För att vara fokuserad på vårt arbete under dagen behöver vi göra sådant som gör att vår hjärna kan ställa in sig på att faktiskt göra bara en sak. Vi har många tankar i huvudet som snurrar runt och det är inte ovanligt att tappa bort sig i sin arbetsuppgift med att göra något helt annat än tänkt.

Hur kan du göra för att skapa förutsättningar för fokus? Antagligen finns det lika många sätt som det finns människor för vi är alla olika. Det här med meditation är lite av en djungel känner jag eftersom det finns så många olika former. Det handlar om mantran, andning, chakran, positioner, yoga, qigong, mindfullness och promenader i skogen.Vad som gör att just du kan sortera dina tankar och hålla fokus behöver du komma fram till genom att prova dig fram.

2013 publicerades en artikel i tidskriften Psychology Today. I den listade de 20 vetenskapligt bevisade skäl till att det är bra att meditera. Här är 7 av dessa:

1. Bättre immunförsvar.
2. Minskad upplevelse av smärta.
3. Minskade inflammationer.
4. Bättre upplevelse av positiva känslor.
5. Minskad risk för depression.
6. Minskad ångest.
7. Minskad stress.

Alla är bra anledningar tycker jag och en viktig sak är att du lär dig  sålla dina tankar. I meditation handlar det om att styra sin tanke på en sak eller mot ingenting. Det är en konst att klara av och för vissa tar det tid att lära sig och för andra är det lätt. Det viktiga är att inte stressa upp sig på att det är svårt att hålla svävande tankar borta utan lägg istället märke till vad som händer efteråt. Hur känner du dig? Vad ger det för resultat? Kan du använda tekniken när du ska fokusera i ditt arbete? Ger det dig en god känsla?

Det finns tusen och en saker som är bra med meditation och det finns kanske lika många till varför det är svårt att meditera. Men prova. Kanske leder det till något du inte kan ana idag. Strunta i att du har svårt att sitta still eller att det är obekvämt att sitta på golvet. Hitta ditt sätt.

Berätta hur du mediterar!

meditation

10 tankar om “Skapa förutsättningar för fokus

 1. Carina / CanasCo says:

  Oj vad jag känner igen mig…. Måste bli bättre på att hålla fokus. En sak i taget. Mina dagliga promenader med hunden tycker jag är ganska meditativa, frisk luft oavsett väder och inget annat som stör.

  • Dorotea says:

   En sak i taget är så väldigt bra. Det går att lära sig och när du gör det kommer du få mer gjort.

   Härligt med hundpromenader. Hundar är bra.

 2. Jessica says:

  Hundpromenader och joggingturer är mitt sätt. Men jag försöker att lära ni att meditera och andas. Är inte mkt för den lugna typen av meditation. Men jag övar:)

 3. Ann says:

  Älskar meditation och retreater utan prat. Jag mediterar mestadels i grupp inom yoga eller med Svenska kyrkan och deras retreater. Men att vara i naturen är väl min vardagliga meditationsstund. Just nu bor jag på Malta så en promenad vid havet och sedan sätter jag mig och bara tittar mot horisonten och hör vågorna slå. Skönt att inte tänka på något, bara vara.
  Tack för ditt inlägg!

  • Dorotea says:

   Retreat utan prat känns som en högre nivå. I grupp i samband med yoga är bra tycker jag men det där med att titta på horisonten låter helt klart bäst.

 4. Helena Dahlberg-Sjöström says:

  Detta är något jag verkligen tycker är viktigt då det hjälpte mig tillbaka efter min utbrändhet. Jag försöker meditera så mycket som möjligt och helst dagligen., men det är inte alla dagar det går. Jag sitter bara i min tystnad och är bara i mig själv

 5. Klara says:

  Bra påminnelse. Jag tänker också att vila för tankarna är att låta dem komma och gå som de vill. Alltså inte att nödvändigtvis sträva efter att fokusera på en sak eller ingenting som man oftast pratar om inom meditation av olika slag. När jag går en promenad eller sitter på tåg/buss utan andra intryck i form av att jag läser eller lyssnar på nåt, då kan mina tankar få tiden de behöver till att komma till ro, bli färdigtänkta och ta sig dit de vill.

  • Dorotea says:

   Jag håller med dig Klara. Att låta tankarna komma och gå som de vill är väldigt skönt. I alla fall så länge inte en tanke fastnar allt för länge. Tåg är en fantastisk plats för meditation!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *