planering
Så här förfinar du dina mål
2020 är igång och livet är antagligen inte så annorlunda från hur det var i december 2019. Riktigt så snabbt sker inte förändring. Det är lätt att tänka att nu är det nytt år så nu ska allt förändras vilket det absolut kan men inte över en natt.
Satte du några mål inför 2020? Känns det som de är lätta att förstå och lätta att ta tag i? Jag vill gå igenom en checklista för hur du förfinar dina mål. Med förfina menar jag att gå från den där stora idén om att förändra något eller påbörja något nytt till att det är en tydlig konkret plan som du kan agera på. Ett mål är så mycket mer än en idé.
Checklista: Så här förfinar du dina mål
- Något stort och fluffigt
- Gör det begripligt
- Varför är detta viktigt för dig?
- Finns det hinder på vägen?
- Dina delmoment
- Tidsplanering
- Ditt första steg
- Berätta om ditt mål
- Fira dina framgångar
Förverkligade drömmar förankras i nuet så det du tänkte från början kanske du inte riktigt kommer ihåg.
Något stort och fluffigt
Många gånger är ett mål stort och fluffigt till en början. Du har en tanke. Du skriver ner den. Den finns där på pappret men ännu betyder det inte så mycket.
Det fluffiga stora är bra. Det är jättebra. Det är fantastiskt att det står där på pappret men nu väntar det på att förfinas. Det väntar på att bli konkret, begripligt och genomförbart. Ord på ett papper är inget mål förrän du verkligen förstår vad det betyder och hur du ska göra.
Det fluffiga är din dröm, din vision, det vackra du vill göra. Behåll det. Det är kul att läsa när du går i mål. Förverkligade drömmar förankras i nuet så det du tänkte från början kanske du inte riktigt kommer ihåg.
Gör det begripligt
Det du gör efter du har skrivit ner det första du tänker är att du tar det fluffiga och stora och formulerar om det. Du formulerar det till en konkret begriplig mening.
Konkret betyder att det ska vara tydligt. I det här fallet gärna övertydligt. Det ska inte finnas några tveksamheter om vad målet handlar om. Vem som helst ska kunna läsa din mening och direkt förstå vad det är du vill uppnå utan någon hjälp av fluffet. Fluffet finns ju ofta där för att det ger en känsla av tydlighet.
Använd ord som du förstår. Som är dina egna.
När meningen är skriven fortsätter du med att skriva en förklaring. En längre definition helt enkelt. Den är mest för att du behöver formulera för dig själv vad det egentligen handlar om.
Vem som helst ska kunna läsa din mening och direkt förstå vad det är du vill uppnå utan någon hjälp av fluffet.
Varför är detta viktigt för dig?
Ditt mål är nu begripligt för dig och för vem som helst som får läsa det. Det är jättebra. Nu är det dags för dig att svara på frågan ”VARFÖR?”. Varför är målet du skrivit viktigt för dig? Varför har du bestämt dig för att göra det här?
Din motivation och din drivkraft bor i ditt varför och därför är det nödvändigt att du svarar på frågan. Om du inte vet varför så blir det väldigt svårt att genomföra. Ditt varför är det du kommer tillbaka till hela tiden under processen. Ditt varför är där du förankrar ditt mål och där du hittar tillbaka till meningen när det blir motigt.
Finns det hinder på vägen?
Det händer oförutsedda saker på vägen eller så vet du redan i förväg vad som kommer hindra dig från att gå vidare. Du kanske har försökt att uppnå det här målet tidigare. Ett hinder är inget att göra en stor sak av. Det är överkomligt i de flesta fall.
Ett hinder kan man sänka så det går att gå över och går det inte att sänka så hoppar man över och ibland finns det en väg runt. Men för att du ska kunna hantera hindret när det dyker upp så är det viktigt att du är medveten om att det kan dyka upp. Att vara medveten gör det hela enklare.
Självklart kan du inte förutse allt men bara genom att redan från början erkänna att det kommer dyka upp hinder så har du hjälpt dig själv.
Ett hinder är inget att göra en stor sak av. Det är överkomligt i de flesta fall.
Dina delmoment
Du har stenkoll nu. Du har ditt mål och du vet med säkerhet varför detta är viktigt för dig. Nu är det dags att rita kartan – vägen till målet. Det gör du genom att bryta ner målet i flera moment. Vad ingår i ditt mål som du ska uppnå? Du har ett slutmål men det finns alltid moment inom målet du valt. Vilka är dessa?
Du radar upp dina moment efter varandra och kan då se vad du behöver göra och i vilken ordning. Det hjälper dig att ta stegen framåt.
Tidsplanering
Målet är klart och vägen mot målet också. Nu ska du bestämma dig för när det är dags att börja och även sätta en sluttid. Din sluttid kan ligga nästa vecka, om tre månader eller om ett år. Det beror helt och hållet på vad det är för mål du har satt. Det finns kortids- och långtidsmål.
När du har bedömt en början och ett slut så sätter du deadlines på de olika delmomenten. Tanken med detta är att du ska se hur mycket arbete du behöver lägga in för att nå ditt mål. Du avgör själv vad du har tid till så det är viktigt att du verkligen är rimlig med hur mycket tid du avsätter. Det ska matcha din faktiska tidsanvändning i vardagen.
Ditt första steg
Du har dina delmoment och du har definierat dess innehåll. Alltså vad det är du ska göra inom varje moment. Nu är det dags att bestämma vilket ditt första steg är. Hur ska du börja?
Hur peppad du än må vara inför ditt beslut att starta din resa mot målet så har motstånd en tendens att krypa in så där försiktigt och lite från sidan. Du märker det knappt. Motstånd handlar ofta om rädslor, lathet, osäkerhet på din förmåga eller att du du är rädd för att resultatet inte ska bli som du tänkt dig.
Var ärlig med dig själv. Du är inte ensam om de här känslorna. De har vi alla i olika mått. Det som gör skillnaden är att lyssna på sig själv men att inte stanna i grotta ner sig i känslorna utan att acceptera att de är där och sedan gå och göra. Hela skillnaden ligger i att göra ändå.
För att underlätta det hela så du inte stannar kvar i motståndet är just att definiera ditt första steg. Vad ska du göra för att kicka igång processen? Går det att göra på ett roligt sätt? Kanske kan du bjuda med dina bästa vänner som i en kick-off eller fira första steget med en god middag. Det som passar.
Motstånd handlar ofta om rädslor, lathet, osäkerhet på din förmåga eller att du du är rädd för att resultatet inte ska bli som du tänkt dig.
Berätta om ditt mål
Att ha ett nätverk av människor som stödjer dig gör stor skillnad. Någon som peppar dig, hjälper dig och kanske till och med följer med dig vid vissa tillfällen i processen.
Här kan du återigen göra det hela till en kul grej. Ställ till med kalas. Köp hem fina heliumballonger, bubbel och bjud in dina vänner. Det kan vara en kombination med första steget.
Det är ju aldrig fel med fest.
Fira dina framgångar
Och du! Glöm inte att fira längst med vägen. Fira varje gång du gör ett framsteg. Varje gång du vänt en motgång till handling. Varje gång du gjort klart ett delmoment och gått vidare till nästa. Varje gång du ser minsta lilla resultat.
FIRA!
Och när du går i mål då ska det märkas. Konfetti ska inte på något sätt vara uteslutet vid målgång.