Det står på att göralistan att det ska göras. Det där som du inte vill göra men vet att du behöver få gjort. Gör du det inte så kommer du inte nå det mål du satt eller kunna skapa den tillvaro du drömmer om så se till att sluta låta hjärnan lura dig. För jepp, det är det som händer.

Djävulshorn och hån

Att görapunkten har djävulshorn och hånar dig. Det ser nästan ut som bokstäverna är gjorda av eld och kanske känns det så också för de bränns när du nuddar pappret. Du ser vidare på din lista och plockar en sak efter annan att göra. Du gör. Du slutför och du är nöjd. Otroligt nöjd med allt du fick gjort. Men den där brinnande punkten pockar fortfarande på din uppmärksamhet.

Du låter nöjdheten vinna för du har varit duktig. Det har du verkligen varit på riktigt. Att skjuta upp saker på framtiden eller prokrastinera som det ju heter innebär inte att du är lat utan förmodligen gör du massor men inte just det där som är viktigast. Du vill inte bränna dig så du låter bli.

Vad handlar motståndet om?

Motstånd leds alltid av rädsla eller obekvämlighet. Din hjärna signalerar till dig att det du behöver ta tag i är farligt på något sätt. Farligt för dig, för alla andra gör ju det redan men inte du. Du gillar det helt enkelt inte. Det tar emot i varje del av din kropp för känslan flyttar snabbt från hjärna till kropp och den känslan gör att det blir ännu svårare att börja.

Rädsla är naturligt. Utan rädsla hade vi alla dött för länge sedan. Den ser till att vi håller oss inom det icke livshotande men någonstans i ditt sinne kan du nog erkänna för dig själv att det som står där på din lista inte är något som kommer döda dig. Det kommer förmodligen inte heller få dig att skämmas eller känna dig mindre värd i relation med andra människor.

Sannolikt kommer du känna dig väldigt nöjd när du har gjort det farliga. Förmodligen kommer du känna dig mallig och vilja dansa runt i kontoret och berätta för alla vilket stordåd du just utfört. Och ja, det är ett stordåd för dig.

Hjärnan vill åt belöningen

Och nu ska jag göra det lite mer obekvämt för dig – enda sättet att bekämpa rädsla och obekvämlighet är att bege sig rätt in i det. Gå rätt in i elden för på andra sidan finns dansen och malligheten. Du vill åt den. Eller egentligen vill du åt det som görandet resulterar i men det kommer i andra hand i hur psykologin fungerar.

Hjärnan jobbar nämligen med belöning. ALLTID! Den gör absolut ingenting utan att veta att den ska få något för det arbete den utför. Den är en girig liten jävel kan man säga. Den vill ha resultat och chokladbitar och de ska helst komma snabbt och direkt. Att vänta på belöning är inget den tycker om. Den vill absolut ha ett bankkonto fullt med pengar men just nu skiter den i det. Faktiskt! Just nu vill den bara ha pengarna för att köpa den snygga väskan den såg i skyltfönstret här om dagen.

Förstår du dilemmat. Du vet, du vill men du styrs av en girig hjärna som leder dig på villovägar hela tiden. Så du gör det andra på listan för det ger dig vad du vill ha direkt. Hjärnan har lurat dig. Jepp, du är så otroligt lurad men du har inte ens märkt det. Det enda du har märkt är att du slapp göra det livsfarliga.

Motstånd & belöning hör ihop

Så motstånd & belöning hör ihop. Parar du inte ihop dessa i ditt arbetssätt kommer den brinnande uppgiften aldrig bli gjord. Istället kommer den snart att bränna upp hela pappret. Så vad kan du göra?

1. Låt dig inte luras av faran. Det är inte farligt på riktigt. Det är obehagligt men inget du kan dö av.
2. Om inte känslan NÖJD och mallighet räcker för dig får du komma på en annan belöning. Vad får dig triggad? 
3. Kom ihåg ditt varför? Varför gör du det du gör? Vad är det du vill uppnå? Hur attraktiv är din vision? Det ska räcka för att du ska vilja göra.
4. Motivation är vackert men den kommer inte flygande utan du får skapa den. Disciplin baby. Det äckliga ordet men ack så nyttigt. Har du sagt att du ska göra något, GÖR DET.
5. Du är bra. Du är tillräcklig. Du är kapabel.

Med andra ord. Du har makten. Inte rädslan.

Om du vill lära dig mer om prokrastinering så kan du lyssna på eller läsa boken ”Jag ska bara -konsten att få det gjort i tid”

2 tankar om “Sluta upp med att låta hjärnan lura dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *