Hur vet du att du prokrastinerar?

Hur vet du om du prokrastinerar? Har du läst en definition för ordet någon gång? Prokrastinering är inte ett svenskt ord från början och faktiskt är det inte många svenskar som vet vad ordet betyder men det planerar jag att ändra på. Vi behöver ett ord som samlar ihop uttryck som, skjuta upp, surdegar eller senareläggning. Detta ord är att prokrastinera.

Prokrastinera kommer från latinets pro crastinus som betyder till morgondagen. Det vi ska göra idag väljer vi istället att göra imorgon.

Blandas ihop med annat

Fenomenet att skjuta upp saker på framtiden blandas ibland ihop med att vara dålig på att fatta beslut eller med att vara ineffektiv. Detta är inte samma sak.

Fatta beslut
Alla kan vi ha svårt att fatta beslut ibland och därför känna att en extra dags betänketid kan vara skönt. Det finns ju en anledning till att man säger ”sova på saken”. Man vill helt enkelt vara säker på att beslutet är rätt. Det är inte att prokrastinera. I alla fall inte om informationen om det tagna beslutet meddelas inom ramen om av den deadline som kanske finns.

Ineffektivitet
Och en person som har en tendens att prokrastinera är inte automatiskt ineffektiv snarare tvärtom många gånger. Problemet är dock att personen får mycket gjort men inte rätt sak.

En definition

För att falla inom ramen av prokrastinering behöver tre parametrar uppfyllas:

 1. Någonting behöver göras och det ligger i ditt intresse att få det gjort. Det leder till negativa konsekvenser om du inte gör det.
 2. Det finns en given tidsram för uppgiften. Du prokrastinerar när du inte genomför uppgiften i tid, trots att det finns en deadline.
 3. Du skjuter medvetet upp en viktig uppgift. Du väljer att inte ta tag i uppgiften, trots att du vet att du borde.

Finns dessa tre med då är det prokrastinering du sysslar med. Alltså, du har något som ska göras och du vill att det blir gjort eftersom det är viktigt för dig. Du vet att det ska vara klart om två veckor och trots detta skjuter du upp att börja om och om igen.

Prokrastinering. En definition

Köp boken

Dåså. Då vet du vad prokrastinering faktiskt är. Vill du veta mer om det? Då ska du köpa boken Jag ska bara – konsten att få det gjort i tid. Där går jag igenom det psykologiska bakom varför vi prokrastinerar och så får du hjälp att hitta sätt att själv bli bättre på att ta tag i dina uppgifter direkt.

5 tankar om “Hur vet du att du prokrastinerar? En definition

 1. Monica says:

  Tack för boken Dorotea,
  den är verkligen bra. Jag sträckläste och nu jobbar jag med verktygen. Det var mycket jag redan visste, såklart, men också en del nytt som var lärorikt.
  Lycka till med nästa bok du sätter tänderna i. <3
  Monica Z

 2. Gunnar F Novik says:

  ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på det yttersta och dog verkligen….” Min favorit-gravsten. Ibland är prokrastinering något gott, men bara om du valt det självmant.

  • Dorotea says:

   Den gravstenen är riktigt kul. Och jag håller med dig, prokrastinering kan vara bra så länge man själv är medveten om att det är det man håller på med och när man inte gör det med alla man gör. Gör man det med allt blir livet tufft.

 3. Ingela says:

  Bra inlägg. Jag tror också att mycket handlar om tid att vi behöver få fundera en stund till över problemet innan vi får det gjort. Det kan vara alltifrån att inhämta ny information till att kanske bestämma sig för att nej, det ska jag inte göra. Jag älskar böcker som får mig att bli effektivare. Jag ska spana in din.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *