Planeringens ABCDetta inlägg är det första i serien Planeringens ABC. Tanken med Planeringens ABC är att samla det viktigaste om planering och göra det lättillgängligt för dig som läsare. Det är som en ordbok kan man säga. Ord på den gällande bokstaven som på ett eller annat sätt har med planering, tid och struktur att göra.

Jag har suttit länge för att komma på alla tänkbara ord men har säkert missat flera och kanske några självklara. Det vet vi inte förrän serien nått fram till bokstaven Ö. Hjälp mig gärna med ord som du kommer på.

A som i …

Ambition

Att ha ambition är att ha en drivkraft att ta tag i något specifikt, att arbeta framåt mot något. Ambition är det som ligger till grund för att du ska utföra något även de dagar när du inte riktigt känner för det.

Att vara ambitiös är en drivskraftig person. En person som faktiskt tar ambitionen i fråga i hand och gör den till verklighet. Alla kan ha ambitioner men alla är inte ambitiösa.

Ansvar

Du är själv ansvarig för vad som händer i ditt liv och vad du hinner med. Självklart påverkas vi av omständigheter och självklart är det så att livet inte alltid ser likadant ut. I det stora hela är det som händer dig ditt ansvar.

Det utfall du får i ditt liv, i din vardag, ställs mot hur du förhåller dig till dina mål och uppgifter. Om du anser att du har något med utfallet att göra så kommer du påverka och korrigera så att du på ett rätt sätt, enligt dig, når dit du ska. Om du istället har inställningen att det är andra som ansvarar för resultatet så blir du enbart en passagerare i ditt eget liv.

Ett inlägg om framgång där ansvar tas upp.

Att göralistan

Att göralistan är en lista över de uppgifter eller aktiviteter som du ska göra under en bestämd tidsperiod. Det kan vara under det kommande året, månaden, veckan eller dagen.

Att göralistan ingår i all planering och kommer av att du har analyserat dina uppgifter och aktiviteter, ditt arbete, och kommit fram till att dessa saker behöver göras för att uppnå ditt uppsatta mål.

1-3-5-metoden, en riktigt bra att göralista
Den där att göralistan

6 tankar om “Planeringens ABC

 1. Karin says:

  Attgöralistan klarar jag mig inte utan. Minnet blir fort trött. Ambitionen måste jag dra ner på för att inte minnet ska bli ännu mer uttröttat.

 2. Magnus Blixt says:

  Kämpar med att hålla mig till min att-göra-lista. Är bra på att föra över saker dit, så de lämnar minnet, men har svårt att dels komma till skott att göra, dels komma hela vägen i mål. Men nu så.

  Gillar skarpt mening ”Du är själv ansvarig för vad som händer i ditt liv och vad du hinner med. Självklart påverkas vi av omständigheter och självklart är det så att livet inte alltid ser likadant ut. I det stora hela är det som händer dig ditt ansvar.” som jag mycket gärna lånar till något blogginlägg om jag får. Vore också perfekt som intro i höst.

  • Dorotea says:

   Att göralistan är vårt nav men samtidigt är den ett gissel eftersom den ställer krav på oss. Se igenom din lista och fråga dig själv om allt är viktigt och nödvänding. Ge bort poster eller radera. Det som blir kvar är förmodligen av vikt för dig.

   Du får såklart använda texten (berätta gärna om mig 😉 ). Jag är nyfiken på vad det har triggat hos dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *