Räkna baklänges

Du har en större uppgift att ta tag i som du känner på dig kommer ta en hel del tid. Deadline är satt så du vet exakt när det behöver vara klar, men när ska du börja? Att beräkna tidsåtgång är helt klart en konst. Det tar inte lika lång tid för mig som det gör för dig så det går inte att utgå ifrån någon färdig matris. Tyvärr. Det vore helt klart skönt men lugn i stormen. Jag har ett litet knep som jag kallar ”räkna baklänges”.

Se över alla moment

Att beräkna hur lång tid något ska ta går att göra genom att börja vid slutdatumet men först är det bra att se över de olika delmomenten i uppgiften. Vilka moment ingår för att du ska ta dig från a till b? Information kanske ska samlas in, projektgrupper samordnas, möten ska planeras och svar inväntas från andra parter. Utöver allt detta kan du nog räkna med att någon är sen med något du behöver eller så kanske du blir sjuk och även det behöver räknas in i kalkylen.

Räkna baklänges

Räkna baklänges

När du har alla moment kan du se dem som en tidslinje med delmål och det är nu du börjar räkna baklänges. Du har din deadline. Den har du koll på. Titta på alla momenten från slutet och bläddra bakåt i kalendern. Sätt datum för när varje sak behöver vara klar och när du kommer till moment nummer ett så har du ditt startdatum. Nu vet du när du ska börja.

Nu när du har ditt startdatum gäller det att du faktiskt påbörjar arbetet vid denna tidpunkt. Det vore synd att inte testa om du har beräknat rätt. Vi utgår många gånger från erfarenhet när vi försöker oss på konsten att avgöra hur lång tid något kan tänkas ta. Därför är det bra att du håller dig till din plan så att du nästa gång direkt vet hur mycket tid du behöver. Se det som en utmaning om uppstart är svårt och är det så att du inte är den som triggas av ett tävlingsmoment så bestäm en belöning vid varje delmoment. Det är två sätt att motivera sig själv så att arbetet känns lättare att komma igång med.

Räkna baklänges

Har du koll på tiden?

Är du en person som känner av direkt hur lång tid något tar eller är du den som upplever det som svårt? Berätta gärna hur du gör och släng gärna in en kommentar om hur du motiverar dig själv att faktiskt sätta igång.

Räkna baklänges

6 tankar om “Bli proffs på att nå deadline. Räkna baklänges

 1. Helena Roth says:

  Jag faller oftast på ”gäller det att du faktiskt påbörjar arbetet vid denna tidpunkt”… Och sen får jag jobba häcken av mig för att nå deadline på alltför krympt tid. *kanske lär jag mig någon gång*

 2. Magnus Blixt says:

  Jag erkänner att jag är dålig på att räkna baklänges. Eller iaf komma igång. Eller kanske snarare så att jag kommer igång men ofta kommer av mig. Tack för påminnelse!

  ”Det är tur sista minuten finns, så något blir gjort…”

  • Dorotea says:

   Halva arbetet blir gjort på 80 % av tiden och så kan du räkna ut själv hur mycket tid du har kvar till den andra hälften. Det är det vanligaste. Sista minuten kan vara bra så länge inte allt görs då. Då blir det tufft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *