På sommaren bryts rutinerna och vi går in i viloläge även om vi är aktiva med att bygga på huset eller är ute och ser oss om i världen. Det blir inte samma som resten av året.

Jag längtar efter sommarlunken hela året. Inte för att jag ogillar mitt arbete utan för att jag är en sommarmänniska. Jag gillar den lugna känsla som alla har och hur människor tillåter sig att ändra planer och de flesta tycker att det är helt okej att sitta och göra ingenting. Det är en mentalitet som passar mig och som jag tycker borde finnas året om. Att ha det sättet att tänka utesluter inte produktivitet utan är en väldigt bra motpol till det stressiga liv vi ofta lever.

HUR VILL DU ATT DINA SOMMARRUTINER SKA SE UT?

Även om rutinerna bryts på sommaren så betyder det inte att vi inte har några rutiner. Vi ändrar om och anpassar de till hur vi vill ha det när vi är lediga. Kanske ställer du inte väckarklockan, frukosten blir längre och spontana utflykter desto fler. Det är bra tycker jag men jag tror ändå att det kan vara bra att tänka över om det finns några delar som du önskar att ha även när du är ledig eller om det är något du vill lägga till på sommaren som du i vanliga fall inte gör.

Jag släpper till exempel inte min fokustimme men den behöver inte vara klockan 05:00 utan vilken tid jag går upp styrs av vad vi gjort kvällen före. Och innehållet i fokustimmen ändras en aning. Min planeringsstund är inte lika lång och fokus ligger mer på meditation och reflektion.

Hur vill du att dina dagar ska se ut sommartid? Vad vill du fylla dem med? Vad önskar du hinna som du annars inte hinner?

ATT SKAPA NYA VANOR

Det smarta med att lägga till nya dina rutiner under tiden du är ledig är att du sedan kan överföra dem in i din vanliga rutin om du skapat en vana kring det. Att få till en ny vana tar tid och det är oftast lättare att träna in den medan stressen är lägre och sedan applicera den i den vardagsrutin du har resten av året. Är känslan av det du gör bra så kommer du vilja fortsätta med det så tänk efter vad du skulle önska bli bättre på eller ta bort och använd sommaren till att träna på det.

Om du vill skapa en ny vana gäller det att i första hand bestämma sig och när du har gjort det gör du upp en plan på hur det ska gå till. Skriv ner vad du behöver ändra på, vad du behöver ta bort och vad som ska läggas till. En plan är ett måste för att nå framgång men gör det inte för svårt för dig. Lite i taget brukar vara bra. Rom byggdes inte på en dag.

MIN SOMMARRUTIN

Min sommarrutin den här sommaren är enkel. Jag har kvar min fokustimme. Jag ska skriva bok. Jag vill tänka mer på vad jag äter. Jag vill träna lite varje dag och jag vill vara så mycket som möjligt med min familj. Det är det som gäller.

VILL DU BERÄTTA OM DIN SKÖNA MORGON?

Jag söker personer som vill berätta om sin sköna morgon i ett blogginlägg hos mig. Är du den jag söker? Kontakta mig på dorotea@dorro. se om du är intresserad.

NÄSTA INLÄGG

Nästa inlägg kommer att handla om det som på engelska kallas för journaling vilket är en form av dagboksantecknande. På sommaren har vi mer tid för reflektion och att skriva ner det kan vara ett bra sätt att göra det på.

Dorotea Pettersson

En tanke om “Sommaren är en bra tid för nya vanor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *