skarven juli-augusti.

Dessa sommarplaner ska kombineras med 20-timmars arbete per vecka. Om det är möjligt? Absolut! Hur tänker jag då?

Min sommarplanering

Det finns några saker jag behöver ha koll på för att kunna fatta rätt beslut om hur jag ska planera. Dessa är familjens rytm, tidfördelning och upplägget.

1. Vilken rytm har min familj?

Med två tonåringar och en sömntuta till man så är rytmen sena kvällar och långa sovmorgnar. Det kan jag arbeta runt genom att gå upp före resten av familjen och börja min dag med några timmars arbete.

Går jag upp vid 8-tiden och jobbar till klockan 12:00 så får jag in fyra timmar. Jag kan jobba medan familjen vaknar och äter frukost. Det stör mig inte alls. När familjen är redo för dagen är jag klar med mitt jobb.

2. Planering av dagar

Eftersom jag inte vill jobba varje dag i veckan får jag tänka om lite och då får det bli:

– Två dagar klockan 8-12
– Två dagar klockan 8-14

Det blir 20 timmar sammanlagt.

Då kommer jag jobba fyra dagar per vecka. Vilka dagar är inte lika viktigt. Det får avgöras av väder och planerade aktiviteter. Under tiden jag är i USA kommer så lite som möjligt men några saker är nödvändiga då också.

3. Upplägget – blockplanering

Rytmen och timmarnas fördelning är klar. Vad återstår då? Själva upplägget! Jag behöver veta vad jag ska göra för att få rätt saker gjorda. 

Det räcker alltså inte att jag vet vilka timmar jag ska sitta utan jag behöver veta vad som är viktigt för dagen och det har jag funderat en hel del på. Jag är en person som drivs av lust vilket gör att jag har ett behov av strikta ramar. Det är extra viktigt när tiden är stram.

Det jag har kommit fram till är att det är en blockplanering som blir bäst i det här fallet. En blockplanering är att avsätta bestämd tid för en specifik typ av arbetsuppgifter eller projekt. För min del handlar det främst om projekt där kund A och kund B är två projekt.

Tiden jag har avsatt är enbart för kund A och B. Jag har inte avsatt någon tid för mitt eget företag trots att jag vet att jag såklart kommer att behöva göra arbete som är rena arbetsuppgifter i dorro AB. Jag ser inga problem med att inte ha tingat tid för det. Det kommer att komma naturligt. Förmodligen i soffan på kvällen när resten av familjen grejar med sitt. Tonårsbarn sitter inte med mamma varje kväll.

Tillbaka till blockplaneringen. Den kommer se ut så här:

dag 1: 8-12 kund A
dag 2: 8-12 kund B
dag 3: 8-14 kund A
dag 4: 8-14 kund B

Jag ser min planering som en kvadrant som jag gör på ett helt vanligt A4-papper eller i min Bullet Journal:

ruta 1: kund A
ruta 2: kund B
ruta 3: dorro AB
ruta 4: annat

Varje vecka lägger jag in vad jag ska fokusera på i respektive ruta. Inget annat än det ska göras. 

I rutan annat hamnar det endast något om en ny coachingklient bokar in en tid eller om någon ny/gammal kund har något de vill ha hjälp med. Som soloföretagare tackar jag inte nej till uppdrag som passar i enlighet med min vision och mission i företaget.

Sammanfattningsvis

– Jag vet när jag ska jobba.
– Jag vet hur tidsfördelningen ser ut.
– Jag har valt blockplanering och till det valt en planeringsmetod.

Saknas något?

Ja, det ska in i kalendern också men det gör jag vecka för vecka då dagarna för arbete kommer att variera.

Det som nu ska till är disciplin! Jupp, detta kommer inte att fungera om inte jag är disciplinerad och håller mig till min plan.

Jobbar du i sommar? Kanske kan min genomgång om hur jag planerar min sommar hjälpa dig också.

4 tankar om “Min sommarplanering

  1. Sara Schwartz says:

    Jo jag jobbar också. Har precis som du, kund A och kund B. Samt mitt eget men det får komma lite när det finns tid och möjlighet. Perfekt tips på upplägg👍 Det ska jag ta med mig och göra en planering. Tack ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *