Hej i sommaren!

Det som snurrar mest i mitt huvud just nu är det här med semester som egenföretagare. Det snurrar inte enbart i mitt huvud har jag märkt utan även i flödena i mina sociala medier.

Semester för egenföretagare

Jag är inte ensam

Jag har ju såklart många egenföretagare i mina flöden i sociala medier och jag ser att många av dem försöker komma underfund med hur det ska gå till att ta semester. Det går men det kräver ju lite planering och har man inte tänkt på det så blir det både stressigt och laddat med oro. Det vill vi ju slippa tänker jag.

Det finns inget rätt sätt i den här frågan mer än att det är viktigt att vila och faktiskt låta bli att skriva långa att göralistor. Alla behöver en paus då och då och så även jag och du som driver eget företag. Vi som inte har någon annan att lägga över arbetet på. Vi som har så mycket ansvar och så många som litar på oss. Och jepp, så där kan jag hålla på i en evighet.

Semester för egenföretagare

Du väljer din sanning

Du väljer själv vad som är sant. Om du tror att de som följer dig i sociala medier inte kan vara utan dig ja, då är det nog så. Det hela går att vända på såklart. De som följer dig är också människor med jobb som tar ledigt och de förstår vikten av ledighet.

Jag är expert på att inbilla mig att jag är oumbärlig men jag vet ju att det inte är sant. Klart ni klarar er utan mig. Det vore ju inte sunt annars. Jag är såklart superglad att ni följer mig och tycker om det jag gör och jag kommer fortsätta ett bra tag till men semester det behöver jag ha.

Semester för egenföretagare

Semester för mig

För mig innebär semester att vara med min familj. Jag älskar mitt jobb men min hjärna behöver annat än bara jobb. Jag behöver äventyr, natur, kramar och sömn. När jag får det kommer kreativiteten och då mina vänner brukar det hända grejer. Utan den kreativiteten skulle mitt företag inte funnits och kreativiteten kommer i lugna perioder.

Semester för egenföretagare

Hur gör jag då?

I år har jag valt att ta semester hela juli. Jag kommer inte stänga ner mina sociala medier men jag tänker minska min arbetstid till en dag i veckan. Min plan är att arbeta på tisdagar, vilket det är idag. På tisdagar kommer jag lägga hela dagen till arbete och resten av veckan gör jag semestersaker. Sedan är det såklart så att det är okej för mig att jobba vid andra tillfällen också beroende på vad som händer i familjen.

Det viktiga här är att det är ett val och en inställning. Om du väljer att du vill ha ledigt och ställer in dig på att det är okej att du är det då kommer det fungera. Om du däremot känner att semester är nödvändigt men att det inte alls kommer att fungera och allt kommer bli pannkaka, då blir det jobbigt. Ge dig själv tillåtelse att vara ledig. Även om du inte känner att du har allt på plats.

Jag har faktiskt inte förberett något i år. Det jag har gjort är att jag har gjort en väldigt tydlig plan över vad jag vill ha klart i juli och hur jag vill vara närvarande i sociala medier. Den planen bygger på att jag kan jobba en dag i veckan och ändå få det gjort. Den är optimistiskt tilltagen det kan jag erkänna men jag är medveten om det så planen får se ut så.

Jag vet redan nu att jag har ett par  extra dagar under juli som jag kommer kunna arbeta, om jag vill, då familjen gör annat. De dagarna ger mig en känsla av kontroll. Kanske väljer jag att titta på Netflix hela dagarna då men återigen, det är ett val. Och det att jag vet att de dagarna finns där gör att jag kan leva med en optimistisk plan.

Du får ta semester

Vad vill jag ha sagt? Jo, du får ta semester. Du får minska din närvaro i sociala medier. Du får lägga dig i hängmattan med en bok och helt släppa att du har ett jobb, ett företag du driver. Du får det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *