Anmälan är avslutad för den här gången.


snigelpostklubbenÄntligen är det dags! Jag har planerat och klurat kring detta ett bra tag och nu är det dags att köra igång första ronden. Första ronden av Snigelpostklubben.

Är ni exalterade? Det är jag. 

snigelpostklubbenKärleken till det handskrivna

Jag älskar att skriva brev och jag kan ibland längta tillbaka till den där tiden då det låg handskrivna brev i brevlådan flera gånger varje vecka. Efter att jag flyttade hem till Sverige efter ett år i USA, på 90-talet, så åkte breven skytteltrafik över Atlanten. Jag var lika lycklig när jag skrev mina brev som jag var att få brev att läsa.

Någon hade lagt ner tid för att berätta om deras liv för mig. Jag fick läsa om vad de precis upplevt, om killen de var kära i och allt som hände med människor jag kände. Det var upp och det var ner men framför allt var det livet som det var, i realtid. Vad kan vara finare än det?

Att skriva för hand har jag inte alltid tyckt om. Jag var med om en incident när jag gick på mellanstadiet som satte djupa spår. En av mina nära vänner påpekade att jag inte kunde skriva fint och att jag minsann borde träna. Och dessutom skrev jag för små bokstäver. Jag tog åt mig hårt och kände stress varje gång jag skulle skriva en berättelse eller något arbete som sedan läraren och klassen skulle titta på.

Hur löste jag det? Jo, jag tog fram papper och penna hemma och började öva. Jag skrev samma bokstav om och om och om igen. Jag skrev ord rad efter rad och papper efter papper. Jag höll på med detta länge. Jag önskar att jag hade sparat papprena men de slängdes förstås. Min handstil blev prydlig. Ingen kunde klaga på den mer. Den var läsbar och rak. Korrekt.

När jag bodde i USA märkte jag att de lärde sig skriva med annan stil än den som är typisk här i Sverige och återigen kände jag ett stygn av den där känslan att inte duga. Denna gången ignorerade jag det. Jag fick så ofta höra att min handstil var prydlig så jag kunde leva med det. Det var okej.

snigelpostklubbenSkriva är något vi alla göra

Men ni ska se hur jag faktiskt skriver när ingen ser. Det är ingen ordning på bokstäverna och det är inte lätt för någon annan att tyda. Jag skriver inte lika prydligt offentligt längre heller för idag är det inte lika viktigt för mig längre. Jag skriver för att jag vill få fram ett budskap och inte för att någon annan ska tycka att handstilen är fin.

Att skriva är något vi alla gör varken vi är författare, ekonomer eller läkare. Orden kommer vi inte undan men de skrivs mer och mer enbart på datorn. Perfekta bokstäver utan själ. Jag vill ta tillbaka själen. Jag vill ta tillbaka den personliga handstilen. Den som är min och den som är din. Inte den som är perfekt. Jag vill låta orden och berättelserna komma fram på papper och jag vill att andra ska få ta del av det skrivna.

snigelpostklubbenDetta är snigelpostklubben

Vi ska skriva brev till varandra. Vi ska skriva med den handstil vi har och vi ska berätta. Vi ska träna in nya vackra stilar för att vi känner för det och vi ska känna oss nöjda med hur vi skriver.

Så här kommer det gå till:

1. Varje månad den första kommer ett inlägg om att nu är det dags för Snigelpostklubben igen. I det inlägget kommenterar du att du vill vara med och efter tre dagar kommer jag att göra mitt bästa att para ihop personer som skriver brev till varandra.

Detta kommer i alla fall vara förfarandet nu i början. När vi blir många så kommer det hanteras på annat sätt men vi börjar så här.

2. Varje månad kommer ha ett tema. Hur du väljer att hantera detta tema är upp till dig. Du kan:

 • skriva om temat utifrån hur du uppfattar det
 • doodla/dekorera enligt temat
 • välja citat som är temarelaterade

Det finns alltså ingen regel för hur du väljer att göra. Temat är enbart en hjälp för att få fantasin att flöda. Jag vet att det kan kännas konstigt att skriva till någon man inte känner och inte har någon relation till och temat är tänkt att brygga denna känsla.

3. Någon gång under sista veckan i månaden kommer ett nytt Snigelpostinlägg här på bloggen och då visar jag upp bilder som jag fått av er under månaden. Det kan vara en bild när du sitter och pysslar med ditt brev, hur ett citat du skrivit blev eller en doodle du ritat. Återigen, som du vill och det du vill visa.

Brev är ju personliga för det mesta så hur mycket du vill visa är upp till dig.

Bilderna skickar du till mig via mejl eller så lägger du upp på Instagram under hashtaggen #snigelpostklubben så kan jag hitta de där.

#snigelpostklubben

4. Snigelpostklubben har en Facebookgrupp där samtal kan ske och det är även här listan över vilka som ska skriva till varandra hamnar och där ni sedan kan byta adresser med varandra.

Gå med i facebookgruppen här.

snigelpostklubbenDå kör vi!

Då kör vi första ronden av Snigelpostklubben. Ding! Ding!

Månadens tema

sommarkänsla

Vill du vara med? Skriv då det i en kommentar här nedan.

Anmälningen stänger den 3 juni.

43 tankar om “Snigelpostklubben – rond 1

 1. mia.lennartsson says:

  Jag vill vara med i snigelpostklubben, det var alldeles för länge sedan jag skrev ett riktigt brev. Dessutom behöver jag skaka liv i min handstil.

  Mvh Mia

 2. Mikaela Lincoln Börjesson says:

  Ja! 😀 Jag vill vara med! 😀 Jag älskar att få post och jag brukar flyga ut i hallen så fort något dimper ner på dörrmattan. 😀 Oftast är det bara reklam eller räkningar tyvärr..

 3. Mikaela Willmer says:

  Jag vill gärna vara med! Är riktig nörd när det gäller fina pennor, brevpapper etc (noterade omedelbart den gula Lamy Safarin på bilden) och har redan ett antal brevvänner. Dock är alla engelskspråkiga och det vore kul med någon att skriva till på svenska också!

 4. Katarina Sennebring says:

  Jag vill gärna vara med! Det var en evighet sedan jag skrev eller fick ett handskrivet brev

 5. Lena Lundblad says:

  Japp!
  Det blir kul. Hade brev vän i ungdomens glada tid. Hittade en hel hög av de gamla breven. De liknar en arkeologisk utövning
  Utgrävning av gamla minnen. Så jag är med.

 6. Hanna Hansson says:

  Fel epost till mig, det ska vara hanna@, vet inte hur jag ändrar det ☺

 7. Efwa says:

  Det låter jättekul. Jag är gärna med. Minns hur kul det var med alla brevvänner över världen som jag hade i tidiga tonåren.

 8. Helena Roth says:

  Jaa!

  Jag vill väldigt gärna vara med i #snigelpostklubben – älskar att doodla, även om jag mest gör det digitalt med paper & pencil av fiftythree på min padda – och med en saknad efter nått annat än fönsterkuvert i brevlådan så säger jag ja, jaa, jaaaa!

 9. Martina Östberg says:

  Jag har älskat att skriva brev men glömt bort den kärleken. Klart jag vill vara med och få möjligheten att lära känna någon ny spännande människa genom handskrivna brev!
  Vilket roligt initiativ!

 10. Lena says:

  Jag vill gärna vara med i #snigelpostklubben.
  Bor i Frankrike så brev ifrån Sverige vore kul.

 11. Anna Carnerup says:

  Jag är gärna med. Jag vill gärna skriva och få mer personliga brev som man kan hålla i handen när vardagen blir jobbig.

 12. Susanne Nordhqwist says:

  Jag vill också vara med ska bli så kul att utmana mig själv i skrivande och vilken lycka att få ett handskrivet brev på posten.
  Det kommer att sätta guldkant på vardagen

Comments are closed.