För att jag ska kunna sätta mina intentioner för året behöver jag se bakåt. Jag behöver reflektera över vad jag har lärt mig och vad av det jag vill ha med mig in i det nya året. Det kan jag göra med mallar och diagram men i år vill jag fokusera på att svara på några frågor som jag tänker jag ska ge mig lite riktning.

Reflektion inför 2021

Eftersom jag vill ha mer känsla och vara mindre konkret och eftersom mitt ledord för 2021 är meningsfullhet så tänker jag att frågor om vad jag önskar, drömmer, vill, borde vara i fokus. Jag tänker svara på de sex frågorna som jag delade med mig av i blogginlägget ”2021 – ett år med meningsfullhet”.

Jag kommer inte ge er allt jag skrivit ner. En del är såklart privat men jag kan i alla fall ge er en glimt av vad jag tänker.

1. Vad älskar jag?

Åh, jag älskar människor. Jag älskar samtal och att klura på vad som ska hända framåt. Jag tycker om att starta upp projekt och jag fullkomligt älskar att bygga företag.

2. Vad är jag bra på?

Hmm, jag är bra på att peppa människor och jag är bra på att vara glad. Jag är bra på att se helheter där andra enbart ser en mindre del. Jag är bra på att vara positiv när andra inte riktigt orkar och jag är bra på att hålla ihop när andra faller.

3. Vad saknar jag?

Jag saknar lugn. Mmm, jag har stressat på för mycket och behöver verkligen hitta lugnet och stillheten. Jag saknar att sitta ner och inte ha tankarna spretande åt alla håll. Det har varit många år av företagande som gjort att splittringen i huvudet har blivit för stor. Jag behöver landa och det känns som att 2021 är året då jag kommer kunna göra det. Jag har lagt grunden nu. Mer än så.

4. Vad mår jag bra av?

Jag mår bra av ensamhet och jag mår bra av sällskap. Jag behöver en bra balans mellan de två. Jag mår bra av att röra på mig men jag får också ont av det Jag mår bra när jag får göra det jag tycker om att göra och som ger mig rätt energi. Vad det är mer exakt får jag jobba fram bättre framöver. Jag tror att det är framför allt här som meningsfullheten kommer att bo.

Jag mår bra av att vara utomhus men det är jag alldeles för lite. 

5. Vad vill jag känna?

Tillbaka till samma svar som tidigare. Jag vill känna lugn men jag vill också känna mer inåt. Jag vill bli bättre på att utrycka känslor och för att det ska bli möjligt behöver jag släppa på väl intränad kontroll. Och jag vill känna att jag tar mig framåt utan att behöva vara så himla konkret. 

6. Vad har jag sagt att jag ska göra när jag får tid?

Hmm, jag brukar ju ha tid men det jag alltid säger är att jag vill läsa mer. Det är ett mål jag sätter upp varje år men aldrig uppnår. Det handlar inte så mycket om tid utan om hur jag valt att prioritera. Det handlar också om det där lugnet som jag söker. Det är svårt att läsa om hjärnan inte kan fokusera utan hela tiden är på väg åt ett annat håll.

Jag brukar även säga att jag vill skriva mer och att det inte blir av handlar om samma sak som läsandet.

Jag skulle kunna tänka mig åka på spa och sova över på hotell men det är snarare något jag inte tar mig tid till även om den finns.

Men det jag är helt totalt kass på är att vara utomhus.

Nästa steg

Nästa steg är att ta det jag svarat och skapa intentioner/mål av det. Jag behöver veta vad jag ska fokusera på och hur det ska bli en del av min vardag.

Så här kan det se ut om jag benar ner det:

1. Vad älskar jag?

Här behöver jag inte ändra på speciellt mycket. Detta är vad jag gör i mitt jobb.Jag hjälper andra bygga företag och jag bygger egna företag. Jag pratar med människor i coachning och i utbildningar jag håller i. Så ja, här fortsätter jag som jag gör. Kan kanske skapa någon kurs eller liknande om jag får lust.

2. Vad är jag bra på?

Samma här. Jag behöver inte sätta direkt fokus på detta eftersom det är vad jag gör både i mitt jobb och privat.

3. Vad saknar jag?

Här krävs åtgärder. Jag vill ha lugn eftersom jag har stressat så mycket men också för att jag har en popcornhjärna och behöver få den att stillas. Det jag först tänker är att mina arbetsdagar ska bestå av fler pauser. Jag är bra på pauser men de är inte direkt meningsfulla. Mer känsla i pausera och mer inåtfokus. Hur? Det ska jag klura fram men en och annan ceremoni skulle jag tro.

4. Vad mår jag bra av?

Den traditionella balansen. Haha! Här märks det att mitt jobb har ändrats för jag har inte behövt tänka så mycket på detta alls. Hur som helst så går den här ihop med den förra punkten. Det är här åtgärderna ska in och det ska göras genom att känna efter och leta nålar i höstackar. Jepp, meningsfullheten vill tydligen gömma sig för mig så jag får med hitta den i stillheten som jag ska träna fram i år. Du hör…det är ett litet moment 22 här men jag gillar utmaningar så det ska nog gå utmärkt det här.

5. Vad vill jag känna?

Här blir det kontroll i fokus eller rättare sagt att släppa kontroll. Lyssna på intuitionen och känsla och inte alltid på logik och förnuft. De får gärna kombineras men känslan vet jag har en tendens att väga tyngre hos mig. För att jag ska lära mig släppa kontroll har jag plockat in kristaller och tarotkort. Konsigt? Ja, kanske men ceremonier har fungerat i alla tider så det gör de nu också tänker jag. Vad det blir får vi se. Jag hoppas att du vill hänga med på den här delen av 2021. Jag tror nämligen att du kommer märka av den.

6. Vad har jag sagt att jag ska göra när jag får tid?

Den här tror jag kommer som ett resultat av punkt fyra och fem. Om jag finner det jag vill finna så kommer jag anpassa min tid efter det viktiga. Det kan inte bli på något annat sätt.

Intentionen för 2021

Jag har inte formulerat min intention än. Den har inte helt kommit till mig men jag tror den kommer innehålla ord som släppa kontroll, mer känsla, intuition och meningsfullhet. Vi får se. Det kommer när det kommer. Sa jag att jag behöver släppa kontrollen?

Vad säger du? Känns det svårt? Ja, det är lite svårt men när du väl sätter igång så sätter pusselbitarna sig på plats. Det kommer med orden du skriver och känslorna du känner.

PS 1 Tycker du att jag pratar för lite om familjen i mina svar? Oroa dig inte. Där fungerar saker som jag vill för det mesta så jag behöver inte lägga så mycket fokus på det.

PS 2 Om du vill kan du lägga in detta i en tabell, som ett rutsystem, om det känns mer tydligt för dig.

En tanke om “Reflektion inför 2021

  1. Pingback: Liten hemläxa – och reflektion inför 2021 – Ebba Kleberg von Sydow

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *