För ett tag sedan fann jag mig stå och stirra på alla kläder på min klädstång som jag har i sovrummet hemma. Jag skulle iväg på ett viktigt möte och kunde inte bestämma mig för vad jag skulle ha på mig. Jag insåg att garderoben var full och det enda jag kunde tänka var: jag har inget att ta på mig. I den stunden bestämde jag mig för att ändra på det men först behövde jag gå på mötet och helst med kläder på mig.

Idag använder svenska folket endast 7% av kläderna i sin garderob. Det är ingenting. Jag tror många av oss känner igen oss i detta. Trots att det finns mängder av kläder och många fantastiskt fina klädkombinationer så använder vi ändå samma kläder för det mesta. Då och då får den speciella klänningen eller skjortan komma fram.

[bctt tweet=”Med en smart garderob sparar du tid på morgonen.”]

Så vad gjorde jag? Jo, jag la alla mina kläder på sängen och började sortera. Jag hade en hög för kläder jag skulle ha kvar, en hög för det jag skulle ge bort och en hög för sådant som var för slitet för att spara eller ge bort. Högen med kläder som jag skulle ge bort blev gigantisk.

När allt var sorterat gick jag igenom de kläder jag bestämt mig för att behålla. Jag kombinerade de till olika outfits för att se så jag hade för olika tillfällen. När jag hade gjort det så hängde jag allt snyggt på klädstången. Det blev sammanlagt 31 plagg kvar och tre säckar med kläder skickades iväg.

Jag rensade även bland mina smycken och mina scarfs. Dessa är inte inräknade bland de 31 plaggen utan ligger utanför den siffran tillsammans med underkläder.

Det du vinner på detta är inte bara att mängden kläder minskar utan du får också mer tid. Du slipper stressa över vad du ska ha på dig. Du slipper leta efter det klädesplagg du vill ha men som spårlöst försvunnit och det blir lättare att hantera tvätten.

Jag slipper i alla fall att fundera så mycket på vad jag ska ha på mig nu. Jag vet vilken outfit jag har för vardagstillfällen, jobbtillfällen och för festligare tillfällen. Det är en befrielse.

Jag har fått inspiration till min garderobsrensning från Project 333 men också från stilcoachen Betsi (de 7% som jag skrev om ovan var det hon som informerade mig om) med Be Yourself.

 

garderoben

Detta inlägg är en del av ”Downshifting Week” En vecka då THE 5 AM ACADEMY tillsammans med Smpl ger dig tips hur du kan trappa ner för hållbar enkelhet och en enkel vardag.

Varje dag kan du läsa två blogginlägg som relaterar till detta med downshifting och varje dag får du två frågor att svara och reflektera kring.

Evenemanget hittar du här.

8 tankar om “Skapa en smart garderob som sparar tid åt dig

 1. Pingback: Om hållbar enkelhet  | a Lady & a Tramp

  • Dorotea says:

   Det blir så mycket enklare och man slipper frustrationen när man ska komma på vad man ska ha på sig. Väldigt skönt.

   Gott Nytt År till dig också!

 2. Frida G Svensson says:

  jag hittade hit via better bloggers länklista! jag håller helt med! man samlar på sig massa kläder men som sedan inte kommer till användning! verkligen jättetråkigt! bra inlägg! Kram på dig

 3. Helena FREEDOMtravel says:

  Vet inte om min kommentar kom fram? Kolla gärna i skräpposten! Provar igen utan att ange webbadress…

  Skönt att inte ha för mycket grejor! Vi flyttade från lägenhet till husbåt – då rensade vi ut massor. Sedan la vi ner de flesta kläderna i ett förråd när vi reste Europa runt i vår husbil. När vi kom hem var det vattenskada i förrådet… MEN det är lättare att hitta bland kläderna nu! Hittade hit via Better Bloggers länkfest.

  • Dorotea says:

   Att åka iväg så kan jag verkligen tänka kräver en hel del tanke i vad som får följa med. Man märker också snabbt hur lite man faktiskt behöver när man är såpass begränsad.

   Välkommen hit!

 4. Pingback: Lantis mitt i stan blir årets strävan – Dorotea Pettersson, Personal Planner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *