Hyllorna är fyllda med förpackningar. Rad efter rad. Jag vill ha en parfym och eftersom jag aldrig kommer ihåg vilket märke den där parfymen jag tyckte doftade gott heter så låter jag blicken svepa över förpackningarna. Ögonen dras till de jag tycker är fina.

Vi dömer efter utseende först

Förpackningen är det första vi ser. Det är den vi fattar oss en uppfattning utifrån och den uppfattning vi formar stannar kvar hos oss tills vi blir bevisade motsatsen. En vacker förpackning kan visa sig innehålla en parfym som jag inte alls tycker om doften av och den fula förpackningen kan ha den rätta doften. Vi dömer efter hur det ser ut först fast det egentligen är innehållet vi vill åt.

Insidan eller utsidan?

Likadant gör vi med människor. Inte alltid, men när du går in i ett rum fullt med människor som du inte känner så kommer din bedömning av varje individ baseras på klädval, sminkningen, färgerna, glasögonen eller något som du brukar fastna vid. Vi har sådant vi tittar efter som ger oss indikationer om hur vi tänker att den personen är. Vi använder den snabba bedömningen i vårt val av vem vi går fram till för att starta ett sådant där stelt mingelsamtal.

Det första vi ser är utsidan av personen, förpackningen, men i samtalet lär vi känna människan, insidan. Och beroende på vad vi får veta och hur bra vi lär känna personen så kommer också utsidan att förändras för oss. Det är ett intressant fenomen som det går att fastna vid rent psykologiskt men det får bli en annan gång.

Förpackningen och smörgåspapper

Jag kom och tänka på det här för att min kollega började prata om förpackningar och då kom ett minne till mig från när jag var barn. Ett löjligt och oviktigt minne från köket hemma. I tredje lådan fanns alltid smörgåspapper eller smörpapper som det också kallas. Det var självklart. Min pappa tog fram asken med dessa smörgåspapper varje vardagsmorgon för att lägga mellan mackorna han skulle ha med sig till jobbet. Jag såg det från köksbordet varje dag. Jag tänkte inte mycket på det då men kom på det igen när jag själv behövde smörgåspapper och öppnade tredje lådan här hemma och insåg: Vi har inte smörgåspapper i vårt hem. Så underligt men vettigt då jag otroligt sällan använder det.

smörgåspapper

Tanken om smörgåspapper kom tillbaka när jag var på flygplatsen i Köpenhamn nyligen (samma tillfälle som jag tittade på parfymförpackningar). Min man och jag köpte oss frukost och jag valde en smörgås från Joe & Juice. En god med avokado och kyckling. Jag hade en lång, helt onödig, utläggning om hur fin jag tyckte förpackningen till mackan var och hur smart det var att de hade satt smörgåspapper kring mackan så jag slapp bli kladdig. Dessutom fanns det logo och så på pappret. Typiskt mig att bli exalterad över något så litet.

smörgåspapper

Det bevisar att förpackningen trots allt är viktig men det jag verkligen ville åt var mackan och i livet är jag mest intresserad av hur du är som människa. Jag vill veta vad du har på insidan och jag är rätt säker på att du är likadan.

2 tankar om “Är det förpackningen som räknas?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *