Ska du starta ett projekt? Kanske är det dags att dra igång odlingssäsongen eller så funderar du på att starta företag? Vad det än är så behöver du någon form av projektplanering.
Välj om du vill lyssna i podden eller om du vill läsa nedan
Det behöver inte vara krångligt
Jag har märkt att många backar när jag börjar prata om projektplanering. Varför? Jag tror det är för att det låter så väldigt stort. Som något superproffsigt som behöver ha sida efter sida snyggt uppradat i ett dokument. Gärna med grafer och grejer. Nu överdriver men det upplevs läskigt. Det är inte så stort. En projektplanering behöver inte vara mer än en översikt på ett papper men det kan också vara det där stora. Det beror såklart helt på om det är ett hemmaprojekt eller ett projekt på jobbet.
Vad är en projektplanering
Hur som helst så är en projektplanering som en planering som är lite mer detaljerad och som har en tidslinje. En början, en mitten och ett slut kan man säga. Som vilken story som helst för ett projekt är som en berättelse. Du börjar med en inledning om vad det hela ska handla om. Du berättar om de olika delarna, karaktärerna, och går sedan vidare med att berätta om innehållet, vad som händer. Till slut knyter du ihop säcken med ett resultat. Under tiden är det toppar och dalar. Det händer spännande oväntade saker och annat är precis som du har tänkt. Tiden går snabbt ibland och ibland väldigt långsamt. MEN allt finns där. På pappret så det är bara att följa.
Det här är en projektplanering
Vad ska en bra projektplanering innehålla? Det är som ett mål ska innehålla kan man säga. De är inte så olika.
En beskrivning: där berättar du vad projektet går ut på och vad det tänkta resultatet ska vara. Vad är visionen och vilka ramar har du att hålla dig inom.
Identifiera uppgifterna: Vad kommer du behöva göra? Vilka är momenten? Vad behöver du för verktyg för att hålla reda på det du ska göra? Koppla samman de olika momenten med projektets syfte och mål. De behöver vara sammankopplade. Möter inte uppgiften syftet/målet så ska den inte vara med.
Koppla samman uppgifterna: Se över uppgifternas karaktär och se hur de hänger samman med varandra. Det hjälper dig att förstå hur lång tid varje moment behöver och hur mycket av din energi som kommer krävas. Tid och energi behöver ju inte alltid vara likställt. Var noga med när momenten ska påbörjas och avslutas?
Tidsåtgången: Vad är den tänkta tidsåtgången och hur väl stämmer det med vad du beräknar att varje moment ska ta? De här stämmer inte alltid överrens nämligen. Räkna och se till att det blir rimligt.
Resurser: Vilka resurser har du? Vad har du för material, budget, människor, lokal och så vidare. Kolla av vad du redan har och vad du behöver ta hjälp med. Det är viktigt att veta från början.
Se projektplanen som en skiss. Det går alltid att ändra och justera. Verkligheten och det på pappret stämmer inte alltid överrens med varandra.
Projekt jobbcoachning (engen alltså).. Skulle behöva lägga en plan för det.. Idéer på hur?
Är på en jobbcoachfirma för att lära mig ”ta mig in bakvägen” till yrken och arbetsplatser som inte vet att de behöver mig ännu.. Kursen är nog bra men som pedagog sitter jag aldeles för mycket och funderar på coaches roll och typ av ledarskap.. Och på hur övriga i gruppen tar emot vad som sägs och inte osv osv.. Känns både snurrigt och (över)mäktigt just ju.. Behöver formulera mina egna tankar och syften just nu!.. 🙈🙈
Försök med att bara skriva ner allt du tänker först och se om det går att sortera. Det där är inte helt enkelt men du som pedagog har en magisk kraft när det kommmer till att se och analysera. Det vet jag. Och behöver du hjölp så boka coaching med mig så pratar jag mer än gärna om detta med dig.