Både du och jag har varit i positionen där vi lovat oss själva att vi ska bli bättre på något. Vi ska skapa en vana. Jag ska läsa minst en bok i månaden, fördjupa mig i ettntressant ämne eller jag ska gå en promenad varje dag. Vi gör det till ett mål eller kanske ett nyårslöfte till och med. Du börjar men efter någon månad så börjar motivationen tryta och du går tillbaka till ditt vanliga mönster.

Skapa en vana på 25 minuter

Det främsta felet som människor gör när en ny vana ska implementeras är att basera den på vilja, viljestyrka, Vilja är superbra. Utan viljan så kommer du förmodligen inte komma igång alls men den går inte att använda som motor genom hela processen för att få något du vill göra till en del av ditt liv – en vana. Det du behöver är en formulerad plan, den kan vara liten, med små steg, delmål, som håller dig ansvarig inför det val du har gjort att förändra. Och nu kommer 25 minuter in i bilden.

Du kanske inte har flera timmar om dagen för att komma in i en vana. Jag har inte det. För att du ska hålla motivationen uppe så hjälper det att veta att det du ska göra inte kommer ta upp en stor del av din tid under dagen. 25 minuter är inte omöjligt att hitta i en dag. I Pomodorotekniken används just 25 minuter för att det finns forskning på att de flesta av oss kan hålla ett fokusspann på 25 minuter. Samma idé kan därför användas för att få till en vana.

25 minuter är tillräckligt med tid för att göra lite
av det du vill göra som en del av din vardag.

Hur du kommer igång med 25-minutersmetoden

1. Välj en tid

Det första du gör är att dedikera en tid under din dag, idag eller imorgon, då du dedikerar tiden till ditt mål. Allt du behöver är 25 minuter. Varken mer eller mindre. När du har valt din tid ställer du ett larm så att du blir påmind om att det är dags.

2. Välj vilket mål du ska jobba med

Börja med ett mål i taget. Ta inte tag i allt på samma gång. Det blir rörigt och så mycket tid är inte 25 minuter. Du vill kunna fokusera och vi fokuserar alltid bäst när vi gör en sak i taget. Bestäm även under hur lång tid du ska dedikera 25 minuter varje dag. Ett förslag är under tre månader.

3. Vad behöver du?

Om du ska få gjort det du vill på 25 minuter behöver du vara förberedd. Vad behöver du för att kunna utföra det du ska utföra? Behöver du en avskild plats? Dina träningsskor? En bekväm stol? Vilket det än är så se till att du har det tillgängligt.

4. Börja!

Börja läsa, promenera, städa. Gör det du sagt att du ska göra. Använd dina 25 minuter till det du bestämt. När dina 25 minuter är slut bokar du in morgondagens 25-minutare.

5. Skapa en struktur

Du gör dina 25 minuter och du planerar in din stund för varje dag. För att ge dig själv tydlighet så vill jag rekommendera att du gör något visuellt. Bocka av på en lista att du gjort dina 25 minuter så att du när veckan är slut har 5 eller 7 avbockningar. När det har gått en månad så kommer du kunna börja se hur ditt mönster ser ut. Vilken dag missar du?

6. Utvärdera!

När du dedikerar 25 minuter varje dag på det här sättet så kommer du märka att det skapar resultat. Någon form av resultat. Men vad är det för resultat? För att du ska kunna fortsätta så behöver du utvärdera och ta reda på vad du lärt dig. Är det detta du vill? Har det blivit en vana? Vad behöver du korrigera? Vad har du blivit extra bra på?

Testa och se vad 25 minuter kommer göra för ditt mål och dina vanor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *