Sommarens morgonrutin

Sommarlovet har verkligen dragit igång med full fart här. Barnen är hemma och sysselsätter mig samtidigt som jag fortfarande jobbar. Semester är det inte riktigt dags för än. Vädret visar sig från sin bästa sida och det gör alltid det mesta så mycket enklare. Det som däremot behöver justeras, i alla fall för min del, är min morgonrutin. En korrigering av 5 am-rutinen behöver ses över för att passa sommartakten.

Sommarens morgonrutinSommarrutiner

Under sommaren ändrar jag mina tider och rutiner så de bättre passar familjens rytm men också min rytm eftersom arbetsbelastningen minskar. I alla fall den arbetsbelastning som mitt arbete ger mig. Hemsysslorna ökar snarare.

En rutin behöver inte vara statisk utan kan ändras efter att omständigheterna ändras och i det här fallet handlar det om säsongsomställning. Hur underligt det än kan låta så tycker jag om att göra dessa ändringar för det ger samtidigt skärpa till mitt fokus. Jag får också möjlighet att utvärdera vad det är som fungerar med mina rutiner, framför allt fokustimmen, men också vad jag önskar ändra på. Jag har skrivit om detta tidigare,  En illustrerad version av fokustimmen.

Sommarens morgonrutinVad är 5 AM-konceptet för något?

5 AM-konceptet innebär att starta dagen med en fokustimme där bland annat planering ingår men det är inte enbart morgonrutinen det handlar om. Där ingår även att förstå sig på sin egen tidsuppfattning, att känna framåtanda & fokus och att lägga in tid för te i sin dag. Dessa fem punkter tillsammans utgör 5 am-konceptet.

Sommarens morgonrutinSommarens morgonrutin

Det som är mest kritiskt för mig är att få gjort det arbete jag behöver även under min semester, utan att bli avbruten allt för många gånger. För att det ska vara möjligt behöver jag gå upp före resten av familjen. Självklart kan barnen hålla sig ifrån att störa mig men jag behöver även tystnaden och då är det morgontimmarna som blir heliga. Däremot behöver jag inte börja dagen klockan 05:00 eftersom igen ska upp till skolan och behöver väckas 06:30.

Jag tänker att jag kan börja min dag omkring klockan 08:00. Då får jag en timme före sonen går upp för att titta på sommarlovsmorgon. Timmen mellan 09:00 och 10:00 blir också lugn eftersom han då sitter försjunken i teven och dottern har inte vaknat än.

De två timmarna ska räcka för att jag ska få det viktigaste gjort under semestern. Första halvtimmen blir min fokustimme som jag alltså förkortar med en halvtimme eftersom jag inte behöver lika mycket planeringstid och resterande tid läggs på att blogga och få ordning på sociala medier. Därefter tänker jag mig träning av något slag och efter det en andra frukost.

Allt detta tillsammans borde göra att jag är färdig omkring klockan 12:00 och redo för familjerelaterade aktiviteter.

Ungefär så här:

07:30   Vakna upp och fixa. Ställa mig på altanen och stretcha.

08:00   Fokustimme – planering, bloggstruktur och inläsning av fakta

08:30   Dagens blogginlägg och hantering av sociala medier. Frukost.

10:00   Träning, gärna tillsammans med familjen

11:00   Frukost/brunch med familjen

Sommarens morgonrutinI min Bullet Journal

Självklart kommer jag nu att skriva in detta i min Bullet Journal. Det är en perfekt collection/samling för att komma ihåg och gå tillbaka till. Jag är inte klar med sidan men jag lägger upp den så ni kan se så fort jag är klar. I eftermiddag eller imorgon tänker jag att det blir, så återkom då.

9 tankar om “Vad ska du ha för morgonrutin i sommar?

 1. Anna Forsberg says:

  Jag gillar verkligen rutiner. Men jag tycker också det är skönt att släppa rutinerna för att sedan hitta nya. Sommaren är ofta en period då jag inte har så mkt rutiner, utan tar dagen mer som den kommer.

  • Dorotea says:

   Jag håller så med dig. Klart man ska bara vara under sommaren. Det är jag helt med på. För mig är det dock viktigt att känna att jag har avsatt tid sedan får man se vad den faktiskt används till. Kanske sover jag länge 😉

 2. AngelicasVärld says:

  Men va härligt med struktur och en plan…själv så tänker jag nog ha semester utan struktur för en gångs skull! Är ju en människa som älskar vardag, rutiner och listor…så denna semester ska jag spendera utanför min comfortzone helt utan planer och rutiner! Läskigt men också skönt!

  • Dorotea says:

   Vad bra du är som tar dig utanför din komfortzon. Superviktigt verkligen. Om du redan är en strukturmänniska så är ”ostruktur” bra att ägna sig åt då och då.

 3. Therese Mabon says:

  Suck säger struktur och kontrollmänniskan i mig. Jag lockas av det och kan gå igång på att skaffa rutiner. Men de ska inte komma från ett håll som inte gagnar mig. Just nu får min ”indian”-sida ta större plats och där finns det inte utrymme för rutiner. Eller jo förresten – rutinen att lyssna inåt och känna efter. Den rutinen följer mig genom dagen.

  • Helena Roth says:

   ”Indian”-sida. Det var ett nytt begrepp, men jag förstår precis vad du avser – tror jag. jag förstår i alla fall precis vad jag avser när jag hör det. Gillar’t!

  • Dorotea says:

   Mycket viktigt det du säger. Det ska vara till nytta för dig i det läge i livet du är eller i det projekt du arbetar med. Indian-sidan tycker jag absolut ska få plats. Det inre är det som driver oss framåt så utan att lyssna inåt är det svårt att agera framåt. Så tänker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *