Professionalitet – mitt ledord 2023! Hårt och kantigt eller hur? I alla fall om det ska vara det ledord som ska leda mig under 2023. Det kändes så när det ramlade i knät på mig.

(Längre ner i inlägget kan du ladda ner en kostnadsfri e-bok om ledord)

Ordet studsade tillbaka

Jag försökte skjuta ifrån mig ordet flera gånger men det studsade tillbaka. Till slut insåg jag att det inte är någon idé att mota bort det längre utan istället ge det plats att landa och det visade sig att det skulle landa fint. Detta trots dess hårdhet och kantighet. Vad betyder ens professionalitet? Det fick jag tänka på länge kan jag säga. Inte för att jag inte förstår vad ordet betyder utan vad ska det innebära för mig.

Professionalitet, vad betyder det ens?

Ett ord kan betyda så mycket beroende på hur det används men också förändras under tiden som det används och det fick jag märka medan ordet landade hos mig. Till en början kändes det helt fel. Det hade ingen koppling till orden från föregående år och jag fick en känsla av hybris. Ska jag gå runt och tycka att jag är proffsig? Det gav mig ingen bra känsla alls.

Till slut landade jag i att det hela handlar om hur jag själv vill förhålla mig till mitt arbete. Inte för att jag inte har varit professionell tidigare utan snarare att jag inte varit bra att värdera mig själv i det arbete jag gör. Jag ifrågasätter mig själv mycket och får ofta känslan av att jag inte kan tillräckligt, fast jag egentligen vet att jag kan mer än tillräckligt. Jag har gått ifrån perfektionism för länge sedan men mina tankar om mina färdigheter har inte lämnat perfektionistmappen i hjärnan.

Ordet professionalitet kommer att hjälpa mig att värdera mig själv högre. Ordet kommer även att hjälpa mig att förhålla mig till de olika sammanhang jag hamnar i när jag arbetar. Jag möter mycket människor och jag har många samtal med människor jag aldrig har träffat. Det kräver en viss kompetens att hantera det. Jag känner att jag vill hitta min nivå av proffsighet helt enkelt. Den som passar mig som person men som också är lämpad för de möten med människor som jag hamnar i.

Relationen till min titel

Det att jag sitter som Vice VD i ett bolag medför en viss nivå av trovärdighet och för att jag ska kunna känna att jag kan möta den i relation till andra människor så behöver jag själv förstå vad det betyder. Vad är det att vara Vice VD egentligen? Behöver jag vara på ett visst sätt? Ska jag ha specifik kunskap? Jag tror att det är jag som lägger mer i titeln än vad det är för att jag är en person som inte jagar titlar. Jag trivs med titeln människa. Jag känner mig därför osäker. Inte osäker på jobbet utan på vad andra förväntar sig men samtidigt är jag fullt medveten om att jag kommer att lära mig det.

Så här kommer jag använda det

Jag kommer göra som jag gjort förut. Jag bär med mig ordet och låter det leda mig i mina beslut och i mina reflektioner kring dagen och när jag ska utvärdera och planera. Ledordet använder jag som en ledstjärna för att ta mig framåt. Den driver mina mål framåt och den tar med mig i beslutsprocesser som jag ibland inte ens visste att jag skulle delta i. Det är så det är att ha tillit till processen. När något uppkommer ställer jag frågor till mig själv baserat på situationen, målet jag vill uppnå och ledordets karaktär. Vilka frågor det kommer bli vet jag inte riktigt än men kanske något i stil med dessa:

Är detta rätt för mig?
Kommer detta att ta mig närmare mitt mål?
Är detta ett professionellt beslut eller verkar det bara bra?
Är detta ett steg jag behöver ta?

Ladda hem en e-bok om ledord kostnadsfritt

Tillsammans med Kicki har jag skrivit en e-bok om ledord. Eller bok och bok, det är en ”Studie i ledord” i e-boksformat. Vi har intervjuat nio personer och de berättar om sin relation till ledord och vilka ord de hade 2021 och 2022. I e-boken får du deras tips på hur du kan göra för att ta fram ditt ord för året och Kicki har satt ihop det till en modell. Såklart! Vi älskar ju modeller.

ladda hem e-boken om ledord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *