Varför ett rött läppstift gör mig rakryggadVet ni, idag känner jag för att skriva om läppstift. Det kan ju kännas lite väl långt ifrån det jag i vanliga fall skriver om. Vilket är helt rätt. Vad har läppstift med planering och tid att göra? Absolut ingenting men läppstift gör mig glad och att jag är välmående gör att jag använder min tid bättre. Långsökt? Nej, faktiskt inte.

Varför ett rött läppstift gör mig rakryggadEn historia om min mamma

Min mamma är inte sminkad om hon inte har läppstift. Hon går inte utanför dörren utan att först se till att det röda läppstiftet är på plats. Så har det alltid varit och jag har skrattat åt det. Hur kan det där läppstiftet vara så viktigt? Ju äldre jag blir desto bättre förstår jag och mer och mer lik min mamma blir jag i detta beteende. Jag kan vara helt osminkad i övrigt, men läppstiftet åker på.

Min syster och jag brukar skoja om mamma rätt ofta. Hon ringer oss och berättar att hon är sjuk och eländig och att det är synd om henne och vi bekräftar. Alla är nöjda. Någon dag senare, ibland bara några timmar senare, ringer hon och säger: Nu har jag läppstift på mig! Då vet vi att hon mår bättre. När man är frisk har man läppstift.

Varför ett rött läppstift gör mig rakryggadLäppstift gör mig rakryggad

Och jag måste säga att jag tror stenhårt på det där. Om jag klär på mig i fina kläder, fixar till håret, sminkar mig eller målar läpparna gör det skillnad. Det inger självförtroende. Gör mig rakryggad. Det gör att axlarna sjunker och energi portioneras om i kroppen på något sätt. En tung morgon kan vändas av en dusch och en snygg klänning.

Det handlar om något psykologiskt

Kanske låter det fåfängt men jag tror det ligger något psykologiskt här. Det här med hur man uppfattar sig själv. I myskläder en regnig dag kanske det är svårt att vara peppad och energisk i sitt arbete. Det kan vara svårt att skapa energigivande innehåll till sina kunder. Men om man stiger upp, klär om och sätter sig vid skrivbordet blir energin en annan.

Varför ett rött läppstift gör mig rakryggadLer du i telefonen?

Det är samma som att den du pratar med i telefon hör om du ler. Och det är samma som att du kommer låta mer självsäker och tydlig i ditt budskap om du står upp när du pratar i telefon än när du sitter ner. Det är samma som att jag när jag coachar, över telefon, ser ditt ansiktsuttryck genom att verkligen lyssna på det du säger men framför allt det du inte säger. Vi utstrålar energi genom små förändringar vi gör med kroppen, med leendet och med det röda läppstiftet.

Varför ett rött läppstift gör mig rakryggadLäppstift gör mig frisk

Så frågan blir: Tar min mamma på sig läppstift för att hon är frisk eller för att det gör henne frisk? Jag tror det är både och. Klart man inte blir frisk. Det vore ju fantastiskt om det vore så men något händer och den känslan räcker en bra bit.

Jag har insett att läppstift påverkar mig också. Inlärt beteende eller sanning? Det spelar ingen som helst roll för det gör skillnad i min vardag. Skillnad på ett positivt sätt och det är allt som betyder något. Om lite läppstift kan få mig att komma igång med mitt arbete en deppig höstdag så why not. Om jag känner mig snyggare, mer självsäker och gladare när jag målar på rött på läpparna när jag ska iväg någonstans så tänker jag att det är bra.

Rött läppstift någon?

Vad är ditt läppstift i ditt liv? Du kanske har något annat än just ett rött läppstift. En viss blus, ett halsband, en penna eller ett citat/mantra. Vad ger dig den där känslan du behöver för att känna dig rakryggad?

8 tankar om “Varför ett rött läppstift gör dig rakryggad

 1. Efwa says:

  Håller med om att läppstift verkligen lyften en. Supersnygg färg du har på ditt. Skulle kanske se helt annorlunda ut på mig men jag undrar ändå vad det är för märke och vad färgen heter?

 2. Helena Roth says:

  Läppstift har varit mitt läppstift, om du förstår. Sen gick jag över till örhängen. Nu… inte säker på att jag har något ”läppstift” längre så att säga.

 3. AngelicasVärld says:

  Men va vacker du är! Klart du ska ha rött läppstift, speciellt om det får dig att känna dig extra fin, lite mer rakryggad och då kunna ge det där lilla extra. Jag har nog inget ”rött läppstift” som jag kan peka på med rak ärm…måste fundera på den. Men TACK för tanken, ska helt klart ta mig till den och fundera ut på vad som gör mig mer rakryggad 😉

 4. Malin Lundskog says:

  Tror att smink över huvud taget är mitt röda läppstift 🙂 Däremot inte rött läppstift … Du är skitsnygg i ditt! Tänker väldigt mycket på det här när mina söner får på sig kavaj (vilket har hänt kanske tre gånger i deras respektive liv;-) – jäklar vad de sträcker på sig!

 5. Caroline says:

  Jag tror 100% på detta. När jag känner att jag behöver en självförtroende-skjuts, till exempel vid mingelträffar som kan vara lite jobbiga, då åker läppstiftet på. Fast jag föredrar ett som är lilavinrött, även perfekt nu till hösten – istället för klarrött. Jag märker också att jag ler när jag gör telefonintervjuer för artiklar jag skriver, och sedan när jag avslutar samtalet så undrar jag lite vem jag förvandlades till under samtalet. För det är egentligen inte mitt riktiga jag utan någon mycket mer engagerad, driven och positiv. Och det kan vara bra att förvandlas till den personen i vissa sammanhang. Jag har även en speciell ring jag brukar ha på mig när jag vill ha lite tur, exempelvis vid jobbintervjuer. Då känns det som att det kommer gå extra bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *